Allah c.c. ayeti kerimede hangi hayvanların yenilip yenilmeyeceği ile ilgili şöyle buyuruyor:
De ki: “Bana vahyolunan Kur’an’da bir kimsenin yiyecekleri arasında leş, akıtılmış kan, domuz eti -ki o şüphesiz necistir- ya da Allah’tan başkası adına kesilmiş bir (murdar) hayvandan başka, haram kılınmış bir şey bulamıyorum. Fakat istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın kim bunlardan yeme zorunda kalırsa yiyebilir.” Şüphesiz Rabbin çok bağışlayandır, çok merhametlidir. (EN’AM-145)
At, eşek, zebra eti yemekle ilgili hükümler ise şu şekildedir.
Hanefi mezhebinde at etinin mekruh olduğu bilinmektedir. Bunun nedeni ise atın savaşta binek olarak kullanıldığı ve gıda olarak tüketildiğinde sayılarının azalmasıyla birlikte askeri kanadın zayıflaması olasılığı nedeniyle mekruh görülmüştür.
Mekruh olduğu için Anadolu’da at eti tüketimi yaygınlaşmamış uzak durulmuştur. Orta Asya ülkelerine gidildikçe buralarda yaşayan insanların at eti ile beslendiği ve sütlerini içtiği yaygın bir gözlemlenebilmektedir.
At eti gibi insanların sıklıkla merak ettiği deniz canlılarından bazılarının helal haram olup olmaması konusuyla alakalı Midye haram mı? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Eşek eti haram mıdır?
Peygamber efendimiz ehli olan (yabani olmayan) eşek Etilerinin yenilmesini nehyetmiştir. Bununla birlikte sütü de yenilmez. Yabani olanlar örneğin zebra bu sınıftadır yenilmesinde bir mahzur bulunmamaktadır.
1782- Hz. Ali (r.a)’tan rivayet edilmiştir:
“Resulullah (s.a.v.) Hayber savaşı günü kadınlara mut’a yapmayı ve evcil eşek etini yemeyi yasaklamıştır.”
Bu Hadis-i Şerif’ten yola çıkılarak eşek etinin haram olduğu bununla birlikte sütünün de içilemeyeceği söylenebilir.
Türkiye’de at, eşek gibi hayvanların etlerinin yasak olması ve denetimlerden geçirilerek bunları üreten kasaplara ceza kesilmesi yasalarla alakalıdır. At ve eşek gibi hayvanların kasaplık hayvan statüsünde bulunmaması nedeniyle kesilip satılmasına izin verilmemektedir.