Kan kanseri olarak da bilinen lösemi genellikle çocukluk yaşlarında görülen kemik iliğinden kaynaklı bir tür hastalıktır.
Akut lösemiler, lösemiler içinde görülme oranı %15-20 dir. En çok çocuklarda görülmekte olup çok hızlı ilerler. Akut lösemide en büyük belirti kansızlıktır. Normal kan hücreleri kendilerini yenilerler. Lösemi hastalarında kan hücreleri olgunlaşamaz ve kontrolsüz şekilde çoğalmaya başlarlar. Bu kontrolsüz çoğalma ile kan hücreleri sağlıklı kan üretemez ve kansızlık olarak ortaya çıkar. Hastalar bu durumu kolay şekilde farkedebilir. Vücuttaki diğer organlara da yayılma gösterdiğinden organlarda oluşan bozukluk olarak da karşımıza çıkabilir.
Lösemi Akut Miyeloid ve Akut Miyeloblastik olmak üzere ikiye ayrılır. Akut Lösemiler hızla ilerleyen ve tedaviye başlanmazsa günler veya haftalar içinde hastaların kaybedilebileceği türlerdir. Löseminin en sık görülen türü Akut Miyeloid Lösemidir. AML genellikle yaşlılarda görülür ve yaşama şansı %20’dir. Tedavi olarak kök hücre nakli ve kemoterapi uygulanmaktadır. Fakat hastaların çoğu tedaviye olumlu yanıt vermemektedir. Akut Lenfoblastik en sık 15 yaşın altındaki çocuklarda görülür ve hızla ilerleyen löseminin türüdür.
Kronik lösemiler ise Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) ve Kronik Miyeloid Lösemi (KML) olmak üzere ikiye ayrılır. Kronik lösemilerde ise hastalık daha yavaş ilerler ve hastaların yaşam süresi daha uzundur. Akut lösemiler daha tehlikeli iken kronik lösemilerin daha uzun vadede yaşama şansı yarattığını söyleyebiliriz.