20 Mayıs 2024 Pazartesi

Sulu Yerden Isıtma (Alttan Isıtma) Nedir?

Günümüzün iyi yalıtımlı, düşük enerjili ve hava geçirmez binaları için en ideal olan çok temiz ve basit bir ısıtma yöntemidir. Yerden ısıtma sistemi, fiziğin en temel yasalarından birinden yararlanır oda ısının artması yasasıdır. Yerden ısıtma, merkezi ısıtma sisteminin en eski biçimidir, Romalılar, binaları ve banyoları ısıtan, hipokost adı verilen bir yerden ısıtma biçimi kullanmışlardı. Daha ekonomik ve sağlıklı bir ısınma sistemine sahip olabilmek için petekli kalorifer sistemleri veya ısı pompası gibi sistemlere göre yerden ısıtma çok sık tercih edilmektedir. Bu sistemler içerisinde de özellikle sulu yerden ısıtma en sık tercih edilen yöntemlerden birisidir. Tıpkı diğer yerden ısıtma sistemlerinde olduğu gibi bunda ki amaç da ısının zemin altında yayılması ve alttan ısıtma elde edilmesidir.

Sulu Yerden Isitma

 Nasıl Uygulanır?

Modern bir sistem olarak sulu yerden ısıtma sistemleri ilk olarak ısı kaynağı ve kullanım alanı gibi özellikler göz önünde bulundurularak proje bazlı şekilde uygulanır. Yani sulu yerden ısıtma markaları arasında bazı gibi markaların sunduğu sistem ve malzemeler ile tamamen güvenilir ve çok uzun ömürlü bir sonuç elde edilmesi sağlanır. Uygulamanın gerçekleştirilmesinde örnek olarak kombi ile petekli kalorifer kullanımı sağlanan bir yaşam alanında dönüşüm sağlayacak bir proje hazırlanır. Bununla alakalı  nasıl yapılır sorusunun cevabı kapsamında da projeye uygun bir şekilde zeminde yerden ısıtma borularının döşenmesi, strafor kullanımı ve tesisatın hazırlanması ile birlikte kalorifer tesisatı yerine bu zemin tesisatının kombiye bağlanması sağlanmaktadır. Yani bu uygulama sayesinde yerden ısıtma kombi sisteminin kullanılması da mümkün olmuş oluyor.

Yerden ısıtma uygulamalarında aslında sadece kombi ile alakalı değil isteğe bağlı olarak güneş enerjili yerden ısıtma sistemleri uygulanması da mümkün olmaktadır. Çünkü asıl olarak zemin altı tesisatı sulu borular sayesinde sağlanırken, bu tesisata bağlanan ısı kaynağı değişiklik gösterebilir. Daha önceden ev de veya iş yerinde kullanılmış olan kombi, güneş enerjisi ya da ısı pompası gibi tüm sistemler yerden sulu ısıtma sistemleri ile bağlantılı bir şekilde çalışabilir.

Sistemin Avantajları Nelerdir?

Ev, işletme, mağaza, alışveriş merkezi, kamu kurumu veya cami gibi birçok farklı mekanda sulu alttan yerden ısıtma sistemleri kullanılması mümkün. Bu sistemler için genelde yerden ısıtma sistemi ile ilgili yorumlar incelendiğinde de sulu sistemlerin ne kadar avantajlı olduğu görülebilir. Özellikle de güneş enerjisi veya ısı pompası ile kullanım gerçekleştirildiğinde ekonomik bir ısıtma sağlayan bu yöntem, yoğuşmalı kombiler sayesinde de hem sağlıklı hem de daha hızlı bir ısıtma sağlamaktadır.

 

Kullanıldığı her alanda konforlu bir ısıtma sağlayan sulu yerden ısıtma sistemi özellikle yerden ısıtma borusu bazı firmalar gibi ayrıntılara başvurulduğu için çok daha nitelikli bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Proje bazlı profesyonel bir uygulama gerçekleştirildiği zaman döşemeden son uygulamalara kadar her bir noktanın güçlü bir şekilde gerçekleştirilmesi de uzun yıllar kullanılacak bir sistem ortaya çıkarmaktadır.

 Kullanım Alanları

Yaşam ve çalışma alanlarınızda ısınma ihtiyacını giderebilmek için pratik bir şekilde tercih edilen yerden ısıtma sistemlerinde, özellikle sulu yerden ısıtma birçok farklı mekanda  kullanım için uygun bir sistemdir. Genellikle evlerde yerden ısıtma sistemleri uygulamaları gerçekleştirdiği gibi aslında bu sistemleri camiler, okullar, hastaneler, stadyumlar, halı sahalar, mağaza veya hamam gibi birçok farklı işletme alanında da kullanıma sunulmaktadır.

Sulu Yerden Isıtma Fiyatları Nasıl Hesaplanır?

En önemli ayrıntılardan birisi de fiyatların hesaplanması konusunda da tüm sistemlerde olduğu gibi özellikle metrekare boyutları göz önünde bulundurulmaktadır. Çünkü alanın metrekare boyutuna göre birim olarak işçilik ve malzeme kullanımı sağlanmaktadır.

About Aslıhan Özkan

Check Also

Influencer ne demek? Influencer'lar Ne Yapar?

Influencer ne demek? Influencer’lar Ne Yapar?

Influencer, genellikle sosyal medya platformlarında büyük bir takipçi kitlesine sahip olan ve bu takipçileri üzerinde …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir