İslami Bankacılık Nasıl Çalışır?

Günümüz dünya ekonomisinin merkezinde Riba adını verdiğimiz Faizin bulunduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bugünlerde dünya toplumlarının aşırı dengesiz bir zenginlik ve fakirlik yaşamalarında bu durum oldukça etkilidir. Dinimizde yasaklı olan Faiz, insanlar arasındaki adalet dengesini bozmaktadır. Dolayısıyla bir taraf risksiz bir şekilde zenginleşirken diğer taraf hızlı bir şekilde fakirleşmektedir. İslami Bankacılık teorisi ise bununla tam anlamıyla çelişir ve çok daha adaletlidir.

Peki, İslami Bankacılık Teorisi Nasıl Çalışır? Aslında İslami Bankacılık, Geleneksel Bankacılık anlayışına kıyasla çok daha basittir. Paradan para kazanılmaz ve adaletli bir şekilde kazanç sağlamak amacı vardır.. Şimdi, bu teorinin temellerine bir göz atalım!

İslami Bankacılık Teorisi Nasıl İşlemektedir?

Bu kavramı tam olarak anlayabilmek için aslında İslami Finans Kavramları ile ilgili bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bununla ilgili bilgi sahibi olmak için ekonomi kategorimize göz atmayı unutmayın!

Bu bankacılık sisteminin temel çalışma prensibi yatırım yapmaktır. Ancak bu yatırımları uzmanlar tasarlar ve gerçekten de umut vaat eden projeler içindir. Daha sonra bu bankalara parasını aktaran kişiler, yatırımlar sonucu elde edilen kazançtan kendi paylarına düşen miktarı alırlar. Bugünlerde bu sisteme kar payı ya da temettü adı verildiğini de duymuşsunuzdur.

Temettü ile ilgili en önemli nokta şudur: Yatırım yaptığınız şirketin faaliyetleri de Helal olmalıdır. Aksi takdir de kazandığınız para yine caiz olmayacaktır. Bu nokta da hangi şirketlere yatırım yapıldığı da büyük bir önem taşımaktadır.

Check Also

Davranışsal İktisat Nedir?

Davranışsal İktisat Nedir?

Uzun zamandan beridir ekonominin içerisinde var olan Davranışsal İktisat, kişilerin karar alma mekanizmalarının yalnızca maddiyata …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir