İslami Bankacılık modeli ile haram paraya dokunmadan kazanç sağlamak mümkündür. Bu noktada İslami Bankacılık Yöntemleri devreye girmektedir. Bu yöntemlerin doğru bir şekilde kullanılması ile kazancınızı arttırmak mümkün olabilir. Tabi ki de İslami Bankacılık ve İslami Finans kavramları söz konusu olduğunda daima risk olacaktır. Çünkü dinimizde risksiz kazanç sağlamak doğru bulunmamaktadır.
İslami Finans ile ilgili tam olarak bir fikir sahibi olabilmek adına İslami Bankacılık Yöntemleri ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir. Şimdi, yaygın kullanılan bazı yöntemlere bir göz atalım!
Yaygın Kullanılan İslami Bankacılık Yöntemleri Nelerdir?
- İcare: Yabancı kaynaklardaki leasing yöntemine benzerlik gösterir. Bankalar reel varlıkları finanse ederler. Böylece bir kira sözleşmesi varmış gibi olur.
- İstisna: Henüz varlığı söz konusu olmayan ancak gelecekte üretilmesi planlanan mallar için kullanılan yöntemdir. Belirli bir peşinat verirsiniz ve daha sonra taksitleri ödersiniz.
- Muzaraa: Ziraat alanında ortaklık yapmaktır. Minimum iki kişi olmak üzere tarımla ilgili bir iş yapılmasıdır. Sonuç olarak çıkan ürünler paylaşılmaktadır.
- Müsaveme: Fıkıh içerisindeki anlamına göre Müsaveme, bir mala değer biçilmeden pazarlık usulü ile satılmasıdır. Malın maliyeti alıcı tarafından bilinmediği için tam anlamıyla bir pazarlık yöntemi olarak görülmelidir.
- Selem: Bir mala peşin para ile ödeme yaptıktan sonra ileriye dönük olarak vade ile satın alınması işlemidir.
Konuyla ilgili daha fazla bilgi alabilmek adına ekonomi sayfamıza göz atabilirsiniz.