5G ’nin Tarihsel Gelişimi ve Diğer Önemli Noktalar

5G ’nin Tarihsel Gelişimi ;

Geçmişten günümüze iletişim kurmak için insanlık olarak gösterilen azim ve duyulan zorunluluk hissi nedeniyle yıllar boyu çeşitli iletişim gereçleri kullandık. Bu doğrultuda önce hayvanları, sonra birbirimizi kullandık yıllarca. Ortaçağ boyunca yaşanan iletişimsizlikler nice savaşlar nice yiğitler kaybettirdi milletlere.

Ancak sanayi devrimi hayalarımıza yeni bir çığır aştı. Öyle ki hayvanlar dahi bu değişim hızına ayak uyduramadı. Nice imparatorluklar tarihin kara sularına gömüldü. Sanayi devrimiyle hayatlarımıza kablolar girdi. Telgraf telleriyle mors alfabesi üzerinden haberleşirken, radyo sinyalleri keşfedildi. Ancak, belki de insanlığın en büyük keşfi olan internet yine bir zorunluluktan, savaşın kanlı elleri arasından çıktı.

2.Dünya savaşı sırasında Alman ordusunun radyo sinyalleriyle yani telsizlerle haberleşiyor oluşunun dezavantajını bilen ABD’li mühendisler yeni bir iletişim türü icat etti; İnternet.

İnternet uzun zamandır hayatımızdaydı ancak bundan insanlık haberdar değildi. Uzun zaman boyunca ABD ordusu tarafından kullanılan internet önce akademik servisler için kullanıma açıldı. Sonra web 1.0 ortaya çıktı. Lakin Web 2.0’a geçilmesi insanlık için büyük bir değişim anlamına gelmişti. 2G sayesinde insanlar hayatında görmediği başka biriyle tanışabiliyor onunla iletişim kurabiliyordu.

Ancak gelişim durmadı ve 2010’lu yıllarda karşımıza 3G teknolojisi çıktı, bu teknoloji artık interaktif yazılımlara, daha yüksek yükleme ve indirme hızlarına ve sosyal medyanın ağlarıyla tüm dünyayı sarmasına neden oldu.

Tabii, gelişim burada da durmadı ve web 4.0 hayatlarımıza girdi. Artık internet ortamında tüm benliğimizle hareket edebiliyor, gerçeklikle sanallığı birbirine bağlayabiliyorduk. Fakat şüphe yok ki dünyanın iletişimde geldiği son nokta kesinlikle 5G’nin evrimiyle gerçekleşti.

5G hayatlarımıza nesnelerin interneti, metaverse gibi kavramları soktu ve insanlık hala bu seviyenin sınırlarına ulaşabilmiş değil. 5G’nin topladığı inanılmaz veri miktarları, bugüne kadar toplanmış verilerin tamamından fazla.

Bu durum dolayısıyla insanlarda 5G’de ne ola ki? Sorusunu uyandırıyor. Ayrıca 5G daha ülkemize gelmediği için de canlı şekilde gözlemlememiz daha mümkün olmadı. Bu yüzden sizlere bu yazımızda 5G’nin nasıl çalıştığı ve avantajları hakkında bilgi vereceğiz.

5g

5G Nasıl Çalışır?

Metini terimlerle doldurup teknik konulara hakim olmayan kişilerin anlayamamasına yol açmak istemediğimizden 5G’nin çalışma prensibini basit yollarla anlatacağız. Tabii burada bazı önemli kavramlardan bahsetmek durumunda kalabiliriz.

5G çalışma prensibi açısından 4G ve 4G LTE yani ülkemizde bilinen adıyla 4.5G ‘den herhangi bir fark gözetmiyor. 4G’de radyo spektrum payları üzerinden çalışmakta 5G’de. Ancak burada önemli olan 5G’nin bant genişliği. Şimdi diyeceksiniz ki radyo spektrumu da ne demek? Radyo spektrumu aslına bakılırsa atmosferde radyo sinyallerinin geçirgen olduğu aralığı temsil ediyor.

Yani 4G kablosuz ve daha geniş bir bölgede internet sağlamaktaydı. 5G ise çok çok daha yüksek bir banttan çalışıyor. Bu bant aralığı ise Uluslararası Telekominikasyon Birliği, ITU tarafından belirlenen terimlerdir. Bu banda göre 5G sondan bir önceki kademede 11.bant aralığında bulunuyor ve bizlere 30 ghz- 300 ghz arası bir hız sağlıyor.

 

5G’nin Sağladığı Avantajlar ve Dezavantajlar Nelerdir?

 

5G’nin en büyük artısı hızı. Bu hız sayesinde normal şartlarda yüklenmesi ve depolanması günler süren verileri birkaç saniye içerisinde indirebiliyoruz. Dolayısıyla çok ama çok hızlı. Verilerin bu denli kolay işlenebilmesi ise insanlığın gelişimi açısından büyük önem arz ediyor.

Fakat diğer bir yandan baktığımızda ise bu veri kapasitesi kişisel bilgilerinde depolanabildiği anlamına geliyor. Nesnelerin interneti gibi teknolojiler sayesinde firmalar sizin kendinizle alakalı bilmediğiniz şeyleri dahi öğrenebiliyor. Bu da anlaşılabilir bir şekilde rahatsızlık uyandırıcı.

 

Check Also

WhatsApp Web 'e Nasıl Giriş Yapılır?

WhatsApp Web ‘e Nasıl Giriş Yapılır?

WhatsApp Web, WhatsApp hesabınızı bilgisayarınızın tarayıcısı üzerinden kullanmanıza olanak sağlayan bir özelliktir. Giriş yapmak için …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir