Hicri Yılbaşı nedir? Muharrem ayı Ne zaman?

Hicri yılbaşı Hz. Muhammedin Mekke’den Medineye Hicret etmesiyle birlikte başlayan, İslam dünyasi için oldukça Önemli bir gündür. Hicri takvime göre hesaplandığı zaman muharrem ayı ile beraber yeni bir yıla giriş yapmış olmaktayız.

Hicri Yılbaşı nedir?

İslam tarihinde yer etmiş önemli olaylardan olan hicret  islam dünyasına yeni bir sayfa açmıştır. Hz. Ömerin halife olduğu dönemde  Hicretin gerçekleştiği gün, Hicri takvimin başlangıcı olarak belirlenmiştir. Bu belirleme hz Ali’ nin teklifi ile  gerçekleşmiştir.. Böylelikle o dönemden sonra islam alemi için  1 muharrem hicri takvimin başı olarak sayılmıştır.

Hicri yılbaşı nasıl çıktı?

Islamiyet oncesi arapların herhangi bir tarih sistemleri bulunmamaktaydi. Genel olarak savaşlar ele alinarak tarih belirlenmeye çalışılıyordu. Muhim olan Savaşların basladığı zamanı tarih başı olarak belirliyorlardı. Bu durum beraberinde bir çok durumda zorluk getiriyordu.
Ancak islamiyetin gelmesi ile birlikte bir takvim ihtiyaci hasıl oldu  bir çok öneri ile birlikte en sonunda Hz Ali’ nin teklifi ile hicretin baslangici hicri takvimin başı olarak kabul edildi..

Muharrem ayı hadiseleri

Hz. Adem’in  tövbesinin kabul edilmesi,
Hz. İdris’in canlı olarak göğe yükseltilmesi,
Hz. Nuh’un gemisinin  kurtulması,
Hz. İbrahim’in ateşte yanmayışı,
Hz. Yakup’un oğlu Yusuf’a kavuşması,
Hz. Eyyub’un h iyileşmesi,
Hz. Musa’nın kızıldenizi geçmesi,
Hz. Yunus’un balığın karnından çıkması,
Hz. İsa’nın doğumu

Tüm bu olaylar muharrem ayı icerisinde gerçeklesmiştir. Ayni zamanda Aşure günü de  kerbela hadisesinin muharrem ayında gerçekleşmesi sebebiyle bu ayda yapılmaktadir.

Muharrem ayı nedir?

Muharrem Hürmet edilen anlamındadır. Bu ay için  Savaşmak haram kılınmıştır. Peygamberimiz “Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah’ın ayı Muharremde tutulan oruçtur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gece namazıdır.”  Buyurmuşlardır. (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm 55; Tirmizî, Salât, 212; Nesâî, Kıyâmü’l-leyl, 6) Bu nedenle Muharrem Ayını iyi değerlendirmek gerekir.

Muharrem ayının  10. Günü Aşure günüdür. İslam peygamberi Hz Muhammed  s.a.v  torununun öldürüldüğü gündür. Aşure günü diğer günlerin içinde daha bereketli ve mübarek bir gün olarak kabul edilir. Birçok İbadet için Oldukça verimli bir gündür.

Muharrem Ayında Oruç tutmak

İslam ın ilk yıllarından beri Peygamberimizden de rivayet edilen Muharrem Ayı orucu oldukça önemlidir. İslamiyet öncesinde bile Yahudi ve Hristiyanların muharrem ayı içerisinde oruç tuttuğu tarih kaynaklarında belirtilmiştir. Aşure gününü de içerisinde barındıran muharrem Ayının 9. 10 veya 11. gününde oruç tutulabilir. Bu gibi aylar nafile ibadet için bulunmaz fırsattır. Birçok sevap kazandırır.

 

Hicri yılbaşı ne zaman

Hicri yılbaşı bu yıl 30 Temmuz 2022 Cumartesi gününe denk gelecek.

 

About Aslıhan Özkan

Check Also

Zekat Nasıl Hesaplanır?

Zekat Nasıl Hesaplanır?

Zekat, Dinimiz  tarafından emredilen bir ibadettir ve mal varlığına sahip olan Müslümanlar tarafından yoksullara yardım …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir