Evde yaptıgımız sucukları nasıl kurutabiliriz.
Sucuğun matematiği şudur: Bağırsak yarı geçirgen sistemiyle suyu dışarıya yavaş ve kontrollü bir şekilde atar, baharatlar da eti bir nevi pişirip kurutur, bakterilenip çürümesini engeller. Böylece et uzun süre saklanabilir hale gelir. Sucuğun içindeki kıymanın yağının rolüyse etin yumuşaklığını koruması. Sucukların asılı kalması, bağırsak ve sucuğun herhangi bir yere temas etmesini engeller; yarı geçirgen bağırsaktan nüfuz ettiği yüzeyin tadını ve nemini almaz. Sucuğun iple bağlanması da bu sebepten önemlidir.
Bu arada, kullanacağınız kıymada yüzde 40 oranında yağ bulunmalı ki kurutulmaya asılan sucuk suyunu çektikçe odun gibi sert olmasın. Zaten sucuğu pişirirken bu yağın büyük bir kısmı tavaya akar. Sucuk içi aynı köfte gibi yöreye ve ağız tadına göre değişebilir. Kimi yörede çemen, kimisinde kişniş, kimisindeyse çubrika otu kullanılır sucuk yaparken. Damak zevkinize göre, baharat oranlarıyla biraz oynayabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken konu; sucuğun içinde hiç hava kalmaması, aksi takdirde sucuk bozulur. Bunu engellemek için bir iğne ucuyla kabarık yerden patlatıp havasını alın. İlk defa sucuk yapıyorsanız uzun kangallar yerine parmak sucuklar yapmak daha risksiz. Son olarak hazırladığımız sucukları kurutmamız gerek. Biz şehir insanlarının evlerinde kalorifer benzeri ısıtma sistemleri bulunduğundan, karanlık ve kuytu bir yer ayarlamak güç olabiliyor sucuklar için. Eğer bu imkanlara sahip değilseniz sucuklarınızı buzdolabınıza asarak yada azar azar streçleyerek buzluğa koymak sureti ile kurutabilirsiniz.
her sıcaklık sucuk kurutmak için uygun olmayabilir ona da dikkat etmek gerekiyor.
ben sucugu evde yaopıyorum ilk birkaç defasında baharatını tam tutturamadım ama şimdi oturmaya başladı daha iyi sonuç alıyorum siz de sucugu evde kendiniz yapın.
helal sertifikalı sucukları da es geçmemek lazım kalite ve güvence anlamnda denetlenip sertifikalandıkları unutulmamalıdır.
arkadaşlar en mantıklısı sucugu evede kendinişz yapın. bu sucuklar hangi şartlarda imal ediliyor bir bilseniz hiçbir zaman alıp yiyemezsiniz.
buz dolabına koyduktan sonra fermantasyon olur mu bilinmez ancak donduysa bir daha bakteri üremeyebilir. fermantasyon demek bakteri üremesi demek. siz yine de bu şekilde kullanırsınız bir dahaki sefere kurutursunuz.
acil bana yardım edebilrlir misiniz acaba buzlukta beklettikten sorna cıkarıp kurutmya bıraksam olur mu
buzdolaında nemli kaldığından çıkardıktan sonra çok yoğun tuzlu suyla yıka ve kurulamadan as önüne pervane koy hava ile kurumaya başlar ışıl ışıl olur yüzü sertleşme başlar ,tuz olan yüzeyde bakteri yaşamaz nemde olmaz çünkü emer hattaa princ egöerseniz tzuladıktan sonra nemide daha hızlı adar sanırım,cep telefonlarına su kaçınca prince yatırmıyorlarmı ?
ne kadar hafta kurutmak lazim?
kafana göre1.2 hafta yeter ama kişiye göre ve içindeki malzemeye göre değişir mevsimsel olarak sonbahar da havalar serinken kışa doğru en uygun zamandır kayseride ev sucuğu baharda veya yazın yapılmaz evlerde,soğuk kuru havalarda yapılır balkonlara iplere asılır ve iyice sertleşmesi sıkışması olgunlaşması beklenir bu süre sizin keyfinize kalmış 2 hafta veya 2 hafta içindeki tuz ve baharat oranı önemlidir kurumada ve bozulmamaını sağlamakta en büyük etken sarımsak ve tuzdur ikiside antibakteriyeldir