Slime (zıpzıp hamuru) Tehlikeleri

İçine boraks, gıda boyası, zamk, tutkal, bazen de oje, tıraş köpüğü ve tıraş losyonu gibi maddeler katılıyor. Slime (zıpzıp hamuru) zararları nelerdir?

Slime (zıpzıp hamuru) Tehlikeleri

Türkiye’de zıp zıp hamuru olarak bilinen asıl adı slime olan oyun hamuru çocuklar tarafından çok seviliyor. İçine boraks, gıda boyası, zamk, tutkal, bazen de oje, tıraş köpüğü ve tıraş losyonu gibi maddeler katılıyor.

Kırtasiye veya eczaneden malzemeleri temin edilerek evde yapılabilen bu oyun maddeler zehirli etkileri olabildiği gibi bağımlılık yapıcı özelliklere de sahipler.

Uçucu özellikteki yapıştırıcılar da kullanılarak yapılan zıp zıp hamuru içerisindeki bağımlılık yapıcı maddeler nedeni ile ilerletyen aşamalarda çocuklarda bağımlılık yapan maddelere eğilim gösterme tehlikesi ortaya çıkarıyor.

 

YAPTIRIM GETİRİLMELİ

 

Adli Bilimciler Derneği Terör İncelemeleri Komisyon Başkanı Borga Sezer İHA’ya yaptığı açıklamada eskiden kokulu silgi ya da eline yapıştırıcı bulaştırıp koklayan öğrencilerin yerini zıp zıp hamuru koklayan öğrencilerin aldığını söyledi.

 

Sezer, “Bunun üretkenliği geliştirdiğini ve eğlenceli olduğunu düşünen eğitici ve ebeveynler bile var maalesef. Çocuklar farkında olmadan bu kimyasal karışımı yüz, göz ve ağızlarına sürmekteler. Zararlı olan bu maddeleri merdiven altı yapan satıcılardan alan kırtasiye ve oyuncak mağazalarına yaptırım getirilmeli. Sağlık Bakanlığının yaptığı yasal düzenlemelerle zaten okullarda uçucu madde içeren yapıştırıcıların kullanılması yasaklandı. 18 yaşından küçüklere uçucu madde içeren yapıştırıcıların satışı da engellendi ve aksi durumlar için cezai yaptırımlar getirildi. Bu düzenlemeler çocukları bağımlılık yapan maddelerden uzak tutmak amacıyla alındı” ifadelerini kullandı. (İHA/İZMİR)

About admin

Check Also

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları Nelerdir?

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları Nelerdir?

Papatya çayı, papatya bitkisinin çiçeklerinin kurutulmasıyla elde edilen bir bitki çayıdır. Yüzyıllardır tüketilen bu çay, …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir