Monkeypox virüsünden kaynaklanan bir hastalıktır. Hastalığın adı maymun çiçeği olsa da virüsün kökeninin kemirgenler olduğu bilinmektedir.1958 yılında yapılan bir araştırmayla maymunlarda çiçek hastalığına benzer olarak görülen iki farklı salgınla beraber oluşmuş, maymun çiçeği olarak adlandırılmıştır. İnsanlarda ise enfeksiyon olarak ilk gözlemlenmesi 1970 yıllarında olmuştur. Günümüze kadar maymun çiçeği virüsü sadece Afrika kıtasında görülürken, son zamanlarda başka yerlerde de gürülmeye başlanmıştır.
Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri?
Maymun Çiçeği hastalığı, tablo olarak çiçek hastalığını anımsatmaktadır. Hastalığın belirti verme süresi 5-21 gün arasındadır. Hastalığın 0-5 gün arası; ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf düğümlerinin büyümesi gibi belirtiler görülmektedir. Ateşi takiben deri döküntüleri başlar. Deri döküntülerinin en yoğun olduğu bölge yüzdür. Bu döküntüler baştan hafif kabarcık iken, sonrasında içi sarımsı sıvı dolu lezyonlara dönüşür. Hastalık 14 ile 28 gün arasında düzelme gösterir. Bağışıklığı düşük olan bireylerin yakalanma ihtimali yüksek görülmektedir.
Maymun Çiçeği Nasıl bulaşır?
Bu virüs insandan insana ve hayvandan insana olmak üzere 2 şekilde bulaşır:
Hayvandan insana bulaşma şekli: Vahşi doğa hayvanları, sincap, fare gibi kemirgenler yoluyla insanlara rahatlıkla bulaşır. Bu virüsü taşıyan hayvanların etini yemek, onlar tarafından ısırılmak, hastalığa ait yara ve kabuklarla temas etmek gibi durumlarda virüsün bulaşmasına sebep olur.
İnsandan insana bulaşma şekli: En çok bilinen bulaşma yolu; hastaya yakın temasla yani hasta kişinin öksürme ve hapşırması gibi durumlarda damlacıklar yoluyla hastalığı yaymasıyla mümkün olur. Ayrıca virüs taşıyan bireylerin havlu, çarşaf gibi kişisel kullanım eşyalarını ortak kullanmak insandan insana diğer bulaşma şeklidir. Bunlara ekleme yapacak olursak, hastalık virüsü taşıyan bireyin döküntülerine, döküntülerinin değdiği yerlere temas etmek, virüsü içinde barındıran kabarcıklarının sıvılarıyla temas etmek virüsün hasta bireyden sağlıklı bir bireye geçmesini sağlayan bir diğer sebeplerdir.
Maymun Çiçeği Virüsünden korunma yollarına dikkat etmezsek, hastalığın bulaşması kolaylaşır. Örneğin genel anlamda karantina uygulamasının yapılmaması, bireylerin hijyene gerekli önemi vermemesi, virüslü alanların yeterli olarak temizlenip dezenfekte edilmemesi hastalığın yayılmasına olanak sağlayacaktır.