Hac ve umre sırasında giyilen ihram bir tür elbisedir. Şimdi ihramın anlamını, nasıl giyileceğini ve ihram kıyafeti kavramını açıklayacağız.
İhramı 2 parça, özünde dikiş olmayan, sık dokunmuş kumaş veya havlu olarak tanımlayabiliriz. İhramı oluşturan parçalardan birincisi izardır. İzar, göbeğimizden diz kapağımıza kadar alt peştamaldir. İkinci parça ise ridadır. Rida, sırtımızı, omuzlarımızı ve göbeğimizi örten üst peştamaldir.
Hac ve umre için kutsal topraklara giden insanlar mikat sınırlarından önce ihrama girmelidir. İhram kıyafeti, makamdan mevkiden ve dünyalık her şeyden soyunmanın simgesidir. Nefse ve şeytana kaşı bir tür korumadır.
İhramı giymeden önce sünnet olan bazı adımlar vardır. Bunlar, tırnak kesme, saç ve sakalı tıraş etme, koltuk altı ve kasıkları tıraş etmedir. Yine girmeden önce gusül de mühim bir sünnettir. Eğer kişinin gusül alması mümkün değilse abdest almalı ve güzel koku sürmelidir.
İhrama girmek için dikişli iç çamaşır ve normal elbiseleri çıkarmalı, sadece rida ve izar isimli ihram örtüleri kişinin üzerinde olmalıdır.
İhram Nasıl Giyilir?
İlk önce kişi 2 rekat ihram namazı kılar. Ardından hac ya da umre hangisini yapmak istiyorsa ona niyet eder. Niyet ettikten sonra “Lebbeyk Allahümme Lebbeyk. Lebbeyke La şerike Leke Lebbeyk. İnnel Hamde Ven Nimete Leke Vel Mülk. La şerike Lek” diyerek telbiye getirir.
Telbiyenin anlamı ise şu şekildedir.
“Buyur Allah’ım buyur. Buyur, senin hiçbir ortağın yoktur. Şüphesiz hamd ve nimet sana aittir. Mülkün sahibi sensin. Senin hiçbir ortağın yoktur.”
İhrama girecek kişi, ridayı sağ kolunun altından alır ve sol omuz başına koyar. Bu şekilde sağ omzun açıkta kalması sünnettir. İhramda başın açık olması, çorapların çıkarılması, ayakkabı giyilmemesi gerekir. Hac veya umre yapan kişi terlik ve ya arkası açık sandalet giymelidir.
Kadınların ihram kıyafeti kendi elbiseleridir. Yüzlerini açık bırakırlar. Kadınlar erkeklerde olduğu gibi 2 rekat ihram namazı, niyet ve telbiye ile ihrama girerler. Fakat ihrama giydikten sonra kadınlar telbiyeyi yüksek sesle getirmezler. Ayrıca kadınlar adetli oldukları dönemde de ihrama girerler. Adetli kadınlar da niyet etmeli ve telbiye getirmelidir. Böylece kişi, ihramlıdır ve ihram yasakları başlar.