1995’ den bu yana her sene mayıs-haziran ayları arasında yüzlerce çocuğun ölümüne yol açan esrarengiz hastalığın sebebi anlaşıldı.
Kuzey Hindistan’ da (Muzaffarpur) 1995’ den bu yana her sene mayıs-haziran ayları arasında yüzlerce çocuğun ölümüne yol açan esrarengiz hastalığın sebebi anlaşıldı.
Daha çok fakir ailelerin o güne kadar tamamen sağlıklı olan çocuklarında görülen hastalık akut olarak havale ve mental durum değişiklikleriyle sıklıkla sabahın erken saatlerinde ortaya çıkıyor ve her üç çocuktan birinin ölümüne yol açıyordu.
Bu tablonun ensefalit (beyin iltihabı), tarım ilacı zehirlenmesi veya liçi meyvesi tüketimine bağlı olabileceği düşünülüyordu ama sayısız araştırmaya rağmen kesin sebep de risk faktörleri de tespit edilememişti.
Lancet’ de yayınlanan araştırmada ölümlere yol açan bu esrarengiz tablonun, liçi (litchi) meyvesinde tabii olarak bulunan hipoglisin A ve MPCG (metilen-siklo-propil-glisin) isimli toksinlerin sebep olduğu hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) ve metabolik bozukluktan kaynaklandığı gösterildi (1).
Hipoglisin A özellikle olgunlaşmamış liçi meyvesinde çok yüksek miktarlarda bulunuyor ve bunun bir de aç karına yenmesiyle kan şekeri hızla düşürerek çocuğun ölümüne kadar giden bir tabloya dönüşüyor.
Uzmanlar, çocuklara liçi meyvesi yedirilmemesi, mayıs-haziran döneminde çocuklara mutlaka akşam yemeği yedirilmesi ve şüpheli durumlarda çocuklara hemen şeker verilmesini tavsiye ediyorlar.
Kaynak: ahmetrasimkucukusta.com