16 Mayıs 2024 Perşembe

Suriyeliler devletten para alıyor mu? Suriyelilere maaş veriliyor mu?

Sosyal medyada dolaşan Suriyelilere maaş verildiği TOKİ’den ev verildiği gibi iddialar Gazeteci Yazar ve Milletvekili Şamil Tayyar’a soruldu.

Gazeteci Yazar ve Milletvekili Şamil Tayyar’a Suriyelilerle Beyaz TV’de katıldığı programda Suriyelilere verildiği iddia edilen 1279 TL maaş, TOKİ’den ev verildiği iddialarını yanıtladı.

Şamil Tayyar bu iftiralar hakkında şunları anlattı:

“Bunu iddia edenlere namussuz şerefsiz haysiyetsiz desinler çünkü böyle bir iftirayı atanlar her türlü hakareti hak ediyorlar. En çok Suriyelinin yaşadığı Gaziantep’te şu anda yapılan uygulama sadece ve sadece kampta yaşayan Suriyeliler için ayda 100 TL’dir. Bu ödeme ise nakit olarak verilmiyor Kızılay karta yükleniyor. Aile bu 100 liralık kartla kamp içerisinde bulunan marketten alışveriş yapıyor. Bunun haricinde hiçbir yerde hiçbir Suriyeliye herhangi bir ödeme yapılmamaktadır.

Ayda sadece 100 TL, o da sadece kampta yaşayanlara. Bunun dışında kampların dışında yaşayan Suriyelilerden ailesinde yaşlı hasta çalışamayan olan ailelere kamptaki gibi ayda 100 TL ödenmesi şeklinde bir öneri var ama henüz kabul edilmiş bir öneri değil.

Suriyelilere TOKİ’den ev veriliyormuş. Bunu söyleyen insanda beyin aramayın. Suriyelilere verdiğimiz tek şey kamplardaki Kızılay çadırları. Bunun haricinde bir ev, bina, daire ya da başka bir yapı verildiğini iddia edenler algı yönetimi yapmaktan ahlaksızlıktan başka bir şey yapmıyorlardır.”

Suriyeliler devletten para alıyor mu? Suriyelilere maaş veriliyor mu?

SURİYELİ ÖĞRENCİLER ÜNİVERSİTELERE ALINIYOR MU?

Mimarlık, mühendislik gibi bölümleri okuyan öğrenciler ve bu öğrencilerin İngilizce ve Türkçe bilmeleri gerektiği için ve bizim üniversitelerimizde yeterlilik sınavlarını geçerek okullara giren Suriyeli öğrenci sayısı geçen yıl 240 kişi olarak gerçekleşti. Ülke olarak yabancı ülkeler ile öğrenci değişiminde her yıl okullarımıza aldığımız öğrenci sayısı 10 binin üzerindedir. Her milletten öğrencinin olduğu bu rakamın içerisinde 240 Suriyeli öğrencinin konuşuluyor olması tamamen provakatif amaçlıdır.

Unicef’in desteği de var

Gelen sorular arasında “ben Halk Bankasından 3bin lira çeken bir Suriyeli gördüm” veya başka sorularda farklı miktarlarda para çeken Suriyeli gördüğünü iddia edenler oldu. Bu sorulara cevaben şu bilgiler verildi:

“Yahu kardeşim ‘Suriyeli’ derken ne kastedildiğini iyice bir değerlendirmek lazım. Bütün Suriyeliler buraya 5 parasız gelmedi ki. Bunların içinde daha önce Türkiye ile ticaret yapmış olan var, banklalarda hesapları var, yanlarında para getirmişler geçici belgeleri ile devlet bankalarından hesap açabiliyorlar bu imkanı sağladık. Adam kendi parasını çekiyorsa bunu devlet veriyor diyemezsiniz ki!. Ayrıca Avrupa’da veya başka ülkelerde yakınları olanlar var oralardan gönderilen paraları yine devletimizin bankalarından alma imkanları var. Bununla birlikte Türkiye’de çalışma imkanı olan suriyeliler var. Adam gidip çalıştığı iş karşılığında maaşını çekiyordur. Bankamatikten her para çeken Suriyeliyi siz devlettan maaş alıyor diye nitelendiremezsiniz. Tekraren söylüyorum devletin Suriyelilere 1200-1300 lira gibi rakamlarda maaş verdiği gibi bir uygulama kesinlikle yok. Devlet Suriyelilere maaş vermiyor. Kim söylüyorsa haysiyetsizdir, şerefsizdir, ahlaksızdır.

Son olarak Unicef’in de destek vereceği Kızılay ile ortak yapılacak olan Yetim ve dul vasfındaki Suriyelilere aylık 100 lira verilmesi konusunu gündemimize aldık. Ama hanüz netleşmiş değildir.

About admin

Check Also

29 Mayıs 1453 İstanbul'un Fethi Anlamı Ve Önemi

29 Mayıs 1453 İstanbul’un Fethi – Anlamı Ve Önemi

29 Mayıs 1453 tarihi, Bizans İmparatorluğu’nun başkenti olan ve o dönemdeki adıyla Konstantinopolis olan İstanbul’un …

4 comments

  1. Komsum var parasini cekemedi beni cagirdi kartini alip bankamatikten ben cektim 400 liraydi kartin ustundede boyle seyler yazmiyordu.ayrica devlet onlara toplu bir maas yatırmıyor.evde 18 yas ustu kiz erkek farketmez calisabilir diye maas baglamiyor.sadece kocasi olmayan ve cocuklari 18 yas alti olanlara kisi basi 110 tl maas veriyorlar….bilmeden yorum yapanlar ne cok..

  2. Ben iftira atmak istemem atmamda gözümle gördüm.amasya spor salonuna üyeler spor ayakkabı Adidas tayları adidas makyaj süper . Oruç yok Amasya tüm lüsk lokantası Suriyeli dolu menü kişi başı 40 TL sosyal yardımlaşma (hayatcan derneği) yemek alıyorlar ama sırf et olmazsa yemeği çöpe dokuyorlar (gözümle gördüm uyardım ama malüm mülteci fazla uyaramazsin)

  3. Keşke veribilseydi devletim çok zengin olsaydıda bütün ihtiyacı olaların yanında olabileydi. İnsana bir süreliğine balık verirsiniz fakat sağlıklı sıhatliyse balıkta tutabilmeli tembellik uyuşukluk hiç hoş değil. Elden gelen öğün olmaz olsada zamanında olmaz. Hiç kimseye eliyle işlediğinden den ne fazlası ne de eksiği vardır.

  4. o 100 lirayı kendi vatandaşına versen keşke

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir