Maden suyu zayıflatır mı?

Maden suyunu ülkemizde genellikle yemek yedikten sonra hazmı kolaylaştırdığı için veya kimilerimiz zayıflamaya yardım ettiğiniz düşündüğümüz için tüketiriz. Maden suyu, soda, meyveli soda gibi bir takım kavram karmaşası içerisinde tüketimimizi devam ettirirken doğru mu yaparız yanlış mı şimdi bunun ayrıntılarına göz atalım.

Maden suyu zayıflatır mı?

Maden suyu nedir?

Maden suyu doğal su çevrimi sırasında, yeraltında suyun dolaşımı sırasında oluşan ve bu süreçte toprakta bulunan ya da o yörede bulunan mineralleri çözündüren dolayısıyla mineral açıdan zenginleşen bazen de magmaya yaklaşmasına bağlı doğal olarak sıcaklığı yükselen ki o zaman termal su da diyoruz. Doğal su çevriminde yer altında oluşan özel sudur.

Sayfa İçeriği

Maden suyu ve soda arasındaki farklar nelerdir?

Maden suyunun doğal olarak elde edilirken soda ise çeşitli işlemlerle üretilen içecektir. Türkiye’de maden suyu soda diye biliniyor. Oysa soda yapay bir içecek ve bildiğimiz çeşme suyuna karbondioksit ve bikarbonat atılarak yapılan bir meşrubattır.

Meyveli soda ile maden suyu farkı nedir?

Limonlu veya diğer çeşitli meyve aromaları ile yapılmış içecekleri maden suyu ile bir tutmamak gerekir. Normal bir gazoz veya kola ile arasında pek bir fark yoktur. İçerisinde bol miktarda tatlandırıcı bulunması özellikle diyet konusunda madensuyu yerine meyveli sodanın terncih edilmesinin yanlış olacağının net kanıtıdır. Bazı meyveli sodalar maden suyundan üretilmiş olsa da içerisindeki tatlandırıcı, aroma ve diğer katkı maddelerinin varlığı görmezden gelinemez.

Türkiye’de gerçek soda var mı?

Var ama ilginçtir onlar soda olarak bilinmiyor. Bugün nereye giderseniz gidin, ister markete gidin, ister restorana gidin, ister cafeye gidin soda dediğinizde önünüze gelen şey klasik yeşil cam şişede maden suyudur.

Cumhuriyetin ilk yıllarında şişelenme sırasında karbondioksitle basıldığı için maden suyu sodası diye etiketlenmiş. Oysa yurt dışında birçok yerde soda dediğinizde bütün meşrubatlar akla gelir. O yüzden de sağlıklı beslenmede soda önerilmiyor. Ne yazık ki bu özellikle tercüme kitaplarda ya da Türkiye’nin bu gerçeği gözden kaçırılırsa bazı doktorlar rahatlıkla hastalarına soda zannederek Türkiye’de mineralli suyu yasaklıyorlar. Bu bir sorun yani sağlık için siz sağlıklı tüketimi yasaklamış oluyorsunuz sağlıksız olduğunu düşünerek, sırf kavram karmaşasında. Bununla sürekli kamuoyunu aydınlatmak lazım. Maden suyu firmalarının listesine bakabilirsiniz.

Maden suyu zayıflatır mı?

Aslında bütün zayıflamaya yönelik diyet programlarında su her zaman var yani yeterli su alımı öneriliyor. Eğer bu su spesifik bir mineralli suysa mineralli suyun içilmesi durumunda gerçekleşen birtakım olumlu etkiler devreye giriyor. Örneğin yemek öncesi bir mineralli su içtiğimizde midede doygunluk hissi yaratıyor. Mesela bütün diyetlerde salata ve sebze vardır, doygunluk hissi için. Aslında bunu mineralli suyla da elde etmeniz mümkün. Zaten günümüzde önemli olan sağlıklı beslenme tarzı geliştirme ya da bunu büyük çerçeveye alırsak sağlıklı yaşam tarzı ama bunun önemli bir kısmını da günlük beslenme oluşturuyor. Bu bağlamda maden suyu zayıflatır diyememekle beraber diyetin bir parçası olarak kullanılabilir.

Maden suyundan son zamanlarda yapılan bir içecek olan Churchill (Çörçil) yapımı da tuz miktarının fazla olması durumuna bağlı olarak diyet için önerilmemektedir.

Günlük sağlıklı beslenmenin belli kriterleri var; kalori kısıtlaması, besin çeşitliliği, daha çok bitkisel besinlere yönelme, meyve sebze gibi ya da posalı besinlere yönelme, kalorisi düşük ya da farklı göstergeler var, glisemik indeksi düşük beslenme gibi belli kriterler var ama bu kriterlerin vazgeçilmez bir unsuru olarak mineralli su içimi de olması lazım. Dolayısıyla ister onu zayıflama olarak alın ama daha doğrusu sağlıklı beslenme olarak almak lazım, sağlıklı beslenmede mineralli su günlük miktarını doktorunuzun veya diyetisyeninizin belirlediği ölçüde olmak kaydıyla  yemek öncesinde, yemek sırasında, yemek sonrasında ve öğün aralarında mutlaka tüketilmelidir.

About Aslıhan Özkan

Check Also

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları Nelerdir?

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları Nelerdir?

Papatya çayı, papatya bitkisinin çiçeklerinin kurutulmasıyla elde edilen bir bitki çayıdır. Yüzyıllardır tüketilen bu çay, …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir