11 Mayıs 2024 Cumartesi

Palm yağı ile hurma yağı aynı mı? Hurma yağı zararlı mı?

Geçtiğimiz günlerde gündemi bir hayli meşgul eden çokça konuşulan palm yağı hakkında gelen sorulardan biri palm yağı ile hurma yağı aynı mı?

Geçtiğimiz günlerde gündemi bir hayli meşgul eden çokça konuşulan palm yapğı hakkında gelen sorulardan biri palm yağı ile hurma yağı aynı mı?

alm yapı diğer bir adıyla palmiye yağı olarak da bilinmektedir. Fiyatının ucuz olması nedeni ile ve çikolataya diğer yağlara göre daha sürülebilir kıvam verdiği için son zamanların en çok kullanılan yağı olmaya başlamıştı.

Palm yağı, hurma yağı mıdır?

Palm yağı, yağ palmiyesinin hurma gibi yuvarlak meyvelerinden elde edilir. Hurma olarak bildiğimiz meyve palmiye familyasından olan palm yağının üretildiği meyve ile yakın akraba olan bir meyvedir. Ancak Türkiye’de hurma yağı içeriği olarak geçen yağ da diğer adıyla palm yapıdır.

Neden palm yağı yerine hurma yağı ifadesi kullanılıyor?

Bu soruya birkaç açıdan bakılabilir. Öncelikle palm oil İngilizce olarak adlandırılan Türkçeye çevirilerinde hurma yağı olarak da çevrilen isimlendirme ile kullanılmaktadır. Tercihe göre tüketiciye daha sıcak geldiği için kimi yerlerde hurma yağı kullanımı tercih edilmektedir. Palm yağının elde edildiği meyve “yağ hurması” olarak bilinmektedir. Bizim bildiğimiz hurmadan da yağ üretilse de kullanım alanı çok dardır. Çünkü fiyatı günlük hayatta kullandığımız ürünlerde yer alamayacak kadar pahalıdır.

Hurma yağı zararlı mı?

Hurma yağı, diğer bir deyişle palm yağı hakkında birçok iddia ortada dolaşıyor. Palm yağı zararlı olabilmesi için 200 derecelik ısıya maruz kalması gerekir. Bu kural diğer bütün sıvı yağlar için de geçerlidir. Helal Platform olarak palm yağı üzerinde spekülatif oyunlar olduğu görüşünü en başından beri savunuyoruz.hurma yagi

2016 yılı itibari ile Endonezya %31 ve Malezya %54 oranları ile toplamda %85’lik toplam oranla palm yağının ana üreticileridir. Yağ piyasasındaki pastanın paylaşımında 5 yıl öncesinde %38’lik oranla mısırözü yağı yani Amerikan sermayesi ilk sırada yer alıyordu. Önceki yıllarda bu oran daha yüksekti. Günümüzde ise neredeyse tamamen pazarını palm yağına kaptırmış durumdadır. Geçmişte zeytin yağını kötüleyip mısır yağını piyasaya süren, tere yağını kötüleyip margarini ön plana çıkaran küresel sermaye bugün hurma yağını hedef almış durumdadır. Bu konuda daha detaylı bilgiyi buradaki haberimizden okuyabilirsiniz.

 

About admin

Check Also

Cipslerde Bulunan Zararlı Katkı Maddeleri Nelerdir?

Cipslerde Bulunan Zararlı Katkı Maddeleri Nelerdir?

Cipsler, genellikle patates, mısır veya diğer hububatların ince dilimlenmiş şekillerinin kızartılması veya kurutulması yoluyla yapılan …

3 comments

  1. Palm yağındaki zararlı doymuş yağ oranının %44, ayçiçek yağındaki oranının %7 oduğu düşünülürse; islami sermaye yalakalığı adına yapılan bu haberin de amerikan sermaysenden bir farkının olmadığını görürsünüz.

  2. Kemal kardesim verdiginiz oranların spekülatif oldugunu iddia etmiş haberde sanırsam. Yoksa Amerikan sermayesinin ” palm yağı kötü , pis ” diyerek insanları kullanımdan vazgecirmeye calısması gerekir 🙂 Saygılar.

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir