İslami Finans ile ilgili birçok bilgiye Müslümanlar hakim değil. Bu nedenle İslami Bankacılık kavramını tam olarak anlamakta zorluk çekebiliyorlar. Eğer sizler de İslami Finans kavramını daha iyi bir şekilde anlamak istiyorsanız bu tip bilgilere sahip olmanız gerekiyor. Bu bilgiler arasındaki en önemli kavramlardan birisi de Murabaha kavramıdır. Birçok kişi bu kavram hakkında bilgiye sahip değil. Ancak Murabaha, İslami Bankacılık için büyük bir öneme sahiptir. Peki, bu kavram ne anlama geliyor?
Murabaha Nedir? Ne Anlama Gelmektedir?
Murabaha, İslam Hukukunda bir malı üzerine kâr payı koyarak satma işlemidir. Günümüz ticaret anlayışının da bir bakıma temeli olduğu söylenebilir. Tedarikçiden alınan mal, üzerine belirli bir miktar daha konularak satılır. İslamiyet için güven esasına dayalı bir akit olarak geçmektedir. Bu konuda Müslümanların son derece hassas olması beklenmektedir. Bunun yanında aşırıcılığa kaçanlar ise ceza alırlar.
Söz konusu Murabaha kavramı, İslami Finans anlayışına göre bu anlama gelmektedir. Ancak Osmanlı döneminde murabaha (muamele-i şer’iyye), faiz ve tefecilik yapmak isteyenlerin kullandığı bir şey olarak dile dolanmıştır. Bundan kaynaklı olarak faizci ve tefecilere zamanla bu şekilde hitap edilmiştir.
Bu kavram ile ilgili belirtilmesi gereken son bir nokta daha var. Müşteriler satıcıya ne kadar pay verdiklerini bilmeliler. Müşterilerin, malın esnafa geliş fiyatıyla ilgili olarak bilgi almak gibi bir hakları vardır. Klasik fıkıh anlayışına göre geçerli olan kaide budur.