20 Mayıs 2024 Pazartesi

Anne Adaylarına Hamilelik öncesi Öneriler

Anne adayları nelere dikkat etmeli? Hamilelik öncesi Öneriler..
Kadınların unutulmaz noktalarından bir dönüm noktası hamilelik… Memnunluk ve kaygı çoğunlukla iç içe geçerken, anne adayları bu özel süreçte bazı kurallara dikkat ederek, zorlukları en aza indirip, sağlıklı ve keyifli bir hamilelik geçirebilir. Anne adaylarının dikkat etmesi gereken kurallar var mı? Gebelikte dikkat edilmesi gereken hareketler, yiyecekler neler? Yanıtı haberimizde…

Çocuk sahibi olmak sorumluluk istiyor. Ve bu sorumluluk, çocuğun dünyaya gelmesiyle değil, hamilelikten önce başlıyor. Anne adayları, hamilelik sürecinde bazı önemli noktalara dikkat ederek, oldukça rahat, keyifli ve sağlıklı geçirebilir. Anne olmaya karar mı verdiniz? İşte sizin için almanız gereken 6 önemli madde…

Anne Adaylarına Hamilelik öncesi Öneriler

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANINA BAŞVURUN

Anne olmaya karar verdiğiniz ilk andan itibaren öne kadın doğum doktoruna başvurun. Vajinal muayene, pap smear testinin yapılması, vajinal ultrasonda rahminizin ve yumurtalıklarınızın değerlendirilmesi ve doktor tarafından bakılması önemlidir. Rahim içinde polip gibi yer kaplayan oluşumlar ve hamile kalmadan önce alınmaları gerekebilir. Rahim ağzı testinde anormal bulgular varsa ‘önce anne sağlığı’ ilkesiyle ve hamilelik öncesinde tedavisi gerekiyorsa bu tedavi süreçlerinin tamamlanması çok önemli.

FAZLA KİLONUZDAN SAĞLIKLI DİYETLE KURTULUN

Hamilelik öncesi fazla kilonuz varsa ilk hedefiniz sağlıklı ve ideal kilonuza ulaşmak olmalı. İdeal kilonuze ne kadar yaklaşır ve hamile kalırsanız, gebelik sürecinizde şekeriniz ve yüksek tansiyonunuzun gelişme ihtimalide okadar azalır. Fakat kilo veremediyseniz ve hamilelik başladıysa vücut kitle endeksinize baktırıp hamilelik sürecinizi 5-6 kiloyla bitirmenizi doktorunuz önerebilir. Gebelik sürecinde diyabet gelişirse iri bebek, doğumda omuz takılması ve ölü doğma gibi ihtimallerde malesef vardır.

DÜZENLİ EGZERSİZ YAPMAYA BAŞLAYIN

Gebelik başladıktan sonra en önemli maddelerden biri düzenli egzersiz yapılmasıdır. Haftada 3-4 gün en az 30-40 dakikalık yürüyüşler yapılması tavsiye edilir. Fakat gebelikten önce düzenli egzersiz yapmaya başlarsanız bu alışkanlığı sürdürmek daha kolay olur. Yine de doktorunuz erken doğum ya da kanama tehlikesi gibi durumlardan bahsediyorsa fiziksel aktiviteyi azaltmanızı ya da kısıtlamanızı isteyebilir. ALKOL VE SİGARADAN UZAK DURUN Hamilelik öncesinde alkol tüketimi ve sigara kullanımı alışkanlığınızı bırakmak çok önemli. Sigara dolaşım istemini etkileyerek bebekte anne karnında gelişme sorunlarına yol açarken alkol toksik etkiler oluşturmaktadır. Bu etkiler yumurtalık sağlığı üzerine de olumsuz etkiler bırakabilir. Sigara ve alkol tüketimi sadece kadın değil erkek üreme sistemini de olumsuz etkilemektedir. Sperm kalitesini bozan bu alışkanlıklar hem anne hem baba adayının bebek sahibi olmaya karar verdiklerinde mutlaka uzak durması gerekir.

AĞIZ VE DİŞ BAKIMINI İHMAL ETMEYİN

Hamilelik sırasında anne adayının iyi beslenmesi kadar ağız bakımını ihmal etmemeside çok önemlidir. Ağız ve diş bakımı ihmal edilirse eğer gebelikte oluşan hormonal etkiler ağız içerisinde olumsuz değişimlere ve diş kayıplarına sebep olur. Anne adayı ağız ve diş problemi yaşamamak için A,C,D vitaminleri ile birlikte fosfor, kolsiyum alımına dikkat etmeyi unutmamalıdır.

TEK GEN HASTALIKLARINA KARŞI ÖNLEM ALIN

Çiftlerden artık evlenmeden önce SMA tek gen hastalıklarının taşıyıcılığının olup olmadığı isteniyor. Taşıyıcılık eğer erkekte varsa annede değerlendirilebilir. İki taşıyıcı kişinin birlikteliğinden SMA hastası bebek ihtimali olduğu için çiftlere tüp bebek yapılarak sağlıklı embriyo ile hamile kalması öneriliyor. Sağlık Bakanlığı çiftlere bu taramayı ücretsiz yapmaktadır.

About Aslıhan Özkan

Check Also

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları Nelerdir?

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları Nelerdir?

Papatya çayı, papatya bitkisinin çiçeklerinin kurutulmasıyla elde edilen bir bitki çayıdır. Yüzyıllardır tüketilen bu çay, …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir