7 Güzel Adam Kimdir, Önemi Nedir?

Ülke gündemine taşınan 7 Güzel Adam, Türk edebiyatında tabiri caizse çığır açan isimler olarak bilinmektedir. Rasim Özdenören, 7 Güzel Adam’ın son temsilcisi ‘Gül Yetiştiren Adam’ olarak da tanınan Türk edebiyatının duayen ismi şiirleri, öyküleri ve denemeleriyle halkın gönlünü kazanmıştır. Türk edebiyatının önemli isimleri arasında yer alan 7 Güzel Adam kimlerden oluşuyor, önemi nedir? soruları da Rasim Özdenören’in vefatıyla merak konusu olmuştur.

7 Güzel Adam Kimdir, Önemi Nedir?

Kimdir bu 7 Güzel Adam?

Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören ve Ali Kutlay’dan oluşan bu grubun üyelerini tanıyalım:

Rasim Özdenören: 1940 Kahramanmaraş doğumlu olan yazar, İTÜ Hukuk Fakültesi ve İTÜ Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdikten sonra Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman olarak çalışmıştır. 1970’de araştırmacı olarak ABD’ye giden Özdenören’e, 1975 yılında Kültür Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevi verilmiştir. 1978’de istifa ederek ayrıldığı devlet memurluğuna bir süre sonra tekrar dönen yazar, eserleriyle Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Hikâyecisi Ödülünü, Türkiye Milli Kültür Vakfı’nın Jüri Özel Ödülünü ve Altın Prag TV Filmleri Festivali’nde Jüri Özel Ödülüni kazanmıştır. 23 Temmuz 2022’de tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yaşamını yitirmiştir.

• Nuri Pakdil: 1934 yılında Kahramanmaraş doğdu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuş, Hukuk Müşavirliği (1965-67) ve Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman (1967-73) olarak çalışmıştır. Edebiyat dergisini çıkarmıştır (1969 – 1984). Edebiyat Dergisi Yayınları’ndan “Sükût Sûretinde” isimli bir kitap çıkmıştır (1997). Ankara’da yaşamaktadır.

• Ali Kutlay: 1940 yılında Kahramanmaraş’ta dünyaya gelen Kutlay, Rasim Özdenören’in deyimiyle onun öykü yazmasına vesile olan kişidir; ancak yine ‘Özdenören’in söylemine göre’ kısa sürede yazarlıktan vazgeçtiği ve onun yazılarına ilgi duymadığı için 7 Güzel Adam’dan bir değildir. Ne var ki TRT’de yayımlanan ‘Yedi Güzel Adam’ dizisinde ismi yer almıştır. Kutlay, 2008 Kasım ayında hayata gözlerini yummuştur.

• Erdem Bayazıt: Kahramanmaraş’ta dünyaya gelen şair, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunudur. Milli Kütüphane’de çalıştırken 1972 yılında ilk şiir kitabı olan ‘Sebep Ey’i yazdı. Kahramanmaraş Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yapan Bayazıt, daha sonra Kahramanmaraş İl Halk Kütüphanesi’nde müdürlüğe getirildi. Şiirleri, risaleleri ve gezi yazıları olan yazar Türkiye Yazarlar Birliği Gazetecilik Ödülü (1983) ve Şiir Ödülü (1988) aldı.

• Cahit Zarifoğlu: O da 1940 Maraş doğumludur. Rasim Özdenören’in ikizidir. Diriliş dergisinde şiirler yazmıştır. Necip Fazıl’ın nikah şahitliğinde Berat Hanım’la evlenmiş, 4 çocuk sahibi olmuştur. Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan Zarifoğlu, 1987’de pankreas kanseri nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

• Alaeddin Özdenören: Rasim Özdenören’in ikiz kardeşi olan Alaeddin Bey, Büyük Doğu, Diriliş, Edebiyat, Yedi İklim, Hece ve Ay Vakti dergilerinde yazılar yazdı. 2003 yılında Balıkesir’de vefat etmiştir.

• Mehmet Akif İnan: 1940 yılında Şanlıurfa’da doğmuş, 2000’de yine burada hayatını kaybetmiştir. İki yıl okuduktan sonra Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bırakmıştır (1972’de bitirdi). Hilal Müessese Müdürlüğü de yapan İnan, Türk Ocağı’nda çalıştı ve Nuri Pakdil ile beraber Edebiyat Dergisi’ni açmıştır (1969). Gazi Eğitim Enstitüsü’nde Türkçe Edebiyat öğretmenliği yapan (1977-1980) İnan, vefatına dek Ankara Fen Lisesi öğretmenliği görevini icra etmiştir.

 

About Aslıhan Özkan

Check Also

Japon Bilim Adamından Şaşırtıcı Oruç Tespiti

Japon Bilim Adamından Şaşırtıcı Oruç Tespiti

İLİM VE ORUÇ Adı: Yoshinori Ohsumi. Otofajoni; yani insan vücudunun aç kalınca zayıf ve hastalıklı …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir