21 Kasım 2024 Perşembe

Bim kimin? Sahibi kim?

BİM’in ne anlama geldiği ve sahibinin kim olduğu en fazla merak edilen soruların başında geliyor. BİM’in adının Birleşik İslami Marketleri olduğu iddiası hem sosyal hem de internet medyasında yer almaktaydı.

Sayfa İçeriği

BİM nasıl kuruldu?

BİM marketleri 1995 yılında 21 mağazayla kurulmuştur. Cüneyd ve Aziz Zapsu, Korkut Özal, Mustafa Topbaş bir araya gelip 1995’te kurdukları BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. en uygun fiyat ve en yüksek kaliteyle tüketiciye ulaştırılması amacını taşıyan yüksek indirim (hard-discount) modelinde bir markettir.

BİM’in sahibi şimdi kim?

2003 yılına kadar devam eden kurucu ortaklık Cüneyt Zapsu 2003’te ağabeyi Aziz Zapsu ise 2006 yılında BİM hisselerini Topbaş ailesine satarak ayrılmasıyla değişime uğramıştır. Böylelikle Topbaş ailesinin BİM’deki büyük ortak vasfını kazanmış olur. 2017 yılında Mustafa Latif Topbaş elinde bulunan %14’lük çoğunluk hissesini devredince hiç hissesi kalmadı şeklinde yorumlansa da bu bilgi yanlıştır. Satışı yapılan hisseleri yine Topbaş ailesinin sahibi olduğu Merkez Bereket Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye devretmiştir.

Yapılan açıklamada BİM marketlerinin satıştan sonra yönetiminde herhangi bir değişikliğin olmadığı belirtilmiştir. Aşağıda ortaklık yapısı ve yönetim kurulu tablolarının detayına bakabilirsiniz.

BİM’de Ülker Ortaklığı

Bunlara ek olarak ortaklık yapısında “Halka Kapalı” ibaresiyle gösterilen %3lük bir pay bulunmaktadır. Bu pay içerisinde de Çizmeci Gıda, Yıldız Holding gibi firmaların ortaklığa dahil oldukları bilgisi yer almaktadır.

BİM marketlerinin yabancı ortağı var mı?

Bim marketlerinin kime ait olduğuyla ilgili birçok soru geliyor. Kimileri yahudi firması olduğunu bile zaman zaman söylüyor. Ancak böyle bir durum söz konusu değil. BİM marketleri yerli ve milli bir firmadır. Türkiye’nin market sayısı olarak 2 büyük market zincirlerinden biri olan BİM market çok ortaklı bir yapıya sahiptir. Topbaş ailesinin elinde bulunan %14’lük büyük payın haricinde halka açık %71’lik bir kısım borsada işlem görmektedir. Naspak Gıda’nın elinde bulunan %10luk kısım ise yine Topbaş ailesinden bir üyeye ait olduğu belirtiliyor. Ahmet Afif Topbaş Naspak Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanı konumunda bulunuyor.

Bunun yanı sıra yine BİM tarafından kurulan File Market isimli hipermarket konseptli marketler kurulmaya başlandı. 2015 yılından itibaren kurulmaya başlanan File Marketlerin bugün 40’ın üzerinde şube sayısı bulunuyor.

Bim marketlerinin yakın takibinde olan iki büyük rakibiy ilgili A101 kimin?  başlıklı ve
Şok kimin? başlıklı yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

Burada halka açık kısım için yahudilerin elinde olabileceği söylentileri dolaşsa da bilgi aldığımız bir borsa uzmanı hisse satışlarında çok fazla hisseyi bir kişinin elinde bulundurmaya çalışması gibi olaylar konusunda önlemler olduğunu belirtmektedir.

İşte Bim’in ortaklık yapısı ve yönetim kurulu.

BİM Ortaklık Yapısı

       TL     %
Merkez Bereket Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. 44.876.992%14,78
Naspak Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. 31.896.000%10,51
Diğer (Halka Kapalı) 11.192.000%  3,68
Diğer (Halka Açık)215.635.008%71,03
Toplam303.600.000  %  100

BİM Yönetim Kurulu

Yönetim Kurulu Başkanı
Mustafa Latif TOPBAŞ

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Mahmud Pyirali Kassamali MERALI

Yönetim Kurulu Üyesi
Ömer Hulusi TOPBAŞ

Yönetim Kurulu Üyesi
Jozef Wilhelmus Johannes SIMONS

Yönetim Kurulu Üyesi (Bağımsız Üye)
Mustafa BÜYÜKABACI

Yönetim Kurulu Üyesi (Bağımsız Üye)
Talat İÇÖZ

En büyük hisse sahibi olan Mustafa Latif Topbaş; 1944 İstanbul doğumludur. 1961’de tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir aile şirketi olan Bahariye Mensucat A.Ş.’de ortak ve yönetici olarak iş hayatına atıldı. İlerleyen yıllarda muhtelif sanayi ve ticaret şirketlerinde kurucu ve idareci olarak görev aldı. 1994 yılında BİM’in kurucu ortakları arasında yer aldı ve İdare Meclisi Başkan Vekili olarak görev üstlendi. 2005 yılından itibaren İdare Meclisi Başkanlığı, Ocak 2010’dan itibaren ise İcra Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütmektedir.

Bim Hakkında

Faaliyetlerine 1995 yılında 21 mağazayla başlayan BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. ana ilkesi, temel gıda ve tüketim malzemelerinin mümkün olan en uygun fiyat ve en yüksek kaliteyle tüketiciye ulaştırılmasıdır.

Yüksek indirim (hard-discount) modelinin Türkiye’deki ilk temsilcisi olan BİM, portföyünü yaklaşık 600 ürünle sınırlı tutmakta ve çok sayıda özel markalı ürüne sahip olmayı hedeflemektedir.

BİM, mağaza sayısı ve cirosunu istikrarlı bir biçimde artırma politikasını 2014 yılında da sürdürmüştür; Yıl içinde üç yeni bölge merkezinin yanısıra 502 yeni mağaza açarak mağaza sayısında yaklaşık %13 oranında büyüme kaydeden BİM, 2014 yıl sonu itibariyle Türkiye’de 4.502 mağaza sayısına ulaşmıştır. BİM, gelişimini, kalite anlayışından ve müşteri memnuniyeti önceliğinden vazgeçmeksizin, etkin maliyet yönetimi politikasıyla sürdürmektedir.

Uluslararası bir şirket olma vizyonuyla hareket eden BİM yeni ülkelere açılmakla ilgili çalışmalarına devam etmektedir. BİM 2014 yılında 59 yeni mağaza açarak 223 mağazaya ulaştığı Fas operasyonlarını tüm hızıyla sürdürmektedir. 2014 yılında ikinci yurt dışı operasyonu olan Mısır’da 46 yeni mağaza açan BİM kısa süre içinde bu ülkede 81 mağazaya ulaşmıştır.

BİM, başta müşterileri ve tedarikçileri olmak üzere tüm paydaşlarıyla kurduğu güvene dayalı ilişkiler ve çalışanlarının kusursuz hizmet anlayışıyla faaliyetlerine devam etmektedir.

Check Also

sek sut kimin

Sek süt kimin, sahibi kim

SEK; Türkiye’de süt ve süt ürünlerinin üretimine 1963 yılında başlarken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı …

One comment

  1. Mahmut Süreyya Çayköylü

    Jozef Simons kim? Ne işi var? Başka adam yokmuydu onun yerine? Sakın yoktu demeyin, işte ben varım ya…

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir