Diş taşı temizliği Nasıl Yapılır? hekimin hastayı ön muayeneden geçirerek hangi yöntemin uygulanacağını belirlemesi ile uygulanmaktadır. Temizlik genelde anestezi yapılmadan uygulanır. Temizlik sürecinde ultrasonik ve periodontal aletler kullanılmaktadır.
Bu işlemde, diş taşları ve plaklar dişlerin arasından ve diş etinin çizgilerinden temizlenmektedir. Taş oluşumunun engellenmesi ve dişlerin parlatılması için de polisaj uygulanır. Gerekli görülen durumlarda diş ipiyle diş araları temizlenmektedir.
Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Evde diş taşı temizliği, diş ipi ile yapılmaktadır. Diş ipiyle temizliğe başlamadan önce dişlerin iyice fırçalanması gerekir. Dişler fırçalandıktan sonra iple dişleri temizlemeye başlayın. Diş ipini kullanırken ip orta parmağa sarılmalıdır.
Diş ipi baş parmak ve işaret parmağı arasında tutularak gerilir ve hafifçe diş aralarında gezdirilir. Bu işlem kolay bir işlemdir. Diş ipini dişinizde gezdirirken C harfine benzeyen biçimde hareket ettirebilirsiniz. Aşağı yukarıya doğru ipi hareket ettirmeniz plak ve tartar artıklarını daha kolay temizler.
Zararlı Mıdır?
Diş temizliği, dişlere, diş etlerine ve çene kemiğine zarar verir, bu nedenle zararlıdır. Ama diş içerisindeki zararlı bakteri oluşumunu engellediği için de gerekli bir işlemdir. Bazı dişler hassas olduğu için bu işlemden daha fazla zarar görebilmektedir.
Uzun süre diş taşları temizlenmezse diş etleri iltihaplanması yaşanır. Kısacası diş temizliği şarttır ve gereken önlemler alınmazsa daha kötü sonuç alınır.