Ağız bakım ürününden alkol çıktı…

Reklamlarda sık sık karşılaştığımız bir ürün. Dişlerde plak oluşumunu önler, gün boyu ağızda ferah kokular sağlar, ağzınızda oluşabilecek bakterileri önler ve diş etleri için çok faydalıdır. Bu söylemler inanın kulağa çok hoş geliyor. Fakat yapılan araştırmalar bu güzel etkilerin çok büyük fedakarlıklar gerektirdiğini gözler önüne sermektedir. Zararları ve içeriğindeki maddelerin neden olabileceği sorunları makalemizde bulabilirsiniz.

Ağız bakım ürününden alkol çıktı...

Sert kimyasallarla dolular: Alkol içeren ağız gargaraları, uzun süreli kullanımları sonucunda ağız kuruluklarına ve boğaz pH sında değişikliklere neden olarak, ağız yaralarına, gırtlak ve boğaz kanseri riskine neden olmaktadır. Florür gibi sistemik bir zehiri ve mesane kanserine neden olan sakarin sorbitolü içerirler. Sentetik boyalar, kokular ve aromalar içermeleri de ağız çalkalama suyunun zararları hakkında bize bilgi verebilir. Aromalar doğal kaynaklı bile olsa, yutulduğunda alerjik veya zehirleyici etki yapabilmektedir.

Ağız gargaraları içinde bulunan içerikleri malzemeler, amaç ve zararları olarak sıralı bir şekilde yazdım. İşte ortaya çıkan sonuçlar.

Alkol: Ağızda mukozanın yıkımını sağlar. Ağız ve boğazda pH değişikliğine neden olur ve kanser oluşumu riski taşır.

Sorbitol: Tatlandırıcı ve tartar oluşumu önleyicidir. Çoğunlukla güvenlidir fakat yutulması halinde ishale ve şişkinliğe neden olur.
Aroma: Koku önleyicidir. Ağız kuruluğuna neden olur ve potansiyel bir nörotoksiktir. Alerjik reaksiyonlara, diş etlerinde kanamalara, ağız ülserine ve diş problemlerine neden olabilir.
Poloksamer 407: Temizleyici ve tabaka önleyici. Göğüs kanseri oluşturan bileşiklere kimyasal olarak çok benzer. Tıp alanında ilaç enjektesinde kullanılan krem bazlı bir madde.
Benzoik asit: Koruyucu ve anti bakteriyeldir. Ürtiker, astım, burun iltihabı gibi sağlık sorunlarına yol açabilen bir maddedir.
Sodyum sakarin: Tatlandırıcıdır. Kanserojendir. Hayvanlarda mesane kanserine neden olur ve ABD’de kullanımı yasaklanmıştır.
Okaliptüs yağı: Koku gidericidir. Alerjik cilt, göz ve burun reaksiyonlarına neden olur. Astımı tetikleyici etkisi vardır. Duyarlı bireylerde yutulması, kusmaya, mide ağrılarına, krizlere, kalp ritimlerinde anormalliklere, kanamaya ve hatta koma ve ölüme neden olabilir.
Metil salisilat (keklik üzümü yağı): Koku gidericidir. Solunum yolu, cilt ve göz tahrişlerine neden olur. Çocuklar tarafından az bir miktar tüketilmesi ölümcüldür. Aspirine duyarlı kişilerde reaksiyonlara neden olabilir.
Timol: Koku gidericidir. Kekik yağından türetilmiştir ve yutulduğunda zararlıdır. Deri, göz ve solunum yollarının tahrişine neden olabilir ve merkezi sinir sistemini etkiler. Yaygın kullanılan bir fungusittir.
Mentol: Koku gidericidir. Cilt göz ve solunum yollarında tahrişe neden olabilir.
Sodyum florür: Anti bakteriyeldir. Diş minesi florasını güçlendirmek için kullanılır. Yutulması durumunda mide bulantısı, kusma, mide ağrısı ve ishale neden olabilir.

Zararları konusunda bilgili olmak ve kullanmadan önce oluşabilecek riskleri göz önünde bulundurmak gerekir. Alternatif çözümleri kullanmak, hepimiz için daha sağlıklı olabilir.

Dikkat! Buradaki bilgilerin herhangi bir hastalığı teşhis amacı kesinlikle yoktur. Bir rahatsızlığınız var ise, mutlaka bir hekime danışınız. Her şeyin azı karar çoğu zarardır. Tüm zararlar kişiden kişiye farklılık göstermektedir.
Kaynak: Zararları

About admin

Check Also

kedi

Evde Kedi Beslemek Haram mı?

Kediler gerçekten de oldukça tatlı ve insanın hayatını güzelleştiren canlılar! Bu nedenle birçok kişi kedi …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir