16 Mayıs 2024 Perşembe

Besmelenin Anlamı Nedir?

Besmelenin anlamı nedir, Kuran-ı Kerim’de geçen “Bismillahirrahmanirrahim” ayetinin kısaltılmış halidir.  Besmele Müslümanların günlük hayatta çok tekrarladığı faziletli bir ameldir. Müslüman birey ister dünya ile ilgili isterse ahret ile ilgili yapacağı bir işe Besmele ile başlaması gerekmektedir. Besmelenin Anlamı Nedir?

Besmelenin anlamı nedir?

“Bismillahirrahmanirrahim” anlamı kısaca besmele olarak bilinmektedir. Besmelenin anlamı nedir sorusuna verilecek cevap ise “Rahman ve Rahim Allah’ın adı ile”dir. Rahman seven, acıyan, merhamet eden, bağışlayan, rahmet eden anlamların gelmektedir. Arapça kökenli olan Rahim kelimesi ise bağışlayan, esirgeyen manasına gelir. Tefsir alimlerine göre Rahman dünyada bulunan tüm canlılara merhamet eden anlamına gelir. Rahim ise sadece Müslümanlara merhamet eden manasına gelir.Besmele, Kuranı Kerim’de tam 114 yerde geçmektedir. 113 surenin başında Besmele ayet olarak yer almaktadır. Ancak Tevbe suresi Besmele ile başlamamaktadır. Ayrıca Besmelenin geçtiği Neml suresi 30. ayet şu şekildedir. “Evet o Süleyman’dan gelen bir mektup ve o şöyle (başlıyor): “Rahman Rahim Allah’ın adıyla” Besmele, Müslümanların günlük hayatta çok defa kullandığı bir ifadedir. Her Müslümanın hayırlı bir işe başlarken Besmele çekmesi dinin bir gereğidir. Bu sebeple Besmele çekmek çok faziletli bir ameldir. Ayrıca Kuran-ı Kerim okumadan önce Besmele çekmek ve daha sonrasında Kuran-ı Kerim okumak gerekir. Bu itibarla besmele çok önemli bir amel olmakta, dilin sürekli tekrarladığı bir zikir olmaktadır.

Besmele-i Şerifin Yazılışı

Besmelenin anlamı nedir, “Eûzu billahi mineş-şeytânirracîm Bismillahirrahmanirrahîm” şeklindedir. İstiaze olarak bilinen “Eûzu billahi mineş-şeytânirracîm “Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım” demektir. Bu sebeple istiaze besmele ile birlikte okunmaktadır.Besmele ilgili olarak Hz. Muhammed (s.a.v) “Besmele ile başlanmayan her önemli iş sonuçsuz kalır.” demektedir. (Münavî, Feyzu’l-Kadir, V/13.)Besmele Çekmenin Faziletiİslamiyette Besmele çekmenin fazileti çok fazladır. Dünya ile ilgili ve ya ahiretle ilgili her Müslüman bireyin Besmele çekmesi gerekmektedir. Besmele çekilen her işte bereket ve hayır olmaktadır. Nitekim Bediüzzaman Said Nursi bu konu ile ilgili olarak “Besmele her hayrın başıdır” demiştir. Besmele çekilmeyen dünyevi veya uhrevi işlerin bereketsiz veya sonuçsuz kalacağına inanılmaktadır. Bu sebeple besmele çok faziletli bir ameldir.Böylelikle Besmelenin anlamı nedir sorusuna verilen cevabı bulmuş olmaktayız.

About Aslıhan Özkan

Check Also

Namaz Kılmanın Sağlığımız İçin İnanılmaz Faydaları

Namaz Kılmanın Sağlığımız İçin İnanılmaz Faydaları!!

Namaz, Dinimiz için önemli bir ibadettir ve biz  müslümanlar tarafından beş vakit boyunca günlük hayatın …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir