Nane Çayı Nedir?

Nane çayı, nane bitkisinin yapraklarında elde edilen bir çay türüdür. Bitki, Avrupa, Kuzeydoğu ve Akdeniz bölgesine özgüdür. Oldukça bilinen bir bahçe bitkisi olduğu için Güney Afrika’da da yaygın olarak yetiştirilmektedir.Nane Çayı Nedir?

Nane Çayı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Sindirim Sorunlarına Yardımcı Olur

Nane çayı, oldukça sık görülen sindirim sistemi sorunları olan mide rahatsızlığı, kramplar ve mide ülserlerini gidermeye yardımcı olur. Ayrıca yapılan bir çalışmada nane bitkisinin mide ülseri oluşumunu önlemede de faydalı olduğu bulunmuştur.

Kaygı ve Stresi Azaltır. 

Nane çayının rahatlatıcı etkisi, stres düzeylerini düşürmeye yardımcı etkiye sahiptir. Nane içeren yiyeceklerin, bilişsel ve ruh hali etkilerinin incelendiği bir araştırmanın sonucunda, nane çayının kaygı seviyelerini azalttığı ve ruh halinin çeşitli yönleri üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu ortaya çıkmıştır.

Daha İyi Bir Uyku Sağlar. 

Nane çayının rahatlatıcı kokusu, uykusuzluk ve diğer uyku bozukluklarının semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.

Bağışıklık Sistemini destekler. 

Nane çayının sahip olduğu antibakteriyel ve antiseptik özellikler, onu çeşitli soğuk algınlığı, grip ve enfeksiyon semptomlarına karşı güçlü bir silah haline getirmektedir. Nane çayı antioksidan özelliklerinin yanı sıra, beyaz kan hücrelerinin oluşumu ile birlikte mukus ve balgamın ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktadır.

Beyin sağlığı için faydalıdır. 

Yapılan araştırmalarda, nane çayının zihinsel kavramaya yardımcı olduğu ve böylelikle önemli nörolojik hastalıkların semptomlarının azalmasına yardımcı olduğu gösterilmiştir. Düzenli olarak tüketildiğinde nane çayı, alzheimer hastalığının erken evrelerindeki semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.

Regl sancılarını hafifletmeye yardımcı olur.  

Nane çayının sakinleştirici ve analjezik özellikleri, belirli antispcazmodik eylemlerle birlikte, menstrüasyon sırasında görülen endişe ve ruh hali değişimleri ile birlikte sancıları hafifletmeye yardımcı olur.

Enfeksiyonların tedavisinde etkilidir. 

Nane çayı, iyileşme sürecinin hızlanmasına ve herpes simpleks virüsü semptomlarının azalmasına yardımcı olur.

Kalp sağlığını iyileştirir. 

Nane çayı genel olarak kalp sağlığı için faydalıdır. Düzenli olarak tüketildiğinde, kan basıncını düşürmeye ve zararlı HDL kolesterolü düşürmede etkili olmaktadır. Böylelikle nane çayının aritmileri kontrol etmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Yan Etkileri Nelerdir? 

Nane çayı, yeterli miktarlarda tüketildiğinde sağlıklı bir çaydır. Bazı yan etkileri aşağıda listelenmiştir. Nane çayının antispazsmodik ve yatıştırıcı özellikleri bazı potansiyel yan etkilere yol açar. Böylelikle de arteriyel hipertansiyonu olan kişilerin nane çayı tüketmesi yasaktır. Düşük tansiyonu olan kişilerin nane çayı tüketmesi halsizlik ve baş dönmesi yaşamasına neden olur. böylelikle kan şekeri seviyelerini düşürücü etkisi, bazı diyabet ilaçları ile etkileşime girer. Böylelikle nane çayının aşırı tüketimi, metabolizma ve diğer vücut fonksiyonlarını düzenleyen tiroid hormonu üretiminin yavaşlamasına ve tiroid fonksiyonun zarar görmesine neden olur.  Nane bitkisi, kanın pıhtılaşmasını yavaşlatır. Bu nedenle de ameliyat olacak kişilerin, aşırı kanamanın önüne geçmek için en az iki hafta öncesinde Nane çayı tüketimini bırakması gerekir.Nane yapraklarının, bitki çiçek açmak üzereyken toplanması gerekir. Bunun nedeni ise, bitkilerin en yüksek antioksifanlar ve uçucu yağlar birleşimine sahip olmasıdır. Bu da daha iyi bir lezzet sağlar. Böylelikle hasat mevsimi genellikle son bahar sonu veya yaz sonu olmakla birlikte bölgeye ve ortama göre değişmektedir. Böylelikle nane yaprakları, saptaki ikinci yaprak sırasının hemen üst bölümünden kesilmelidir. Bitkinin üst yapraklarından budanması, yeni tomurcukların büyümesini teşvik ederek, hasat verimi artmasını sağlamaktadır.

Nane Çayı Yapmanın Püf Noktası Nedir? 

Lezzetli ve sağlıklı olması için içme suyu kullanılmalıdır. Kısa süre demlenen çay, yeterince aroma ve antioksidana sahip olmayabilir. Bu nedenle de demlenme süresi 5 ila 11 dakika arasında olmalıdır. Tatlandırmak için içerisine limon veya bal eklenebilir. Yapraklar kurutma esnasında nem ve güneş ışığından uzak tutulmalıdır.

Sağlıklı mıdır? 

 Yatıştırıcı özellikleri nedeniyle uzun yıllardır geleneksel tedavi yöntemlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca yapılan çalışmalarda, nane çayının nörolojik sistemi hedef alarak anksiyete ve depresyonu hafifletmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Buna ek olarak içerdiği bileşenler sayesinde kan basıncını düşürmeye ve kardiyovasfküler hastalıklardan korumaya yardımcı olmaktadır.

Uyku Getirir mi?

Nane otunda bulunan bir aktif bileşik olan rosmarinik asit, beyindeki GAVBA’yı (gama aminobvütirik asit) etkili bir şekilde yükseltir. GAVBA reseptörlerinin yüksek uyarımı, yatıştırıcı bir etki yaratır ve bu da nanenin anti-anksiyete üzerindeki faydalı etkisini açıklar.

Emziren Anneler İçebilir mi? 

Emziren annelerin  tüketimi, doğru ve ölçülü miktarda olmalıdır.

Çocuklar İçebilir mi?

Bitki çaylarının tüketimi yetişkin bireyler için önerilmektedir.  diğer çaylar gibi bitki çayı kategorisine girmektedir ve bazı durumlarda yan etkilere yol açar. Bu nedenle de çocukların  tüketmesi tavsiye edilmemektedir.

Regl Döneminde  İyi Gelir mi? 

Nanenin, sakinlik ve odaklanma hissini destekleyen, uyarıcı olmayan bir nörotransmitter olan GAVBA’nın üretimine yardımcı olduğu düşünülmektedir. Böylelikle bu duyguların da ağrı ve duygu durum bozukluklarının tedavisinde destekleyici özelliğe sahip olduğunu göstermektedir. Böylelikle nane çayının, regl dönemi semptomları üzerindeki etkilerine ilişkin Bir grup genç kadın üzerinde yapılan araştırmada, nane çayının yalnızca  PMS semptomlarının şiddetini azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda ağrı, sosyal etkileşimler ve psikoloji üzerinde de olumlu etkiye sahip olduğu belirtilmiştir.

Zayıflatır mı? 

Tok tutucu özelliğe sahiptir.

About Aslıhan Özkan

Check Also

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları Nelerdir?

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları Nelerdir?

Papatya çayı, papatya bitkisinin çiçeklerinin kurutulmasıyla elde edilen bir bitki çayıdır. Yüzyıllardır tüketilen bu çay, …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir