20 Mayıs 2024 Pazartesi

Denize girmek orucu bozar mı? Oruçluyken havuza girmek orucu bozar mı?

Ramazan ayında en çok merak edilen konular arasında orucu bozan şeyler geliyor. Yaptığı şeyler için tereddütte giren vatandaşlar için orucu bozan halleri araştırdık. Denize veya havuza girmek orucu bozar mı? Oruçluyken yüzülür mü? Diyanet İşleri Başkanlığının açıklamaları doğrultusunda hazırlanmış orucu bozan hal ve durumları aşağıdaki haberimizde okuyabilirsiniz.

Denize girmek orucu bozar mı? Oruçluyken havuza girmek orucu bozar mı?

Denize girmek orucu bozar mı?

Oruçluyken denize girmek ağızdan mideye veya burundan genze su kaçırmamak şartıyla denize girmek orucu bozmaz. Denizde genellikle oruçlu iken başımızı sokmamamız daha iyi olur. Çünkü burnumuzdan veya ağzımızdan genzimize kaçan su orucumuzun bozulmasına sebep olur. Havuzda ya da denizde yüzdüğümüzde çok dikkatli olmalıyız.

Banyo yapmak orucu bozar mı?

Banyo yapmak ve duş almak da orucu bozmayan şeylerdir. Denizde, havuzda ya da banyoda yıkanmak, boğaza su kaçmadığı sürece orucu bozmaz. Burundan genze ya da ağızdan mideye su kaçması ise orucu bozar.

Bu durumda genze veya mideye su kaçmadan yüzmek mümkünse oruç için bir mahsur yoktur.

 

Oruçluyken nasıl gusül abdest almalıyız?

Ramazan ayında herhangi bir rüyalanma veya tereddüt durumunda gusül abdest alabiliriz. Peki, gusül abdest nasıl almalıyız? Gargara yaparken boğazımıza su kaçarsa ne olur?

Oruçlu iken gusül almak zorunda kalındığında boğaza ve buruna su kaçırmamaya dikkat edilmelidir. Gusül esnasında çok aşırıya kaçmadan ağıza ve buruna su verilip iftardan sonra normal surette ağıza ve buruna su verme işlemi tekrarlanabilir

 

 Bazı kaynaklara göre oruçlu iken gusül abdest almak;

“Cünüp olarak sabahlayan bir mümin gusül abdesti alırken mazmaza ve istinşak (ağza ve buruna su verme) anında boğazına su kaçırırsa orucu bozulur; kaza gerekir. Bu sebeple, cünüp olarak sabahlamamaya özen göstermek veya gusül abdesti alırken dikkatli olmak şarttır.”  (Şamil İslam Ansiklopedisi)

 

“Oruçlu kimsenin istincada (büyük abdest temizliğinde) ve abdest alırken ağzına, burnuna su verirken aşırı gitmesi, fazla su doldurup taşırması mekruhtur.” (Büyük İslam ilmihali)

 

“Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem Ramazan ayında, rüya sebebiyle olmaksızın cünüp olarak fecir (sabah namazı) vaktine ulaştığı olurdu da, kalkıp yıkanır ve orucunu tutardı.”

(Buhari, Savm: 22, 25; Müslim, Sıyâm: 76; Muvatta, Sıyâm: 12; Ebu Dâvud, Savm: 36; Tirmizî, Savm: 63; Nesâi, Tahâret: 123)

 

 

Cünüp olarak oruca başlamak veya oruç tutmak caizdir ve orucu bozmaz. Ancak bir vakit namazı kazaya bırakacak kadar cünüp durmak caiz olmadığından gusül abdesti almak gerekir. Gusül abdesti alırken ağız da yıkanır. Suyu boğazdan akıtmayacak şekilde ağız yıkanmalıdır. Gargara yapmak şart değildir.

About admin

Check Also

iftar saatleri

En kısa oruç ne zaman denk gelecek

Bir Ramazan ayını daha orucuyla, teravihiyle ibadeti ve sevaplarıyla inşallah dolu dolu geçirdik. Artık yavaş …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir