Dünya’da kola denilince akla gelen birkaç markadan biridir Pepsi. Türkiye’de 1990’lı yıllarda ikinci marka konumundayken 2003 ikinciliği Cola Turka’ya bırakmak orunda kalmıştır.
Cocacola’nın boykot edilmesi gibi durumlarda tercih edildiği durumlar olsa da Pepsi de bir ABD şirketidir. Pepsi ve Frito-Lay 1995 yılında birleşmiş ve PepsiCo olarak adlandırılmaya başlanmıştır.
PepsiCo, New York merkezli bir Amerikan çok uluslu gıda ve içecek şirketidir. Üretim, pazarlama ve dağıtım hizmetleri sunar. PepsiCo, 1965 yılında Pepsi ve Frito-Lay’in birleşmesi ile kurulmuştur.
Türkiye pazarına 1962 yılında dahil olan PepsiCo şirketinin Adana, İzmir ve Çorlu’da fabrikaları ve 9 deposu vardır. Bu fabrikalarda Pepsi, Pepsi Light, Pepsi Max, Pepsi Twist, Fruko, Yedigün, 7 Up, Tropicana ve Lipton Ice Tea üretimli yapılmaktadır.
Türkiye’deki Pepsi faaliyetleri içecek sektörünün yanı sıra Frito-Lay fabrikaları ve Doritos, Lay’s, Ruffles, Cheetos markaları ile cips alanında da devam etmektedir. Kendi markalarının üretim ve satışının yanı sora Lipton gibi (Unilever’e ait) başka markaların da üretim ve pazarlamasını sürdürmektedir.
Pepsi Kola’nın Tarihçesi
Pepsi meşrubatının reçetesi eczacı ve sanayici Caleb Bradham tarafından New Bern, Kuzey Karolina’da 1880’lerde geliştirilmiştir. 1898 yılında ismini “Pepsi” koyan Caleb popüler bir nesne olması sonucunda 1902 yılında Pepsi-Cola Şirketini kurdu ve 1903 yılında onun tarifi için patentini aldı.
Rakibi Coca-Cola’dan farklı olarak Bradham, Pepsi’nin tarifini gizli saklamayı başaramamıştı. Şirketin iflası sürecinde, ürünün tarifini mahkemeye sunması sonucunda bu gizlilik bozulmuştu.
1923 yılında Bradham’ın mahkemeye verdiği belgeye göre Pepsi’nin içeriği şöyledir: 7500 libre şeker, 1200 galon su,12 galon karamel,12 galon misket limonu suyu, 58 libre fosforik asit, 0.5 galon Etanol, 6 ons limon yağı, 5 ons portakal yağı, 4 ons tarçın yağı, 2 ons hindistan cevizi yağı, 2 ons kişniş yağı bulunuyordu.
Ben pepsi danimarkanın biliyordum meğerse onların değilmiş