11 Eylül 2024 Çarşamba

Kurban Bağışı Nasıl Yapılır?

Kurban kesmek, İslam dininde çok büyük bir yeri vardır. Müslümanlar her Kurban bayramında kendilerine emredilen bu görevi yerine getirir. Kurban kesmenin de kendine özgü ibadet kuralları bulunmaktadır. Söz konusu ibadette hayvanı usulüne uygun bir şekilde kesme, kesilen kurbanın fakir ve yardıma muhtaçlar ile paylaşma bu kurallardan birisidir. Zaten kurban kesmenin amacı da yoksullara yardım etmektir. Bu ibadetin bir diğer amacı paylaşmaya teşvik etmektir. Günümüzde bazı kişiler kurban kesmek yerine bu parayı veya kurbanı doğrudan bağışlamak istemektedir. Kurban ibadetinin yerine gelmesi için bu bağışın vekalet verilerek yapılması gerekir. Afrika kurban bağışı bu konuda en çok araştırılan hususlardan birisidir.

Kurban Bağışı Nasıl Yapılır?
Kurban Bağışı Nasıl Yapılır?

Vekaleten Kurban Bağışı

Vekaleten kurban bağışı, kişinin vekalet vererek kurbanı dini esaslara uygun olarak kestirmesidir. Kesilen bu kurbanın yoksul, ihtiyaç sahibi kişilere çeşitli vasıtalarla ulaştırılır. Örneğin Afrika kurban bağışı bu konuda ehemmiyet arz etmektedir. Bu coğrafyada yaşayan fakir insanlar senede bir kez de bile olsa kurban etine sahip olmaktadır.

Vekaletini verdiğimiz kurbanlar çeşitli dernek, vakıflar aracılığı ile yurt içi veya yurt dışında yaşayan yoksul ailelere ulaşır. Bu nedenle yaptığımız her bağış bir ailenin sofrasını zenginleştirir. Köprü görevi üstlenen dernek, vakıf ve resmi kurumlar güvenli bir şekilde bu işi yapmaktadır. Bununla ilgili olarak dernekler video ve görüntü çekip kesim aşamasını belgelemektedir. Çekilen video ve görüntüleri bağış sahiplerine geri göndermektedir.

Kurban Bağışının Önemi

Allah u Teala Kur’an-ı Kerim’de Kevser suresinin 2. ayetinde yer alan “şimdi sen Rabbine kulluk et ve kurban kes” ayetinde Peygamber Efendimiz (s.a.v.) nezdinde kurban kesmenin önemini vurgulamıştır. Bu ayette Rabbimiz kurban kesmeyi Rabbe kullukla aynı düzeyde ifade etmiştir. Kurban zenginlerin ihtiyaç sahipleri ile paylaşımda bulunduğu bir mali ibadet türüdür.

Örneğin Efendimiz (s.a.v) döneminde Kurban Bayramı sırasında ihtiyaç sahibi bir kabile Medine’ye gelmişti. Allah Resulü (s.a.v) bu kabilenin ihtiyacını karşılamak için Medineli müslümanlardan kurban etlerini 3 günden fazla evlerinde saklamamalarını istedi. Böylelikle Medine’ye gelen muhtaç kabile üyeleri bu kurban etlerinden faydalanmıştır. Günümüzde de Bayramı dilediği gibi yaşayamayan insanların kendilerini iyi hissetmeleri için kurban bağışının önemi büyüktür. Bu kapsamda özellikle Afrika’da kurban etine ulaşamayan insanlara kurban bağışı yapılması önemlidir. Afrika kurban bağışı kampanyaları ile bu ihtiyaçlar giderilebilir.

About Aslıhan Özkan

Check Also

Kur'an-ı Kerim Kaç sayfa, Kaç Sure Ve Kaç Ayetten Oluşmaktadır?

Kur’an-ı Kerim Kaç sayfa, Kaç Sure Ve Kaç Ayetten Oluşmaktadır?

Kur’an-ı Kerim, Dinimizin kutsal kitabıdır ve biz inananlar için çok önemli bir kaynaktır. Kur’an, Allah’ın  …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir