Acı biber salçası, yemeklere lezzet vermesi için kullanılan adı üstünde acılı biberli salçadır. Tuz ve yağ oranı yüksek olması sebebiyle tansiyon ve böbrek hastalarının tüketmemesi gerekir.
Kış hazırlıklarında ön sıralarda yer alan acı biber salçası, kavanoz kavanoz saklanmaktadır. Eskiden güneşte kurutma yöntemleriyle yapılan salçalarımız, şimdilerde fırında ya da tencerede kısık ateşte pişirilebilir. Kapakları sıkıca kapatılan kavanozlarda güneş görmeyen bir yerde saklanmalıdır.
Peki, bir porsiyon salça kaç kaloridir?
Bir porsiyon salça (15 gr) 19 kalori.
Acı biber salçamızı evde yapmaya ne dersiniz?
Haydi başlayalım!
Malzemelerimiz;
- 5 kilogram etli kapya biber
- 500 gram acı sivri biber (arzuya göre)
- 3 yemek kaşığı kaya tuzu
Saklamamız için;
- Yarım su bardağı ayçiçek yağı
Acı biber salçamızı nasıl yaparız?
-Bol suda yıkadığımız etli kapya biberleri ve salçaya acılık vermesi adına kullanacağımız acı sivri biberlerin sap kısımlarını bıçak yardımıyla keselim. Çekirdekli kısımlarını çıkartalım.
-Zedesiz ve etli biberleri gelişigüzel iri parçalar halinde doğrayalım. Aralarına az miktarda kaya tuzu serperek derin ve kapaklı bir tencereye yerleştirelim. Çok az sıcak su ilavesiyle kapağı kapalı tencerede 20 dakika kadar pişirelim.
-Biberlerin haşlama suyunu çorba gibi farklı tariflere lezzet katması için ayrı bir yere süzelim.
-Daha özlü ve pürüzsüz kıvamlı bir salça elde etmek için tel süzgeçten geçirdiğimiz biberlerin kabuk (posa) kısımlarını kullanmamak üzere bir kenara ayıralım. Diğer bir yöntem kısa süre haşlanan biberleri el mikseri yardımıyla püre haline getirelim.
-Hazırladığımız biber püresini salçaya dönüştürmek için iki seçeneğimiz var. Birinci yöntem biber püresini güneşte bekletip fazla suyunu çektirmek.
-Bu yöntemde tadına bakarak kaya tuzu eklediğimiz biber püresini geniş tepsilere alalım. Tepsileri toz vb. çevresel faktörlerden etkilenmeyecek bir şekilde güneşte bekletelim. Tahta bir kaşıkla günde iki kez karıştırıp fazla suyunu çektirelim (Bu yöntem günler sürebilir ve bulunduğunuz iklim koşulları salçanın tat, renk ve kıvamında etkili olur). Mümkünse tepsileri beyaz ince tülbentlerle örtelim ki içine bir şey düşmesin ama güneş ısısını alsın.
-Kapağı sıkıca kapanan, temiz ve kuru kavanozlara aldığınız biber salçasını ters çevirip bir gece bekletelim. Güneş almayan ve kuru bir yerde muhafaza ettiğimiz biber salçasını, bir kez açtıktan sonra üzerine bozulmaması ve uzun süre dayanması için ikinci bir kapak vazifesi görecek sıvı yağ döküp kavanozun kapağını sıkıca kapattıktan sonra buzdolabında muhafaza edelim.
–İkinci yöntem: Kaynatarak püre elde etmek. Elde ettiğimiz biber püresini derin bir tencereye alıp kısık ateşte, suyunu çekene kadar kaynamaya bırakalım. Dibinin tutmaması ve sıçramaması için tahta bir kaşık yardımıyla aralarda karıştırmayı unutmayalım.
-Suyunu çeken ve kıvam alan biber salçasını sıcakken önceden kaynatılmış temiz ve kuru kavanozlara aktaralım. Kapaklarını sıkıca kapatalım. Ters çevirip bir gece bu şekilde bekletelim. Bir kez açıp kullanmaya başladıktan sonra üzerine sıvı yağ döküp kapağı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza edelim.
Yemeklerimiz çok lezzetli olacak! Afiyet olsun.