11 Eylül 2024 Çarşamba

Peynir tüketen hemen hemen herkesin sıkça yaptığı 7 hata!

Peynir, hayatın bize bahşettiği bir armağan. Her hali güzel, kahvaltıda da güzel, böreğin içinde de, pizzada da… Eğer peynir sevmeyenlerdenseniz, ağzınıza koymuyorsanız, üzgünüz ama hayatın size sunduğu bir fırsatı kaçırıyorsunuz.

Peynir tüketen hemen hemen herkesin sıkça yaptığı 7 hata!

Peyniri buzdolabında yanlış saklıyorsunuz

 

Peynir sünger gibidir. Çevresindeki kokuları içine çeker ve içinde depolar. Yani peyniri buzdolabında saklarken bir yandan da çevresindeki diğer yiyeceklerin kendi kokularını peynire geçirmesine izin veriyor olabilirsiniz.

 

 

Sonuç: Hüsran.

Çözümü ise çok basit. Öncelikle peyniri sıkı plastik ambalajından kurtarın ve onu parşömen gibi gözenekli bir malzemeyle paketleyin. Böylelikle hem peynir nefes alacak hem de buzdolabındaki diğer nahoş kokuları içine çekmeyecektir. Zira peynire yeteri oksijen sağlamazsanız hızla kurur, bunu da dipnot düşelim.

Buzdolabından çıkarır çıkarmaz yiyorsunuz

Peyniri buzdolabından çıkarır çıkarmaz servis ediyor ve yiyorsanız yanlış yapıyorsunuz. Çünkü peynir buz gibi soğukken yenmez.

peyniri dolaptan çıkardıktan sonra bir süre oda sıcaklığında bekletin ve öyle tüketin. Ilık bir peynirin tadının daha güzel olduğuna garanti verebiliriz.

 

Önceden kesilmiş ve ambalajlanmış peynirlerden satın alıyorsunuz

Çoğu kişi süpermarketlerden satın almaya yöneliyor, ama konu taze peynirse markette satılanlara çok da güven olamayabiliyor. Market reyonlarında gördüğünüz daha önceden kesilmiş, dilimlenmiş, ambalajlanmış peynirlerin ilk kesildiği anki kadar taze olamayacağını tahmin etmek zor olmasa gerek.

Market reyonlarındaki çoğu peynir ambalajlanmış olarak satıldığından ilk maddede belirttiğimiz gibi çevresindeki diğer kötü kokuları içine çekip hapsediyor. Bu yüzden en azından üç günden daha eski tarihte paketlenmiş peynirleri satın almaktan kaçınmanız gerek. Ya da kendinizi garantiye alın, peyniri gözünüzün önünde dilimleyen ve peynir kağıdına saran yerlerden alışveriş yapın. Semt pazarları da bunun için güzel bir tercih.

Kokan peynirlerden korkuyorsunuz

Bir Fransız atasözü şöyle der: ” İyi peynir ayak gibi kokmalı.” Öyle hemen mideniz kalkmasın. Peynirsiz yaşayamayan bir millet olan Fransızların bir bildiği var, zira kötü koku peynirin aslında iyi ve kaliteli olduğuna da bir işaret olabiliyor. Tabii evde buzdolabında yıllanmış olduğundan kokan, küflenmeye yüz tutan peynirlerden değil, taze ve kokan peynirlerden bahsediyoruz.

Kısacası sırf kokuyor diye peynire buru kıvırmayın, belki dünyanın en lezzetli peynirini elinizin tersiyle itiyor olabilirsiniz.

Peynir küflenir küflenmez çöpe atıyorsunuz

Peynirin yeni yeni küflenmeye başladığını fark ettiğinizde onu hemen çöpe atmak en kolay çözüm, halbuki peynirin yaşam süresini uzatabilirsiniz.

Eğer küf yeni oluşmaya başladıysa peynirin yüzeyini temiz bir kağıt havluyla hafifçe silin ve zeytinyağı ile ovalayın. Daha sonra peyniri iki kat kağıt havlu üzerine koyarak plastik/cam bir kabın içinde muhafaza etmeye devam edin. Sert ve yarı sert peynirler bu uygulama sık sık tekrarlanarak ve kağıt havlular sık sık değiştirilerek aylarca saklanabilir. birkaç uygulama sonrası nem tamamen emilmişse zaten küf azalmaya ve kesilmeye başlayacak.

İhtiyacından fazlasını satın alıyorsunuz

Her zaman olduğu gibi gözümüz aç, alışverişe çıktığımızda yine  her şeyden fazla fazla alıyoruz. Sonra yenmeyenler, kullanılmayanlar bozuluyor, çürüyor ve çöpe gidiyor. Ziyan, israf.

Hele söz konusu peynir olduğunda bu bozulma, çürüme daha olası. “Ay kahvaltıda da yeriz, ay gece acıkınca ekmek arası yapar da yeriz, menemen yaparız, eltimgiller gelir belki börek yaparım”diye düşünüp kilolarca peyniri eve istiflemeyin. Peynirin çokça tüketildiği bir evde yaşıyorsanız bile peyniri az miktarda, daha sık aralıklarla satın alarak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.

Peyniri yanlış kesiyorsunuz

Özellikle beyaz peyniri keserken parçalar bıçak üzerinde kalıyor ve peynir dağılıyorsa bir yerde yanlış yapıyorsunuz demektir. Bunun çözümü ise peyniri keseceğiniz bıçağı sıcak suda tutmaktan geçiyor. Sıcak su ile ısınmış bir bıçak yardımıyla peyniri parçalamadan kolayca kesebilirsiniz. Diğer bir yöntem de misina ipi (hatta diş ipi bile olabilir) kullanmak. Zira ince ve keskin olan misina ipi de peynirin dağılmadan kesilmesini kolaylaştırır.

Diğer yandan genel olarak peynirlerin daha sulu yerleri orta kısmında yer aldığı için dış kenarından ortaya doğru bıçak darbesiyle dilimlere ayırmak da daha leziz bir peynir tabağı hazırlamanıza yardımcı olacaktır.

About admin

Check Also

gdo nedir

GDO nedir? Kullanım Amacı Nedir?

GDO meselesini her yönüyle bu yazımızda ele alacağız. GDO’nun ülkemizdeki kullanımı hakkında yanlış bilinen doğrular. …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir