20 Mayıs 2024 Pazartesi

Yerli cep telefonu markaları

En büyük bütçelerin ayrıldığı giderlerden biri olan teknoloji sektöründe başı çeken ürünler ise şüphesiz cep telefonları. Türk malı telefon markaları var mı sorularına yanıt olarak aşağıdaki araştrımayı yaptık.

Birçok sektörde yabancı ürünlerin varlığının hissedildiği ülkemizde teknoloji sektöründe bu ağırlık çok daha fazla hissedilmektedir. Özellikle son zamanlardaki millileşme vurgusunun artış göstermesi ile birlikte halkta da karşılık bularak yerli üretim ürünlere yönelimi artırdı.

En büyük bütçelerin ayrıldığı giderlerden biri olan teknoloji sektöründe başı çeken ürünler ise şüphesiz cep telefonları.

Birçok yabancı markanın boy gösterdiği cep telefonu sektöründe yerli markaların da son zamanlarda artış gösterdiği bilinmektedir.

“Yerli marka” nitelemesinden markanın yerli ama üretimin yabancı olabilme ayrıntısını ifade etmeden geçmemek lazım. Aşağıda “yerlilik” durumlarına göre listelenmiş markalar yer almaktadır.

Bunlardan kimileri bazı parçaları kendisi üretirken, kimileri marka olarak yerli olup bütün üretimi yurt dışında (genellikle Çin’de) yaptırırken, kimi markalar yazılımı ve tasarımı kendisi yaparak üretimi yurt dışında yaptırmayı tercih etmektedir. Bununla birlikte %100 yerli telefon için çalışmalar sürdürülse de henüz ortaya çıkarılmış somut bir ürün bulunmamaktadır.

Tabi gönül ister ki tamamen yerli üretim olan cep telefonlarımız olsun. Fakat günümüzde önde gelen telefon markaları bile üretimini tamamen kendisi yapmıyor. Neredeyse cep telefonu üretiminin tamamını kapsayan bir Çin üretimi söz konusu. Burada önemine vurgu yapılan konu markanın bulunduğu ülkeye kazandırdığı katma değer ve ithalatın azaltılarak ülkeye döviz girişinin sağlanıp sağlanamadığıdır.

Ülkemizde yerli telefon adı altında şu ana kadar telefon piyasaya süren firmalardan, dışarıda ürettirip kendi logosunu basan yerli firmalar:

-General Mobile

-Casper

-Reeder

-Teknosa

-Escort

-Sunny

-Piranha

-Trident

-Victor

-Quatro

-Dark

-Excon

-BB Mobile

-Türk Telekom

-Kaan Telefon

Tasarımını veya donanımın bir kısmını kendi yapıp yazılım ve donanımının bir kısmını yabancı şirkete yaptıran telefon firmaları:

-Vestel

-Turkcell

– Anka Telefon

Vestelin en yeni modeli Vestel Venüs 3 adlı telefon, piyasa da ki en yerli telefon olarak sayılabilir. Zira Venüs 3’ün tasarımı ve bataryası Vestel tesislerinde üretildi.

Yerli telefon ile ilgili çalışma yapan devlet şirketleri:

-Aselsan

-Tübitak

Yukarı da sayılan şirketler dışında adı henüz açıklanmayan ve yakında duyurulması beklenen firmalarda var. Bu firmalardan 3 tanesi donanımı, 5 tanesi de yazılımı yerli imkânlar yapmak için yarışıyor. Yani çok yakın bir zaman diliminde, donanımı da yazılımı da yerli olan bir akıllı telefon devlet desteği ile piyasaya sürülebilecek.

About admin

Check Also

29 Mayıs 1453 İstanbul'un Fethi Anlamı Ve Önemi

29 Mayıs 1453 İstanbul’un Fethi – Anlamı Ve Önemi

29 Mayıs 1453 tarihi, Bizans İmparatorluğu’nun başkenti olan ve o dönemdeki adıyla Konstantinopolis olan İstanbul’un …

10 comments

  1. çOK GEÇ KALINMIŞ BIR DURUM NEDEN HERŞEYDE GEC KALIORUZ DAHA HIZLI OLABILIRIZ BU KONUDA ulkem ıcın her turlu destek elımden geldiğince bır genc olarak yardımcı olmak da ısterım yeterkı yerlıye önem verırsın

  2. Benim telefonum venüs birçok kişi milliyetçilik vatanpervelik der insanları hainlikle suçlar yerli malı kullanmaz insanlar fikir ahlaksızlığı içinde

  3. Son paragraftaki 8 şirket ile ilgili daha fazla bilgi rica edebilir miyim?

  4. arkadaşlar general mobile kullanıyordum yıllardır herkese tavsiye ediyordum taki bir gün tel elimde birden kapanıp garantiye gidene kadar durduk yere elimde oyun oynarken kapandı ertesi gün garantiye verdik
    aradılar işlemci yanmış cebimde kasılmadan dolayı olmuş olabileceği söylendi garanti devre dısı nette herkes okusun bütün gm5 pluslar zaten bükülme eğilme mevcut ve komık olanı 600 tl para talep etmeleri telefonun 2.eli 500 tl çok komıkler servisde kitliyorlar. bu devirde telefonu cebinde taşımayan varmı özel çantamı yaptıracağım ? ankara sıhhıye arı servis benim için son bulmuştur GM belki yetkilileri okur adam olur kendilerine çeki düzen verir

    • Cookkk haklısın ama bunlara bir yaptırım
      Yok maalesef
      Zamanla olur inşaellah

    • Generel mabil amerikan markası amerikalilar gibi kalleş

      • Bu firma Türk girişimcisi tarafından satın alındı diye duydum ve yakın zamana kadar fabrika abd’deydi ama son haberler Türkiye’de de kapsamlı bir fabrika açtığına dair. Özetle Firma sermayesi Türk girişimcide olup hem abd de hem de Türkiye’de fabrikası mevcut. (Basından edinilen Teyide Muhtaç Bilgiler)

      • Cep telefonu servisleri kolay yolu bulmuşlar, her arızada kullanıcı hatası deyip çıkıyorlar, sanki telefon vitrine konmak için alınıyor, kullanıcı hatası deyimi yanlış, servis kazık atma rızası demeleri gerekli

  5. Yerli yazilim yerli marka #aselsan

  6. yapin gayı beklyı bekleyı gozumuz cıktı

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir