15 Mayıs 2024 Çarşamba

Palm Yağı Operasyonunda Amaç Malezya’yı Batırmak

Palm Yağı konusunda yeni dosyalar açıklamaya devam ediyoruz.

Palm Yağı Operasyonunda Amaç Malezya'yı Batırmak

Son günlerde palm yağı konusunda büyük bir karalama kampanyası var. 

Tam bir yıl önce bu konuyla alakalı bir oyun olduğu haberini Helal Platform olarak yine yapmıştık. Burada herhangi bir firmayı yada markayı aklama çabasında değiliz 80’li yıllarda zeytinyağımız ve tereyağımız üzerinden oynanan oyunların bir benzerinin oynanmaya çalışıldığını göstermek durumundayız.

Aşağıda vereceğimiz çarpıcı rakamlarla oynanan oyunun neden ileri geldiğini açıkça ortaya koyacaktır.
Geçmişi yaklaşık 10 yıl öncesine dayanan palm yağı günümüzde birçok üründe kullanılıyor. Marketlerde ürünlerin hemen hepsinde rastlamanız mümkün. Ancak 10 yıl öncesine kadar palm yağının yerine mısır yağı kullanılıyordu. Mısır yağında ise dünyanın en büyük üreticisi ülke olarak ABD’nin çıkması tezgahın kaynağını açıklamaktadır.

Öte yandan palm yağı hakkındaki olumsuz haberlerin yayılmasıyla üreticileri de telaş sardı. İçeriğinde palm yağı olan birnlerce ürün  (Listesine buradan ulaşabilirsiniz) piyasada halen raflarda.

Dünya Mısırözü Yağı üretimi, ülke bazında (2010) milyon ton
 ABD 1.149.000
 AB-27 255.000
Çin 210.000 
Japonya 98.000 
Brezilya 81.000 
Güney Afrika C. 75.000 
Güney Kore 53.000 
Kanada 52.000 
Türkiye 37.000 
Diğer 340.000 
Toplam 2,35 milyon ton

Bir de palm yağı üretim oranlarını değerlendirelim.

2016 yılı itibari ile Malezya ve Endonezya %31 ve %54 oranları ile toplamda %85’lik toplam oranla palm yağının ana üreticileridir. Aşağıdaki tablo 2010 yılına ait dünya yağ üretimini göstermektedir. Bu verilerden 5 yıl öncesinde %38’lik oranla mısırözü yağı yani Amerikan sermayesi ilk sırada yer alıyordu. Günümüzde ise neredeyse tamamen pazarını kaybetmiş durumdadır.

Dünya Bitkisel Yağ üretimi (2010)  milyon ton
Palm yağı 42.00 
Soya yağı 39.55 
Kanola yağı 21.90 
Ayçiçek yağı 9.77 
Pamuk yağı 5.10 
Mısırözü yağı 2.35 
Diğer 11.88
Toplam 132.55

Palm yağının zararsız olup olmadığı kullanım şartlarına göre değişir ki bu koşullar bütün yağlar için geçerlidir. Palm yağında kanserojen toksiklerin açığa çıkmasına neden olan 200 derecelik sıcaklığa maruz kalma durumu diğer bütün yağlarda aynı etkiyi göstermektedir.

Palm yağı, Elaeis guineensis olarak bilinen, Malezya, Batı ve Orta Afrika ile Endonezya gibi Müslüman ülkelerde tarımı  yaygın olarak yapılan yağlı meyvenin pulp kısmından (yağ oranı %50) elde edilen ve oda sıcaklığında yarı katı olan bir yağdır. 

Meyvenin çekirdeğinden elde edilen ve laurik asit (%40-52) içeriği yüksek olan yağ ise palm çekirdeği yağı olarak bilinmektedir. Gıda sanayinde diğer yağlara göre ucuz olması sebebiyle sıklıkla kullanılmaktadır.

Palm yağı pişirme yağı olarak, margarinlerde ve çeşitli hazır gıdalarda kullanılmakta olup, FAO (BM Gıda ve Tarım Örgütü) ve WHO’nun (Dünya Sağlık Örgütü) ortak kuruluşu olan uluslararası CODEX Allimentarius Komisyonu tarafından, 17 yemeklik yağ çeşidinden biri olarak da kabul edilmektedir. 

Helalplatform.com
Editör: Helal Platform

About admin

Check Also

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları Nelerdir?

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları Nelerdir?

Papatya çayı, papatya bitkisinin çiçeklerinin kurutulmasıyla elde edilen bir bitki çayıdır. Yüzyıllardır tüketilen bu çay, …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir