Diyetten ziyade bir beslenme türü olarak Akdeniz Diyeti ele alınabilir . Bu beslenme türü, Akdeniz çevresindeki ülkelerin beslenme tarzına dayanır. Aynı zamanda Akdeniz diyeti nedir diye sorguladığınızda “Med diyeti” olarak da anıldığını görebiliriz. Diyet, katı sınırlamalar göstermez. Beslenmenizin daha dengeli olması için, hangi besin grubundan ne kadar miktarda yemeniz gerektiğini gösterir. Bu yüzden kalori saymanıza gerek yoktur.
Akdeniz Diyeti Nasıl Yapılır?
Bu diyette ön plana çıkan besinler çoğunlukla zeytinyağlılar, otlar, tahıllar, deniz ürünleri ile balıklardır. Yumurta, süt ve süt ürünlerinin tüketimi oldukça azken, kırmızı etin ve tavuk etinin tüketimi çok nadirdir. Sevilen akdeniz diyet listesi, diyabeti ve kalp-damar hastalıklarını da önlüyor. Bu diyette kızartılan yağlar, rafine tahıllar, ilave şekerler ve işlenen gıdalar yer almıyor. Bu da insülin direncinin azalmasına yardımcı oluyor
Kimler Akdeniz Diyeti Yapabilir?
Bir beslenme türü olduğu için spesifik bir gruptan bahsedemeyiz. Herkesçe uygulanır ve özellikle bazı hastalıkların seyrinde iyileşmeler gösterdiği için diyetin uygulanması önemlidir. Kalp hastalıları, diyabet hastalıkları, alzaymır ve kanser hastalıkları taşıyan bireyler, Akdeniz diyetinin doktor gözetimde yapmalı. Posadan zengin besinlerin yer alması ve düşük enerji içermeleri ile antioksidan içeren gıdalar yer alması diyetin tercih nedenidir.
AKDENİZ DİYETİNDE HANGİ BESİNLER YER ALIYOR?
Akdeniz diyetinin olmazsa olmazlarından biri zeytinyağıdır. Ek olarak zeytinyağının haricinde Akdeniz diyet listesi başlıca besinleri aşağıdan göz atabiliriz:
- Tüm yeşil sebzeler
- Tohumlar (chia tohumu, keten tohumu, ay çekirdeği…)
- Aromatik otlar (nane, kekik, fesleğen..)
- Baklagiller (siyah fasülye, barbunya, nohut, mercimek)
- Kavrulmamış kuruyemişler (fındık, kaju, badem, ceviz…)
- Baharatlar (çörek otu, biberiye, defne…)
- Sebzeler (brokoli, brüksel lahanası, kereviz, salatalık, enginar, ıspanak, taze fasülye, bezelye…)
- Balık ve deniz ürünleri (somon, uskumru, karides, yengeç, midye…)
- Meyveler (incir, çilek, kavun, armut, limon yaban mersini, elma, muz…)
- Yağlar (badem yağı, avokado yağı, sızma zeytinyağı…)
- Tahıllar (yulaf, karabuğday, kinoa, arpa, çavdar…)
- Tavuk, yumurta, süt ürünleri sınırlı miktarda; kırmızı et çok nadir tüketilmeli.
Oldukça besleyici gıdaların yer aldığı Akdeniz diyeti ile riskli hastalıklara yakalanma ihtimali düşüktür. Posadan zengin olmasıyla sindirim sorunlarını önlemesi, zeytinyağı tüketimiyle kalp rahatsızlıklarına iyi gelir. Depresyon halinin azaltması, bağışıklık güçlendirmesi dikkat çeker. İşlenen şekerin bu diyette yeri yoktur. Sağlıklı kilo verilmesine yardımcı olması Akdeniz diyetini uygulayacak bireylere yararları arasında sayabiliriz.
Diyet besin çeşitliğine sahiptir ve alerjik bir durumunuz yoksa uygulaması kolaydır. Akdeniz diyet listesinde ağır besinler yoktur. Bitkisel kaynaklı beslenme sevenler için idealdir. Akdeniz diyeti beslenme listesinde yer alan besinleri diyet dışında da her zaman tüketmek gerekir. Bu sizin için paha biçilemez besin değeri sağlıyor. Akdeniz diyeti sadece kilo vermek için değildir. Daha sağlıklı ve dengeli bir hayat için de uygulamak uygundur. Daha sağlıklı bir yaşam geçirmek için Akdeniz diyeti ömür boyu sürdürmekte sakınca yoktur.