Evde yoğurt yapmayı seviyorsunuz fakat yoğurdum sulu oluyor mu diyorsunuz? Bu tarif kalıp gibi yoğurt yapmak isteyenlere…
Evde kendi yoğurdunu yapanlar genellikle yaptıkları yoğurdun sert olmamasından yakınırlar. Yoğurt yaparken karşılaşılan en büyük sorunlardan biri budur. Yoğurdun cıvık olması.. Yoğurt tarifi‘ni anlatmadan önce cıvık olmaması için yani taş gibi sert bir yoğurt mayalamak için yapmanız gerekeni belirteyim. Yoğurdu mayaladığınız kabın özellikle yaz sıcaklarında fazla sarmalanması yoğurt mayasının cıvık olmasına sebep olacaktır ( yoğurt soğuyana kadar yoğurdun içerisinde yeteri kadar maya üremez bu sebeple de yoğurdunuz daha sulu bir kıvam alır). Ayrıca inek sütü yerine keçi, koyun veya bulabilirseniz manda sütü tercih ederseniz daha sert bir kıvam elde edeceksiniz. Çünkü inek sütü diğerlerine göre daha az yağlıdır.
Ev yapımı yoğurtlarda karşılaştığımız şikayetlerden bir diğeri ise yoğurdun kısa sürede ekşimesidir. Bu aslında yukarıda belirttiğimiz kıstaslarla doğru orantılıdır. Yani yoğurdun çabuk ekşimesi cıvık veya sert olmasıyla ilgilidir. Eğer sert bir yoğurt yapabildiyseniz bu cıvık yoğurda göre daha dayanıklı olacaktır, daha geç ekşiyecektir. Bunun sebebi şu şekilde açıklanabilir; yoğurt kültürünün içerisinde bulunan ve ekşimeye yol açan bakterilerin sulu ortamda daha çabuk üremeleri, büyümeleridir. Bunu önlemek için ayrıca aşağıda da anlatacağımız gibi bir tutam tuz ekleyerek ekşime süresini geciktirebilirsiniz.
Yoğurt Tarifi için Gerekli Malzemelerimiz:
★ 1 litre süt ( imkanınız varsa organik yani doğal süt kullanın, hatta bulabilirseniz keçi veya koyun sütü olsun)
★ 1 yemek kaşığı yoğurt ( bu mayanız olacağı için önemlidir. )
★ 1 tutam şeker ( Daha hızlı mayalanması için)
★ 1 tutam tuz ( Ekşimeyi geciktirmek ve sertliği sağlamak için )
Hazırlanışı: Sütü tencereye boşaltarak orta ateşte tencerenin ağzı açık vaziyette kaynatılır, kaynama başladıktan sonra kısık ateşte 10 dakika daha kaynatıldıktan sonra ocağın altı kapatılır.
Ardından sütün ılınmasını bir müddet bekleyin. Bunu serçe parmağınızı değdirerek parmağınızı ısıracak sıcaklıkta ayarlamanız gerekir. Bu ortalama 40-45 derece sıcaklığındadır, bu şekilde parmağınız yaklaşık 6-7 saniye sütün içinde dayanabilir.
Kase içerisine mayamızı yani 1 yemek kaşığı yoğurdu koyarak üzerine tuz ve şeker ilave edilerek karıştırılır. Ilımış olan tenceredeki sütten bir kaşık bu kaseye alın ve karıştırın. Ardından hazırlanan bu maya kaşıkla tencerenin kenarından doğru içerisine iyice dağıtılır. Üzerindeki kaymağı bozmamaya özen gösterin. Kaymağın altından karıştırabilirsiniz.
İçerisindeki nemin dışarı çıkabilmesi ve yoğurdun daha sert olması için kapağını açık bırakmak gerekir. Tencereyi bez ile saracağımız için kapak yerine daha kolay hava almasını sağlayan süzgeç kullanacağız. Yani kapak yerine tel bir süzgeç ile üzerini kapatın ve bez ile tencereyi sarmalayın. 5-6 saat kadar bu şekilde mayalanmaya bırakın ardından bezi alarak yoğurdu bozmadan buzdolabına kaldırın. 1 gece dinlendirildikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz. Sağlıklı ve sert bir ev yoğurdu hazırlamak bu kadar basit.
Yaptığınız yoğurtta neye dikkat edersiniz. Ben açıkçası stün nerden aldıgıma bakarım mesela açık sütler yoğurtlar cok sakıncalı. Nerden geliyor nasıl geliyor bilmiyoruz. Yakınlarda üretici varsa gidip kendi kabınıza sütü sağdırıp alın. yoksa da günlük sütle yoğurt yapmak en mantıklısı