21 Kasım 2024 Perşembe

Yemekleri soğuduktan sonra tekrar ısıtmanın zararları nelerdir?

Haberlerde, televizyonda bu aralar sık görür olduk neden yemekleri tekrar ısıtmak tehlikeli ve ne yapmalıyız?
Aslında yemekleri 1 defa daha bile ısıtmamanız gerektiğini söylemeliyiz ancak şartlar sağlandığında neden ısıtılmasın diyebiliriz ama evde bu şartlar zor sağlanacağı için biraz riskli ancak 100 dereceye ulaşarak sterilize olarak pişmiş bir gıdada soğuk zinciri kırmadığımızda risk bulunmaz.

Yemekleri soğuduktan sonra tekrar ısıtmanın zararları nelerdir?

Sağlanması zor olan bu şartlar neler ?

Bunları sağladığımızda risk yok mu? Risk herzaman vardır bu durum donuktan çözündürülmüş ürünü geri dondurmak mantığına benzer bir durumdur.Olabildiğince tek seferlik yemekler yapmalı, özellikle et gruplarından çok dikkatli olmalıyız.

Aşağıdaki şartları sağlayabiliyorsak sorun yok gibi….

 

 

Risk tabiki tam olarak çapraz bulaşma veya mikrobiyel gelişim sonucu gıda zehirlenmesi yaşanmasıdır. Ve belkide hiç riske atmamamız gereken grup ET çeşitleri(kuzu dana tavuk balık) yumurtalı yemekler olup bu grubu tek seferde tüketecek kadar yemenizi tavsiye ederiz ÖNLEMEK İÇİN;

 

Bulaşma nedenleri ve önlemler

Yemeği ocakta bırakmak ; Soğutma soğuk zincir hataları;Pişmiş bir yemeğin dolaba girmesi süresi 2 saati aşmamalı (bunun için havalarda sıcaksa tencerenizi soğuk su bulunan başka bir kabın içine oturtarak hızlı soğutarak dolaba koyabilirsiniz),donuktan çıkardığımız bir et vb. ürün çözünmesi için gereken süre  1 saati geçmemeli marketten aldığımız yada evde dolaptan çıkardığımız bir ürünün soğutucu dışında geçirdiği zaman 30 dakikayı geçmemelidir.

 

 

 

Yetersiz el ve gıda yıkama; Çiğ gıdalara dokunduktan sonra, atıklara dokunduktan sonra, temizlik sonrası ve tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi iyice yıkayınız.Varsa dezenfaktan da elinize sürünüz. Sıcak su varsa sıcak suyun gelmesini bekleyin. Çiğ tükettiğiniz gıdaların çok iyi yıkandığından emin olun(sirke vb.detenfektan kullanımı yeşillikleri suya bir müddet sirkeyle yatırmak önemli ev usulü çözümlerden)

 

Yanlış çözündürme; Bazı gıdalar donuk olarak pişirilebilirken, bazılarının tamamen çözündürülmesi gerekebilir. Eğer gıda çözünmemiş ise gıdanın dışı pişerken içi sadece oda sıcaklığına ulaşabilir. Bu da gıda içindeki herhangi bir bakterinin tehlikeli seviyelere ulaşmasına neden olabilir. Gıdalar sadece soğuk dolaplarda çözündürülebilir ve çözündürüldükten sonra yeniden dondurulmaz.

 

Gıdaların ayrılmaması; Pişmiş gıdaları çiğ gıdalardan dolapta bile olsa ayrı ayrı muhafaza edin. Çiğ gıdaları tüketime hazır gıdalardan ayrı alanlarda ayrı ekipmanlarla hazırlayın.(farklı bıçak,kesme tahtası,bez kullanın mümkün değilse 2 ayrı grubu hazırlarken geçişlerde bu ekipmanları iyice yıkayın.) Örneğin çiğ bir et yada sebzeyi doğradığınız bıçakla pişmiş et yada diğer yemekleri doğramayın. Hatta yemeğin tadına baktığınız kaşığı yada dışarıda bıraktığınız kaşığı yıkamadan başka bir gıdada  tekrar kullanmayın.

 

Yetersiz pişirme; Ülkemizde etlerin ve sebzelerin doğal floralarında içerdikleri mikrop oranları avrupaya göre çok yüksektir o yüzden kültür olarak çok pişmiş et yada yemek yeriz aslında yemeklerin iyi piştiğinden emin olmalıyız.

 
Kaynak: Gıda Bilinci

Check Also

gdo nedir

GDO nedir? Kullanım Amacı Nedir?

GDO meselesini her yönüyle bu yazımızda ele alacağız. GDO’nun ülkemizdeki kullanımı hakkında yanlış bilinen doğrular. …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir