15 Mayıs 2024 Çarşamba

Diyete Yardımcı Sirke Çeşitleri

Sirke, fermantasyon süreci ile beraber neredeyse bünyesinde barındırdığı tüm karbonhidratlardan elde edilen, asetik asit ve sudan oluşan ve ortaya çıkan fermente bir sıvıdır. Yapılan bilimsel araştırmalara göre, sirke bakterisi adı verilen bir mikroorganizma türünün bir mayalama işlemidir. Ortaya çıkan su ve asetik asit oluşur. Sirke, bildiğimiz sirke çeşitlerinin dışında bol çeşidi olan bir besindir. Kullanılan meyvenin asidik oranı çok önemlidir. Asit dengesi belli bir düzeyin üstünde olan besinler ile sirke yapmak daha kolaydır. Sebebi ise daha çabuk fermante oluşudur. Sirke yapımında en çok kullanılan hammaddeler üzüm ve elmadır. Benzer şekilde yulaf ve arpa ile elde edilen malt sirkelerde mevcuttur. Endüstriyel tahıl alkolünden yapılan beyaz sirke gibi çeşitlerde vardır.  Benzer şekilde sirkesi mevcut olan ve diyetinizde de yarar sağlayacak sirke çeşitlerini aşağıda sizler için listeledik.
  1. Elma sirkesi
2. Üzüm sirkesi3. Ayva sirkesi4. Bal sirkesi5. Ardıç sirkesi6. Çilek sirkesi7. Nar sirkesiBin bir fayda sağlayan bu sirkeleri diyetinizde nasıl kullanmanız gerektiğini sizler için derledik.Diyete Yardımcı Sirke Çeşitleri 

1. Elma Sirkesi

Elma sirkesi daha çok salatalarda kullanılır. Diyetisyenlerin çoğu sabah aç karnına su ile tüketilmesi gerektiğini söyler. Göbek ve basen yağlarından şikayetçi olanlar sabah ve akşam elma sirkesi tüketebilir. Sonuç ise metabolizmanız hızlanacak, ve daha kolay kilo vereceksiniz.

2. Üzüm Sirkesi

Üzüm sirkesi elma sirkesine oranla daha hızlı yağ yakımına yardımcı olmaktadır. İçeriğindeki asetik asit sayesinde vücutta bulunan yağ hücreleri harekete geçer. Benzer şekilde aç karnına su ile tüketilen üzüm sirkesi uzun süre tok kalmanızı sağlayarak kilo vermenize yardımcı olur.

3. Ayva Sirkesi

Bilinen sirkelere göre asidik oranı en yoğun kıvamlı olan bir sirke çeşididir. Ayva sirkesi yüksek miktarda demir içerdiği için daha çok diyet listelerinde göbek yağlarından kurtulmak isteyenler için karşımıza çıkan bir sirke çeşididir. Diyetisyenler mide rahatsızlığı olan kişilere önermez.

4. Bal Sirkesi

Bal sirkesi adından da anlayacağınız üzere tatlı bir sirkedir. İsterseniz su ile karıştırarak, isterseniz doğrudan içerek tüketebilirsiniz. Bal sirkesini aç karnına tüketmek kilo kaybına yardımcı olacaktır.

5. Ardıç Sirkesi

Ardıç sirkesi kanı temizleme özelliği ile tanınan en önemli  çeşitlerindendir. Düzenli olarak tüketildiğinde kilo kaybına yardımcı olur. Diyetisyenler en etkili sonuç için karanfil ile bekletilerek tüketilmesini önerir.

6. Çilek Sirkesi

Antioksidan yönünden oldukça zengin olan çilek, sirkesi ile de güçlü bir koruyucu olma özelliği taşır. Bu özelliği sayesinde aç karnına 1 tatlı kaşığı tüketeceğiniz çilek sirkesi tokluk hissini artırır ve metabolizmayı hızlandırma etkilidir. Bu özelliği sayesinde diyet programları ile uygulandığında kilo kayıplarına sebep olur.

7. Nar Sirkesi

Diyete başlayan ve kilo kaybı hedefi olan herkesin sık sık tercih ettiği sirke çeşidi olan nar sirkesi yağ yakımı ve metabolizma hızlandırıcı özelliği ile bilinen bir sirke çeşididir. Nar sirkesi ile zayıflamak için bir bardak sıcak suya bir yemek kaşığı nar sirkesi eklenerek aç karnına içebilirsiniz.Sirkenin sağlık yönünden önemi büyüktür. Çeşitliliğe göre değişen besin maddeleri ile birçok çeşidi vardır. Sağlık açısından bu kadar fayda sağlayan bu mucizevi sirke çeşitlerine diyet listelerinizde de kolaylıkla ve gönül rahatlığı ile yer verebilirsiniz.

About Aslıhan Özkan

Check Also

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları Nelerdir?

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları Nelerdir?

Papatya çayı, papatya bitkisinin çiçeklerinin kurutulmasıyla elde edilen bir bitki çayıdır. Yüzyıllardır tüketilen bu çay, …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir