21 Kasım 2024 Perşembe

Ketojenik Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?

Ketojenik Diyet Okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarda görülmesi sıklığı fazladır. Şiddeti hafif olan epilepsi nöbetlerinde önerilecek diyet ketojenik diyet olarak bilinir. Diyette baskın olarak kullanılan gıda yağdır. Diyet listesinde fazla yağ barındırdığından titiz bir şekilde uygulanması esas alınmalıdır. Dolayısıyla liste kontrolünün düzenli takip edilmesi, besinlerin tartılması ve menü planlamasının dikkatle yapılması çok önemlidir. Aynı titizlikle hasta olan çocuğa anlayış gösterilmelidir.

Sayfa İçeriği

Ketojenik Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?

Protein en az miktarda vermek uygunken karbonhidrata önemli ölçüde sınır konur.

Ebeveynlere gözlem yapmak ve  bilgi vermek için çocuk hastahaneye yatması gerekir. Çocuğa ilk 3 gün ağızdan sadece su vermek gerekiyor. Su haricinde başka bir besin vermek doğru değil. Bu nedenle Çocuğun acıkması sağlamak amaçtır. Açlık katosizi sağlar ve böylece diyete başlanır. Diyete uzun süre devam etmek önemli. Sonuç aldıkça az oranlarda yağ azaltıp protein ve karbonhidrat miktarları artırmak tedavide bir yoldur.

Sebze ve meyve dışındaki tüm karbonhidrat içeren besinler liste de yoktur. Tereyağı, mayonez ve sıvı yağ diyetin önemli bölümünü oluşturur. Diyetin faydalı olabilmesi tüm besinlerin kendi öğününde yenmesi gerekir. Bu diyette düzen önemlidir.

Keto diyet listesi besin gruplarının hesaplaması yapılırken listede yer alan gıdaların miktarları birbirlerine oranlamak gerekir. Oranlamayı diyetisyen ya da doktor yapar. Çünkü yetkin biri gerekir.

Ketojenik Diyet riskeri nelerdir?

Sağlıklı bir beslenme programında tüketmeyip kaçtığımız pek çok besin türü, bu diyetlerde temel enerji kaynağı olarak görürüz. Yüksek yağ içermesi, az oranlarda karbonhidrat ve protein tüketimi nedeniyle bu diyetleri uygulamak zordur. Bu nedenle uzun süre devam etmek hem zorlayıcı hem de sağlık açısından risklidir. Karbonhidratlar konusunda oldukça katı kuralları olan Ketojenik diyet tarzında ekmek, tahıllar, her türlü unlu mamül karbonhidrat kaynakları katı yasaklar arasındadır.

Lifli gıdalar az bulunduğundan kabızlık yaşanır. Yüksek yağ tüketimi karaciğere aşırı yüklenmeye neden olur. Kolestrolün çıkmasına neden olur. Bireyin kendisini enerjisiz, yorgun ve zayıf hissetmesi, zihinsel işlevlerinde yavaşlama, artan açlık hissi,

Ketojenik Diyet Faydaları Nelerdir?

Diyetin uygulandığı epilepsili çocuklarda büyük oranda iyileşme görülmüştür. Alzheimer ve parkinson hastalığına sahip bireylerde  semptomların yavaşladığı görülmüştür. Nörolojik hastalıkların nöbetlerini azaltması ve hastalık semptomlarını geriletmesi sebebiyle popüler hale gelen ketojenik diyet, epilepsi, alzheimer, parkinson gibi hastalıkların tedavisinde ortaya çıkıyor

Ketojenik Diyette neler tüketilir?

Ketojenik diyet nedir diye olan arayışımızda karbonhidratların sınırlı miktarlarda verildiği ve yağ tüketiminin artırıldığı bir diyet olarak cevap buluyoruz. Mesela içerisinde az karbonhidrat barındıran yeşil sebzeler, domates, soğan, biber, et, balık, hindi eti, tavuk eti, badem, ceviz, fındık, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler tüketilmesi gerekeler besinler arasında sayılabilmektedir.Alkol, kırmızı renkli meyveler, patates, havuç, şekerli çay ve kahve, abur cubur grubu, bulgur ve pirinç, makarna ise tüketilmesi sakıncalı gıdalardandır.

Sizin bu diyeti uygularken ki motivasyon kaynağınız çocuğunuzun daha sağlılı bir geleceğe kavuşması olduğundan bu süreçte sabrınız ve çocuğun hoşnut kalacağı ilgi ve alakanız ile daha kısa vadede atlatılabilinir. Güven ortamında bulunan çocuk tedaviye her zamankinden daha kolay cevap verecek niyete sahip olacaktır.

 

Check Also

MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

Mobil Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz: MHRS uygulamasını …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir