21 Eylül 2024 Cumartesi

Zemzem Kuyusu Tarihi

Zemzem, günlük kullanımda çok geçen bir kavramdır. Söz konusu kelime Arapça kökenli olup İslam dini literatüründe geçen bir kavramdır. Zemzem kuyusu, Mekke’de Kabe’de 20 m doğusunda yer alan bir kuyudur. Zemzem Kuyusu Tarihi

Zemzem Kuyusu Tarihi

Şimdi Müslümanlar tarafından kutsal kabul edilen zemzem kuyusu nun tarihini inceleyeceğiz. İslami inanca göre Peygamber Hz. İbrahim (a.s)’in eşi Hacer ve küçük oğlu Hz. İsmail’i çöle bırakmıştır. Yiyecekleri ve suları bitince Hacer Safa ve Merce tepeleri arasında koşarak su arar. Bu sırada toprağı eşeleyen bir su kaynağı bulur. Bunun üzerine çıkan suyun bitip gideceğinden endişe eden “zem-zem” (dur dur) diye bağırmıştır. Hacer çıkan suyun etrafını çevirip biriktirmiş, bu sudan kırbasını doldurup kendisi de içmiştir. Hac ve umre yapan Müslümanlar Hacer’in anısına Safa ile Merve tepeleri arasında 7 kez gidip gelirler. Müslümanların Hac ve Umre sırasında yaptıkları bu amele Say denir.Zemzem kuyusu nun yeri Hz. Muhammed (s.a.v.) döneminden önce kaybolmuştur. Hz. Muhammed (s.a.v)’in dedesi Abdullmuttalip zemzem kuyusunun yerini bulmuştur.

Zemzem Suyunun Özellikleri

Zemzem suyunun fiziksel ve kimyasal özellikleri ile ilgili olarak yapılan araştırmalarda birçok sonuç elde edilmiştir. Şimdi bu sonuçları inceleyelim.Dünyada içinde mikroorganizma ve bakteri bulunmayan tek su zemzem suyudur. Zemzem kuyusu ile ilgili olarak yapılan bir diğer araştırmada zemzem diğer sulara göre daha az kükürt içermektedir. Farklı bir araştır ma ise zemzem suyunun diğer sulardan daha fazla mineral barındırdığını bulmuştur. İşte bu sebeple zemzem çok daha besleyici bir nimettir. Rivayetler göre Hz. Ebu Zer iki ay boyunca sadece zemzem içerek hayatta kalmıştır.Zemzem  suyu ciltteki ölü deriyi atarak cildi temizlemektedir. Bu nedenle zemzem suyu doğal bir toksin özelliği görmektedir. Zemzem suyunun bir diğer özelliği de başka bir su ile karıştırıldığında zemzem suyunun baskın gelmesidir. Bu sayede zemzem suyu mayalanarak bütün su zemzem suyu haline gelmektedir.Zemzem kuyusu ile ilgili son bir özellik ise yoğun miktarda kalsiyum ve magnezyum içermesi nedeni ile yorgun insanların yorgunluğunu gidermesidir. Zemzem suyunun özelliklerini de inceleyerek çalışmamızı tamamlamış bulunuyoruz.

About Aslıhan Özkan

Check Also

Namaz Kılmanın Sağlığımız İçin İnanılmaz Faydaları

Namaz Kılmanın Sağlığımız İçin İnanılmaz Faydaları!!

Namaz, Dinimiz için önemli bir ibadettir ve biz  müslümanlar tarafından beş vakit boyunca günlük hayatın …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir