18 Eylül 2024 Çarşamba

Sınavdan önce çikolata yemeli mi? şekerleme yenir mi? Sınav öncesi Kahve içmek?

Sınav öncesi ne yemek gerekli neleri yememeliyiz gibi birçok öneri etrafta dolaşıp duruyor. Bütün bunların arasında kafası karışanlar için bir yazı derledik. Sınav öncesi çikolata yemek, sınav sabahı kahve içmek doğru mu?

Sınavdan önce çikolata yemeli mi? şekerleme yenir mi? Sınav öncesi Kahve içmek?

Sınavlar hayatımızda kariyer belirlemede ve geleceğimizi inşa etmede önemli roller üstlenmektedir. YGS sınavı ise bunların en başında gelir. Lise yıllarına kadar birçok ufak tefek sınava gireriz. Lise biterken gireceğimiz YGS sınavı ise hayatımızın gelecekte hangi meslek üzerinde ilerleyeceği, ne iş yapacağımız ve hangi yönde kariyer hedefi yapacağımızı önemli ölçüde belirleyen en önemli sınavdır. Bu sınavdan sonra yapılacak seçimler birçok kişi için hayatının geri kalanını önemli ölçüde etkileyecektir.

Hal böyle olunca YGS sınavı her yönü ile dikkatlice irdelenerek en ince ayrıntısına kadar hesapları yapılıp girilen bir sınav olarak karşımıza çıkıyor.

Çok iyi hazırlanılmış, deneme sınavlarına girilmiş bütün konular tamamen öğrenilmiş olsa bile sınav sabahı başımıza gelecek bazı olumsuzluklar, çözemeyeceğimiz birkaç soruya neden olduğunda o birkaç soru ile ülke sıralamasında beklide binlerce sıra geriye gitmeye neden olabilmektedir.

 

 Sınava girerken okunacak dualar>>

 

SINAV ÖNCESİ ÇİKOLATA YENİR Mİ?

Çikolata yemek halk arasında zihni açan bir yiyecek olarak bilinse de aslında daha farklı etkileri olan bir yiyecektir. Besinler, kola, kahve gibi içecekler çok miktarda şeker ve kafein içerdikleri için sinirleri bozar. Doğru bir beslenme, stresli zamanların üstesinden gelmemizde bize yardımcı olacaktır.

 

Az miktarlarda çikolata yenmesi stresi azaltır ama fazla yendiğinde kan şekeri önce artar, sonra hemen düşer. Sonuçta yorgunluk ve tatlılara karşı istek ortaya çıkar. Buna karşılık meyve veya kepek, çavdar ürünleri organizma tarafından daha yavaş enerjiye dönüştürülür, kan şekerinin dengesi bozulmaz.

Öncelikle sınav sabahı mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Sabahları vücudun ve beynin enerji deposu boştur. Bu nedenle sinirli ve dikkatsiz olunabilir. Okul çocukları ile yapılan bir araştırmada iyi bir kahvaltı edenlerin daha verimli oldukları ortaya çıkmıştır. Kahvaltıda karbonhidrat ile protein doğru bir karışımdır. Örneğin, kepek veya çavdar ekmeği ile peynir veya yulaf ezmesi ile meyve veya yoğurt, süt yenebilir.

 

Kahveyi ille de içmek gerekiyorsa az içmelidir. Sabahları bir fincan kahve uyku sersemliğinizi gidermede yardımcı olur. Fazlası ise kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, (gece içildiğinde) geç saatlerde de uykusuzluğa, korku ve endişeye neden olur.

 

Sınava girecek öğrencilere tavsiyeler: Zencefil beynin yeni fikirler üretmesini sağlıyor. Ceviz, fındık, fıstık beyindeki haber alma maddelerinin oluşumunu hareketlendiriyor.

 

Bazı yiyecekleri daha fazla yiyerek hafıza, algılama yeteneği ve dikkati artırıp, daha hızlı düşünebilmenin mümkün olduğunu belirten uzmanlar, sınavlara hazırlanan öğrencilerin beyinlerinin daha iyi çalışması için zencefil, kimyon, havuç, ceviz, fındık, fıstık, lahana gibi besinleri almalarını öneriyor.

İŞLENMİŞ YİYECEKLERDEN UZAK DURUN!

Glikoz şurubu içeren, aşırı tatlı farklı kimyasal katkı maddelerinden oluşan yiyeceklerden mümkün mertebe uzak durulması gerekiyor.

Genellikle öğrenciler sınavlar için son hazırlıklarını tam yapar ancak pek çoğu, ‘konsantre olamamaktan, öğrendiklerini çabucak unutmaktan, dikkatini veremeyip aynı sayfayı tekrar tekrar okuduklarından yakınırlar.

Vücudun küçük bir bölümünü oluşturan beynin, yiyeceklerle alınan enerjinin yüzde 20’sini harcadığını, beynin, kanın taşıdığı oksijen ve glikozla beslendiğini kaydeden uzmanlar, ”Araştırmalar, belirli yiyecekleri daha fazla yiyerek hafızanızı, algılama yeteneğinizi, dikkatinizi artırıp, daha hızlı düşünebileceğinizi gösteriyor” diyor.

ODAKLANMA İÇİN CEVİZ, FINDIK

Bir konuya ”odaklanma” için ceviz, fındık, fıstık, soğan gibi yiyeceklerin yenmesini öneriliyor.

Ceviz, fındık, fıstık gibi yiyecekler konferanslarda, konserlerde, uzun araba yolculuklarında, sinirleri kuvvetlendirirken, beyindeki haber alma maddelerinin oluşumunu hareketlendirirler. Soğan, aşırı yıpranmaya, fiziksel yorgunluğa karşı kanı sulandırır, beyin oksijeni daha iyi alır.

 

LAHANA STRESSİZ ÖĞRENMEYİ SAĞLAR

 

Öğrenmenin artırılması için çeşitli önerilerde bulunan uzmanlar lahanayı tavsiye ediyor.

”Lahana, tiroit bezlerinin aktivitesini yavaşlattığı için daha stressiz öğrenmeyi sağlar. Stresin getirdiği atıştırma krizlerinde, düşük kalorisi sayesinde bol bol çiğ olarak yenebilir.

Limon- Portakal, C vitamininden dolayı canlandırır, algılama yeteneğini artırır. Çalışma ve sınav öncesi, limonata veya portakal suyu için. Yaban mersini, beynin kanla daha iyi beslenmesi için, uzun süreli bir öğrenmede ideal bir meyvedir.”

 

EZBER İÇİN HAVUÇ

 

Hafızayı güçlendirmek için de havuç, ananas, avokado, zencefil, kimyon gibi yiyecek ve baharatların tüketilmesini öneren uzmanlar, bu besinlerin yararlarını şöyle anlatıyorlar:

”Havuç, beyin metabolizmasını canlandırarak, hatırlama yeteneğini arttırır, bir şey ezberlerken bir küçük tabak sıvı yağlı havuç salatası yiyin. Uzun bir metin ezberleyebilmek için fazla miktarda C vitaminine ihtiyaç vardır. Ananas bunu sağlar, ayrıca önemli bir element olan mangan içerir. Avokado, kısa süreli hafıza içindir. Fazla miktarda yağ asidi içerir. Çalışırken yarım avokado yeterlidir.”

Sınava girenin arkasından okunacak dua

About admin

Check Also

MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

Mobil Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz: MHRS uygulamasını …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir