20 Mayıs 2024 Pazartesi

Zeytin Yaprağı ‘nın Faydaları

Zeytin ağaçları, yüksek konsantrasyondaki vitamin, mineral ve güçlü bitki bileşenleri nedeniyle sıklıkla süper gıda olarak adlandırılan lezzetli meyvelere sahiptir. Ancak zeytin ağacının meyvesi, ağacın sağlığa faydalı olan tek kısmı değildir. Zeytin yaprakları, uzun yıllar boyunca geleneksel tıpta bir dizi rahatsızlık için doğal bir tedavi olarak kullanılmıştır. Bu yapraklar oldukça besleyicidir. Antioksidan polifendollerin yanı sıra C vitamini, selenyum, magnezyum, kalsiyum, demir, fosfor ve bitkilerden elde edilen potasyumdan yüksektir. Zeytin yaprağının tadı üzüm yaprağı ile benzer iken yapıları böğürtlen ile benzerlik göstermektedir.

Zeytin Yaprağı 'nın Faydaları

Aşağıda zeytin yaprağının faydaları listelenmiştir.

  1. Şekeri Dengeler

2. Karaciğere İyi Gelir

3. Cilt Hastalıklarına İyi Gelir

4. Soğuk Algınlığını Giderir

5. Ağrı Kesici Özelliği Vardır

6. Vitamin Deposudur

7. Sindirimi Düzenler

8. Vücut Ağrılarına İyi Gelir

9.İdrar Söktürücüdür

1. Şekeri Dengeler

Zeytin yaprakları, diyabeti önleyen zengin bir bitkidir. Bunlar, bağırsaklardaki karbonhidratların emilimini önleyen mineraller içerir. Düzenli tüketildiğinde kan şekerini düzenler.

2. Karaciğere İyi Gelir

Zeytin yaprakları karaciğer için faydalıdır. Akciğer sağlığını korumaya yardımcı olan bu yapraklar aynı zamanda akciğerin temizlenmesinde de rol oynar. Yapılan bazı çalışmalarda ekstresinin karaciğer hücrelerini hasardan koruyabildiği ve akciğer iltihabını azaltabileceği  gösterilmiştir.

3. Cilt Hastalıklarına İyi Gelir

Kurusu ciltte egzama gibi ciddi deri rahatsızlıklarının tedavisi etkili bir yöntemdir ve yaprakları, kurusu ile benzer şekilde cilt yenileyici özelliklere sahiptir. Bir diğer faydası ise saç derisidir. Bazı test tüpü araştırmaları, koyu cilt lekelerini önleyebileceğini ve doğal olarak cilt tonunu eşitleyebileceğini göstermiştir.

4. Soğuk Algınlığını Giderir 

Grip, nezle ve farenjit tedavisinde kullanılan doğal bir yöntemdir. Zeytin yaprağı çayı bağışıklık sistemini güçlendirilmesine yardımcı olur. Bu sayede enfeksiyonlara karşı vücuda direnç kazandırır. Aynı zamanda enfeksiyonların daha hızlı şekilde iyileşmesinde yardımcı olur. Soğuk algınlığı sürecinin rahat bir şekilde geçirilmesi için çayının sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinden önce aç karna tüketilmesi önerilmektedir.

5. Ağrı Kesici Özelliği Vardır 

Zeytin yaprağının bir diğer faydası ise ağrı kesici olmasıdır. Çayı sağlık açısından oldukça faydalıdır. Başta artrsit olmak üzere çeşitli ağrılara karşı etkilidir.

6. Vitamin Deposudur 

Zeytin yaprakları diğer minerallerin yanı sıra magnezyum, demir, selenyum, fosfor ve magnezyum içerir. Ayrıca bol miktarda C vitamini içerir. Bu yapraklarda aynı zamanda asit (B2), B3 vitamini ve E vitamini de bulunmaktadır. Zeytin yaprakları antibakteriyel özelliklere sahiptir. Zeytin yaprağı bileşimi, kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olan kimyasallar içerir.

7. Sindirimi Düzenler 

Hem zeytin meyvesi hem de zeytin yaprağı sindirimi düzenlemeye yardımcı olur. Özellikle de karın bölgesinde oluşan ve aniden gelişen  kramplara ve kabızlık sorunun giderilmesinde etkili olur. Ödem attırıcı bir çay olan zeytin yaprağı, aynı zamanda idrar söktürücü özelliğe sahiptir.

8. Vücut Ağrılarına İyi Gelir 

Zeytin yaprağı yeterli miktarda tüketildiğinde vücuttaki serbest radikallerin gelişmesine engel olur ve zeytin yaprağında yer alan antioksidan miktarı serbest radikallerin gelişmesini önler.  Zeytin yaprağı çayı, vücudun kronik hastalıklara ve ağrılara karşı direncini yükseltir, enfeksiyonlara karşı korur ve bunlara bağlı oluşan ağrıların azalmasını sağlar. Ancak tansiyon hastaları veya devamlı ilaç kullanan kişilerin zeytin yaprağı çayı tüketmeden önce doktorlara danışmaları gerekmektedir.

9. İdrar Söktürücüdür 

Zeytin yaprağı çayı idrar söktürücü etkiye sahiptir ve düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur.

Zeytin Yaprağını Kimler Kullanabilir? 

Ödem attırıcı özelliğe sahip olan zeytin yaprağı çayı, sindirim sistemi problemleri yaşayan kişiler tarafından tüketilebilir. kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Bu nedenle de şeker hastası olan kişilerin düzenli bir şekildE çayı tüketmesi tavsiye edilir. Özellikle sivilce ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarına karşı iyileştirme özelliği bulunan zeytin yaprağı,  cilt problemleri olan kişiler tarafından da kullanılabilir.  Zeytin yaprakları kalp sağlığını korumaya yardımcı olabilir, ancak kalp hastalarının zeytin yaprağı çayı tüketmeden önce doktora danışmaları gerekmektedir.

About Aslıhan Özkan

Check Also

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları Nelerdir?

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları Nelerdir?

Papatya çayı, papatya bitkisinin çiçeklerinin kurutulmasıyla elde edilen bir bitki çayıdır. Yüzyıllardır tüketilen bu çay, …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir