21 Eylül 2024 Cumartesi

Rota Virüsü Nedir? Belirtileri Korunma Yöntemleri

Havaların ısınmasıyla birlikte çocuklarda görülen ishal, kusma, ateş tehlikeli bir hal almış durumda. Rota virüsü, bağırsak enfeksiyonuna ve ishal olunmasına sebep  olan ve çok yüksek bulaşıcılık oranına sahip bir virüstür. Bunun yanı sıra Dünya genelinde görülen bu virüs bebeklerde ve çocuklarda ishal başlangıcının ilk sırada gelen nedenidir. Rota Virüsü Nedir? Belirtileri Korunma Yöntemleri Nelerdir İşte detaylar..

Rota Virüsü Belirtileri;

Öncelikle virüsün Başlıca belirtileri genellikle 48 saatten az süren kuluçka dönemini izleyen ateş, kusma ile başlar. Ayrıca Sık, sulu, özellikle çok kötü kokulu ishal belirtilerdendir. Ve İshal 5-7 gün sürebilir.

Rota Virüsü Hastalığından Nasıl Korunulur?

Rota virüsü hastalığına karşı rota aşısı geliştirilmiştir. Ancak aşı %100 koruyucu değildir. Aşılı çocuklarda hastalık geçirebilmektedir. Aşı bebeklik döneminde 2. aydan itibaren ağızdan uygulanır. Aşılamanın 6. aydan önce yapılması gereklidir. Ayrıca Ülkemizde 2 ve 3 doz uygulanabilen 2 tip rota virüsü aşısı bulunmaktadır. Aşının diğer aşılarla birlikte uygulanmasında bir sakınca yoktur. Hemen bütün viral hastalıklarda olduğu üzere düzenli olarak elleri yıkamak gibi iyi hijyen alışkanlıkları rota virüsü hastalığına karşı alınacak iyi bir önemlidir.

Rota Virüsü Hastalığında Tedavi Yöntemleri

Rota virüsü kaynaklı enfeksiyon sürecinde;

  • Bebek emzirilerek besleniyorsa sık sık emzirmek koruyucu olacaktır.
  • Gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Tam tahıllı ekmek veya krakerler tüketilmelidir.
  • Et tüketiminde yağsız et tercih edilmelidir.
  • Elma suyu tüketmekte fayda vardır.
  • Meyve ve sebze tüketimi artırılmalıdır.
  • Yoğurt dışındaki süt ürünlerinden ve ishal durumunu daha da kötüleştirebilen şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

About Aslıhan Özkan

Check Also

MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

Mobil Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz: MHRS uygulamasını …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir