20 Mayıs 2024 Pazartesi

Hapla sağlık olmaz!

Omega 3 haplarına, Norveç somonuna, kril yağına para kaptıran “sazanların” mutlaka okuması gereken bir haber!

Hapla sağlık olmaz!

Omega 3 haplarına, Norveç somonuna, kril yağına para kaptıran “sazanların” mutlaka okuması gereken bir haber!

Unutmayın, hapla sağlık olmaz, bütün mesele adam gibi beslenmede!

***

Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök “Kendi denizlerimizin balığı olan hamsinin ticari katma değerini anlatamadık. Halbuki hamsi, somon kadar yüksek bir Omega-3 kaynağıdır” diyor.

Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök, Omega-3 kaynağı olarak, hamsi, sardalya, uskumru ve palamut gibi kendi balıklarımız yerine hala Norveç’ten ithal edilen ve genellikle çiftlikte üretilen somonun tüketilmesini eleştirdi.

HAMSİDEKİ OMEGA-3 MİKTARI SOMON KADAR FAZLA AMA LOBİSİ YOK!

Yrd. Doç. Dr. Gök kendi denizlerimizden bolca çıkan sardalya, palamut, uskumru ve hamsinin Omega-3 oranının somondan daha az olmadığını belirterek, “Norveç, somonu markalaştırdı, biz Omega-3 oranı çok yüksek olan hamsiyi bir marka değer haline getirip pazarlayamadık. Somon kadar popülaritesi olamadı bizim balıkların.

Füme somon, somonlu salatayı menülerimize koyduk ama lezzetli bir hamsi tarifini geliştirip uluslararası marka haline getirmedik. Şeflerimiz de bu konuda büyük hatalar yaptı, yapıyor. Menülerinde diğer aşçılar gibi zaman harcayıp hamsili, sardalyalı tarifler kullanmak yerine tarifleri hazırlanmış somonlu reçeteleri kullandılar.

Biz ülkemizde maalesef Omega-3 açısından bu kadar değerli olan hamsiyi bol olduğu dönemde ucuz bir yem olarak, çiftlik balıklarına verdik” dedi.

“BALIĞI YAĞDA KIZARTIRSANIZ OMEGA-3’Ü GİDER”

Özellikle çocukların ve hamilelerin fiyatı düşük ancak besin değeri çok yüksek olan sardalya, palamut ve hamsiyi bolca tüketmeleri gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Gök, “Denizlerimizde yetişen mevsim balıkları çiftlikte yetişen balıklara ya da ithal balıklardan önce tercih edilmeli” diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Gök, balıkların fırın ya da ızgarada pişirilmesi gerektiğini hatırlatarak “Asla derin yağda kızartılmamalılar çünkü Omega-3 yağı, kızartma yağında çözünerek yağın içine geçer” diye konuştu.

“CIVA MİKTARI DAHA AZ”

Yrd. Doç. Dr. Gök balıklardaki cıva oranından da söz etti: Cıva oranı, uzun ömürlü köpekbalığı ve balina gibi balıklarda yüksektir. Hamsi ve sardalya gibi balıklarımız kısa ömürlüdür, bu nedenle cıva oranları düşüktür. Çocuklar ve hamileler de gönül rahatlığıyla tüketebilir. Omega-3 kaynağı olarak haftada iki kez denizlerimizde yetişen sardalya, hamsi, palamut ve uskumru yemek cıva açısından risk oluşturmaz.

About admin

Check Also

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları Nelerdir?

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları Nelerdir?

Papatya çayı, papatya bitkisinin çiçeklerinin kurutulmasıyla elde edilen bir bitki çayıdır. Yüzyıllardır tüketilen bu çay, …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir