16 Mayıs 2024 Perşembe

Namaz Ve Dua Sureleri Nelerdir?

Namaz dua ve sureleri nelerdir? Bakara suresi 238. ayet “Namazları, özellikle orta namazı vaktinde, eksiksiz ve şartlarına uygun olarak kılmaya devam edin.” buyurmaktadır. Ayrıca bir çok ayet ve hadiste Müslümanların beş vakit namaz kılmasının farz olduğu belirtilmektedir. Şimdi Beş vakit namazda okunan dua ve sureleri inceleyelim.. Namaz Ve Dua Sureleri Nelerdir?  

Namaz dua ve sureleri nelerdir?

Namazda okunan dua ve sureler sırası ile şunlardır: Fatiha suresi, Fil suresi, Kureyş suresi, Maun suresi, Kevser suresi, Kafirun suresidir. Nasr suresi, Tebbet suresi, İhlas, Felak, Nas suresi de namaz sureleridir.

Namaz dualarının meali

Söz konusu sureleri saydıktan sonra Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre namaz dua ve surelerinin meallerini inceleyelim:

Başlangıçta namazda ayakta okunan Subhaneke duasının mealine bakalım:Allah’ım seni tenzih ve hamdinle tesbih ederim. Senin şanın yücedir ve senden gayri hiçbir ilâh yoktur.

Ayrıca, namaz dua ve sureleri içerisinde yer alan teşehhüdde yani namazda oturuş sırasında okunan dualar şunlardır:

Ettehiyatu duası:Her türlü kavli, bedeni ve mali ibadetler Allah’a mahsustur. Ey şânı yüce Peygamber, selam ve Allah’ın rahmetiyle bereketleri senin üzerine olsun ve selam bizlere ve Allah’ın sâlih kulları üzerine olsun. Ben şehadet ederim ve yakinen bilirim ki, Allah’tan başka hiçbir ilâh yoktur. Ve şehadet ederim ki Hazret-i Muhammed Allah’ın kulu ve Resûlüdür.

Allahümme salli ve barik duası:Allah’ım, Hz.Muhammed ve âline, Hz.İbrahim’e ve âline rahmet ettiğin gibi rahmet eyle. Allah’ım, Hz.Muhammed ve âline, Hz.İbrahim’e ve âline mübarek kıldığın gibi mübarek kıl.

Rabbena duaları:”Ey Rabbimiz, bize dünyada ve ahirette iyi hal ver ve bizi o ateş azabından koru.” ve “Ey Rabbimiz, hesaP günü geldiği zaman bizi mağfiret et. Anne ve babamı ve müninleri de mağfiret et.”

Son olarak;Namaz ve dua sureleri sonuncusu olan vitr namazında okunan dualar şu şekildedir:

Kunut duaları:Allah’ım! Senden yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, sana tövbe ederiz. Sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek seni hayır ile överiz. Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkâr etmez ve onları başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkâr eden ve sana karşı geleni bırakırız.

Allah’ım! Biz yalnız sana kulluk ederiz. Namazı yalnız senin için kılarız, ancak sana secde ederiz. Yalnız sana koşar ve sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya çalışırız. İbadetlerini sevinçle yaparız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz. Azabından korkarız, şüphesiz senin azabın kâfirlere ve inançsızlara ulaşır.

About Aslıhan Özkan

Check Also

Namaz Kılmanın Sağlığımız İçin İnanılmaz Faydaları

Namaz Kılmanın Sağlığımız İçin İnanılmaz Faydaları!!

Namaz, Dinimiz için önemli bir ibadettir ve biz  müslümanlar tarafından beş vakit boyunca günlük hayatın …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir