Aromaterapi; bitkilerin yapraklarından, kökünden, reçinesinden çeşitli yöntemlerle elde edilen bileşiklerdir. Daha özel bir tanımla bitkilerin ruhudur. Aromaterapiye ihtiyaç duymamızdaki temel sebep ise kendimize iyi geleni arama çabamızdır.
2 şekilde aromaterapi yağlarını hayatımıza dahil edebiliriz:
- Direkt kokuyu alıp koklamak
- İhtiyacını duyduğumuz uçucu yağı doğru baz ile seyrelterek cilde sürmek. Doğrudan emilip kan dolaşımına karışacağı için etkisini hemen vücutta hissederiz.
Aromaterapinin en temel maddesi uçucu yağlardır. Fakat hiçbir uçucu yağ tek başına cilde kullanılamaz. Sabit yağ, baz yağ, taşıyıcı yağ dediğimiz bitkilerin daha yağlı meyvesinden- tohumundan soğuk sıkım şeklinde elde edilen yağlar ile seyreltilerek kullanılması uygundur. Kullanım şekli olarak; her 10ml sabit yağ içine 2 damla uçucu yağ olarak hazırlanması tavsiye edilir. Burada dikkat etmemiz gereken en önemli özellik; kullandığımız masaj yağlarının organik olması ve pestisit free damgasının olup olmadığıdır. Çünkü pestisitli bitkiden buhar distilasyonu ile yağ çıkarılmaya çalışıldığında pestisit de buharlaşarak uçucu yağa karışabilir.
Aromaterapi Yağları ve Özellikleri Nelerdir
Kozmetik alanında, enerji temizliği, doğal ev temizliği, ruh-beden-zihin çalışmaları gibi alanlarda aromaterapiyi hayatımıza dahil edebiliriz.
Saf Kalendelu – Tatlı Badem – Hindistan cevizi: Bebeklerde masaj yağı olarak kullanılabilir.
Ylang ylang – Itır – Gül – Yasemin: Dişil enerjiyi dengeleme görevinde kullanılır.
Nane – Lavanta: Migren ataklarında rahatlatıcı etkiye sahiptir.
Çay ağacı: Ayak ve tırnak mantarında tedavi edici özelliği vardır.
Jojoba: Akneli cilt tedavisinde yardımcıdır.
Selvi – Limon: Bacak ağrısını giderici özelliği vardır.
Kuşburnu Çekirdeği: Leke giderici özelliği vardır. Kuşburnu çekirdeği yağını sadece geceleri kullanmak gerekir. Güneş ışınları ile birleştiğinde ciltte daha fazla lekenme yapabilir.
Shea Butter: Boyun ve dekolte bölgesi çizgileri için kullanılır.
Greyfurt – Okaliptüs: Konsantrasyon, enerji yükselimi ve mutluluk için kullanılır.
Biberiye: Ders çalışırken hafızaya alma işlemini kolaylaştırmak için kullanılır.
Sedir: Kıyafet dolabını güvelerden korumak doğal naftalin görevi görür.
Kantaron: Yanık tedavisinde mucizeleri vardır.
Evde Aromaterapi
Günlük doğal temizlik: Organik arap sabunu ve organik sirkenin içine çay ağacı ve limon uçucu yağı gibi yağlar damlatıldığında dezenfektan işlevine sahip olur.
Giderlerden gelen kötü kokuları yok etmek için: Su içine limonotu uçucu yağı ve çay ağacı uçucu yağı eklenir ve giderden boşaltılır.
Dolaplarda Güve Engelleme: Pamuklu bir mendile birkaç damla sedir uçucu yağı eklenir ve keselerde dolap içlerine asılabilir.
Doğal Saç Bakım Spreyi: 1 lt papatya suyu içine 10 ml jojoba yağı konularak sprey şeklinde saçlara uygulanır.
Son olarak ‘’Uçucu yağlar yenir mi?’’ sorusuna yine evde yapabileceğiniz bir aromaterapi tarifi ile cevap verelim: Early grey çay sevenler, çay kaplarının içine birkaç damla bergamot uçucu yağını ekleyip kavanozu karıştırdıklarında çayın aromasının kalıcı olarak bergamot halinde olduğunu görecekler.