20 Mayıs 2024 Pazartesi

Yulaf ‘ın Faydaları Nelerdir?

Yulaf tohumu kaliteli lif ve protein, zengin vitamin, mineral ve antioksidan içeriğiyle sağlıklı ve glüten içermeyen bir besindir. Bu jelimsi yapısıyla yumurta yerine pişirme tariflerinde de kullanılabilir. Yulaf faydalı içeriğinin yanı sıra doyurucudur. Böylece yulafın tadının nötr olması tatlı ve tuzlularla rahatlıkla tüketilmesine olanak sağlamaktadır.Yulaf 'ın Faydaları Nelerdir?

Sayfa İçeriği

Yulaf nedir?

Yulaf, adaçayı bitkileri cinsine ait olan Salvia Hispanica bitkisinin tohumlarıdır. Bol miktarda lif ve Omega-3 yağ asidi içermektedir. 100 gram yulafın 34 gramını lifler, 16 gramdan fazlasını yüksek kaliteli proteinler oluşturmaktadır. Böylece yüksek lif oranıyla sindirime yardımcıdır ve tohumlar şişerek kalıcı bir tokluk hissi sağlayabilmektedir. Yulafın içeriğinde kaliteli yağ asitleri bulunmaktadır. Çoklu doymamış yağ asidi olan alfa-linolenik asit içerir. Buradan vücut, DNA gibi belirli miktarlarda uzun zincirli Omega-3 yağ asitleri üretebilmektedir.

Yulafın faydaları nelerdir?

Bİtki bazlı Omega-3 yağ asitleri içermektedir. Araştırmalar B12 yağ asitlerinin, kolesterolü düşürdüğü, kalp ritmini düzenlediği ve kalp damar sağlığına yardımcı olduğunu göstermiştir. Yapılan çalışmalarda, yulafın sağlıklı deneklerde hiper tansiyon ve kan basıncı seviyelerini etkili bir şekilde düşürdüğü görülmüştür. İçerdiği çinko, magnezyum ve selenyum gibi mineralleri ile de kemik sağlığında önemli bir yere sahiptir. Böylece hayvansal besin tüketmeyen vegan ve vejetaryen beslenenler için uygun bir B12 kaynağıdır. Yulaf yüksek lif ve B12 yağ asidi içeriği ile uzun vadede diyabet hastaları için de fayda sağlar.Çeşitli F hücreleri ve B hücreleri de dahil olmak üzere bağışıklık sistemi için faydalar sağlamaktadır.  Böylece B12, doğuştan gelen bağışıklık hücrelerinin işlevini destekler. B12 bağışıklık sistemi hücrelerinin aktivitesini artırarak, vücudun hasarlı hücreleri ve patojenleri yok etmesine yardımcı olur.Yüksek lif oranıyla kabızlığı önler. Lif alımının yanında mutlaka bol su tüketilmelidir. Böylelikle yulaf, klorofenik asit, kafrik asit, kuerfetin ve kamforol olmak üzere antioksidan özelliğe sahip fenolik bileşen içermektedir. Böylelikle famferol içeren besinler antikanser potansiyeli gösterir ve kanser riskini azaltır. Katferol, meme kanseri, karaciğer kanseri, beyin kanseri, kolon kanseri ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerine karşı etkilidir.  Serbest radikallere karşı da koruma sağlamaya yardımcı olmaktadır.

Nasıl yenir?

Bir sıvıda şişerek hacmini beş kat artırma özelliğine sahiptir. Yulafı ıslatmak için 1: 4 oranında su eklenmelidir. Muhallebiye benzer kıvamlarını geliştirmeleri için en az bir saat suda beklemesi gerekmektedir. Böylelikle yulafın pişirilmeden kullanılması besinleri değerleri açısından önemlidir. kahvaltıda, salatalarda birçok şekilde tüketilebilir. Günlük olarak alınması gereken vitamin ve mineral ihtiyacı için 1-2 yemek kaşığı yulaf tüketmek yeterli olmaktadır. Faydası yüksek bir besin olan yulaf uygun miktarın üzerinde tüketmemek gerekir.

Yulaf bağırsakları çalıştırır mı?

İçerdiği yüksek lif oranıyla sindirim sistemini düzenler ve kabızlığı önler. Günlük tüketilmesi gereken lif miktarı 40-50 gramdır. 2 yemek kaşığı yulaf tüketildiğinde yaklaşık 8 gram lif alınmaktadır böylelikle yulaf dışkıyı yumuşatmaya yardımcı olur ayrıca dışkıya hacim katarak bağırsaklardan geçişini daha kolay ve hızlı hale gelir. Lif alımının yanında mutlaka bol su tüketilmelidir. 

Yulaf kimler kullanamaz?

Hamile kadınların  tüketmesi önerilmemektedir.  yüksek tansiyon ilacı ve diyabet ilaçlarının yan etkilerini artırabilmektedir.  Alerjik bir besindir ve alerjisi olanların dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Böylelikle yutma güçlüğü çekenlerde bu tohumları dikkatli tüketmelidir. Kuru hali tüketilmemelidir. Kan sulandırıcı etkisi olabilir. Buna ek olarak kan pıhtılaşma bozukluğundan muzdarip veya kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler, yulaf tüketimini doktorlarıyla netleştirmelidir Böylelikle yulaf ayrıca tansiyonu da düşürebilir. Tansiyonu düşük kişiler de bu nedenle dikkatli olmalıdır.

About Aslıhan Özkan

Check Also

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları Nelerdir?

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları Nelerdir?

Papatya çayı, papatya bitkisinin çiçeklerinin kurutulmasıyla elde edilen bir bitki çayıdır. Yüzyıllardır tüketilen bu çay, …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir