Seksiyonel Kapılar

Seksiyonel kapı, yukarı doğru yükselen ve garaj tavanına paralel duran ayrı panellerden yapılmıştır. Seksiyonel kapılar, güçlü menteşelerle birbirine sabitlenmiştir. Üç ila sekiz bölümden oluşmaktadır. Ray sistemi ile çalışır. Seksiyonel kapılara panel kapılar da denir. Günümüzde monte edilen garaj kapılarının büyük çoğunluğu Seksiyonel kapılardır. Seksiyonel kapılar modaya girmeden, tek panelli garaj kapıları çok modaydı. Bu kapılar, açıldıklarında yukarı ve arabanızın üstündeki boşluğa kayan tek, sağlam levhalardır. Seksiyonel garaj kapısı ile benzer miktarda yer kaplarlar. Oldukça farklı işlev görebilirler. Tek panelli garaj kapılarının çoğu, tavan raylarına asılmak yerine, sıkışmaya bağlı çok güçlü bir menteşe sistemine asılır. Yaylarla donatıldığında, bu, garaj kapısı açıcı olmadan kapının kolayca sallanmasını sağlar. Bu panelli kapılar popüler tarzlardan biridir. Bu kapılar tek, sağlam bir parçadır. Büyük bir birim olarak menteşelenmesi ve hareket etmesi gerektiğinden, açılıp kapanırken dışa doğru sallanmalıdır.

Seksiyonel Kapilar
Seksiyonel Kapilar

Seksiyonel garaj kapısının kısa bir tarihi

Seksiyonel kapının kökenleri 1906’da yayınlanan bazı erken bilim dergilerine kadar izlenebilse de asma Seksiyonel garaj kapılarını tasarlayan ve üreten ilk kişinin, ‘Johnson’s Overhead Door Company’yi kuran Bay CGJohnson olduğu kabul edilmektedir. 1921.

Seksiyonel kapının avantajları (Tek panel)

  • Düşük giderler. Çoğu tek panelli kapının montajı daha ucuz olacaktır. Daha az hareketli parça nedeniyle, tekli panellerin bakımı, parçaların değiştirilmesi ve kapının onarımı genellikle ucuzdur.
  • Malzeme ve tasarım çeşitliliği. Seksiyonel garaj kapıları kesinlikle birçok stilde gelir, segmentli bir yapı ile çalışan seçeneklerdir. Bazen bazı tasarımların uygulanması zor olabilir. Tek bir panel ile, dikişlerle kesintiye uğramayan ve çok çeşitli malzemeler olabilen tasarım için büyük bir tuvale sahip olursunuz. Verimli olduğunu bahsetmek yanlış olmaz.
  • Vintage görünüm: Tek panelli kapıların mevcut popülaritesinin çoğu, eski görünümlerinin çekiciliğidir. Birçok evlere de daha iyi uyum sağlayabilirler.
  • Hafif ağırlık: Manuel olarak açılmaları çok daha kolaydır. Tek panelli kapılar daha da hafiftir.
  • Maliyet: Tek panelli garaj kapıları maliyet açısından çok daha verimlidir. Birçok yedek parça noktasında ülkemizde üretimi mevcuttur
  • Hava Durumu: Genellikle, seksiyonel garaj kapıları aşırı hava koşullarına daha iyi dayanır. Buna soğuk da dahildir. Kesitler genellikle garajı yalıtmada daha iyidir, bu da garajı çok daha konforlu hale getirecek ve potansiyel olarak ısıtma maliyetlerinden önemli ölçüde tasarruf sağlayacaktır.
Seksiyonel Kapilar
Seksiyonel Kapilar

Seksiyonel kapının dezavantajları (Tek panel)

Tabii ki, seksiyonel kapılar her zaman ayrıcalık yaratır. Ayrıca seksiyonel kapıların bazı potansiyel olumsuzlukları şunlardır:

  • Güvenlik: Ev sahiplerinin tek panelli garaj kapılarını terk etmelerinin belki de en önemli nedeni güvenlik faktörüdür. Ayrıca bu eski kapılar, uygun şekilde bakım yapılmadığında arıza oluşturabilirler.
  • Alan sınırlamaları: Kurmak istediğiniz alan sınırlı ise alan darlığı yaratabilir. Özellikleri ve ölçülerine iyi bakmak gerekir.
  • Pahalı onarımlar: Seksiyonel kapıların bazı motor aksamları arıza verdiği için zaman yüksek ücret çıkarabilmektedir.

Avantaj/dezavantaj karşılaştırması

Seksiyonel bir kapı büyük ölçüde tek bir panel olarak kullanılmaktadır.

Avantajlar şu şekildedir:

  • Dayanıklılık ve güvenilirlik
  • Yalıtım ve hava koşullarına dayanıklılık
  • Arıza durumunda genellikle daha ucuzdur
  • Daha kompakt açma ve kapama
  • Seçim için daha büyük seçim

Dezavantajları olma eğilimindeyken:

  • Eski bir görünümü kopyalamak için daha az uygundur.
  • Yeni satın almak ve kurmak daha pahalı olma eğilimindedir.

Seksiyonel kapılar daha popülerdir ve güvenlik, alan ve çeşitlilik hususları insanları bu kapılara yönlendirme eğilimindedir. Ancak, özellikle eski bir görünüm arıyorsanız, tekli panellerin sunabileceği çok şey var. Kaliteli firmalar bu konuda gereken hizmeti vermektedir.

Özel Tasarım Seksiyonel Kapılar

Seksiyonel Kapılar hemen hemen birçok farklı malzemeden yapılabilmektedir. İster konut ister ticari kullanım için olsun, özel üretim bir seksiyonel kapının yapısı ve tasarımı genellikle müşterinin hayal gücüne bağlıdır. Yalnızca birkaç seçkin üretici firma, bu tarz kapılarda uzmanlaşmayı kendine ilke edinmiştir. Özel olarak tasarlanmış bir kapıyı estetik açıdan güzel göstermek işin sadece yarısıdır. Özel tasarlanmış bir seksiyonel kapının uzun ömürlü olması, ancak standart üretim yöntemleri ve en kaliteli parçaları kullanan bir üreticinin kullanılmasıyla garanti edilebilir.

 

Seksiyonel kapı bakım ve onarımı

Seksiyonel Kapı bakımı genellikle göz ardı edilir. Ancak yılda bir kez mevsimsel muayene ve bakım rutininizin bir parçası olmalıdır. İhmal edilen bu kapılar diğer aksamlar üzerinde birçok yan etken yaratmaktadır. Kaldı ki daha sonrasında birden fazla aksamda çalışma hatası vermektedir. Kapınız ve otomatik açıcınızla ilgili sorunlar genellikle ani hareketlerde ve gıcırdama, tırmalama seslerinde kendini gösterir.

Üstten seksiyonel kapı sistemleri

Üstten seksiyonel kapı, açılıp kapanırken bükülmesine ve kavisli bir yolu takip etmesine izin veren menteşelerle birleştirilen birkaç yatay panelden oluşan bir kapı türüdür. Tamamen açıldığında, kapı tavana yaslanır. Seksiyonel kapılar, depolarda, nakliye rıhtımlarında, itfaiye istasyonlarında, servis istasyonlarında, garajlarda, showroomlarda, oto yıkamalarda, restoranlarda ve spor komplekslerinde çeşitli uygulamalar için kullanılabilir. Ayrıca seksiyonel kapılar, ihtiyaçlarınıza göre özelleştirilebilen çok çeşitli malzeme ve stillerde gelir. Bununla birlikte kullanılan malzeme de çok önemlidir.

Hali hazırda işletmeniz için asma seksiyonel kapılara ihtiyacınız varsa, çeşitli araştırmalar ile elit kurumlara ulaşmak mümkündür. Seksiyonel endüstriyel kapılar, fabrika veya depo binalarının mal giriş ve çıkış noktalarında, yükleme ve boşaltma noktalarında sirkülasyonu sağlamak için kullanılan en dayanıklı ve uzun ömürlü kapılardır.

 

Karar verirken dikkat edilmesi gerekenler

Artık seksiyonel çelik kapıların ve çelik makaralı kapıların sağladığı faydalar hakkında genel bir fikriniz olduğuna göre, karar verme sürecinin daha derinlerine inelim ve birkaç önemli hususu belirleyelim. Özel uygulamanıza bağlı olarak, her bir kapının performansı, kurulum kolaylığı, maliyet ve genel bakım gibi ek faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekecektir. Bunlar; verim, montaj, maliyet, boyut ve güvenlik… Sonuçta birçok parametreyi gözden geçirmeniz gerekiyor. Özetle belirtmek gerekirse kapı alırken aracı kurumu iyi seçmeniz gerekir.

About Aslıhan Özkan

Check Also

Influencer ne demek? Influencer'lar Ne Yapar?

Influencer ne demek? Influencer’lar Ne Yapar?

Influencer, genellikle sosyal medya platformlarında büyük bir takipçi kitlesine sahip olan ve bu takipçileri üzerinde …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir