Kurbanlık Hayvanların Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

 Kurban Kesmek isteyen birçok vatandaş, keseceği Hayvanı Seçerken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunu araştırıyor.  Bu Yazımızda Kurbanlık Hayvanların Özellikleri Nelerdir? Hangi hayvanlar Kurban için kesime uygundur? Kurbanlık alırken Nelere dikkat edilmeli? konularını ele aldık. Konu ile ilgili tüm Detaylar haberimizin devamında..

Tüm Müslüman alemini yakından ilgilendiren Kurban Telaşı, Bayrama sayılı günler kala başladı. Kurbanlıklar pazarlarda yerini aldı.. Ancak Vacip olan Bu ibadeti yerine getirirken Kurbanlık Hayvanın seçimi ve özellikleri ile ilgili Bazı gereklilikler vardır.

Kurbanlık Hayvanların Özellikleri Nelerdir?

Kurban hem  Allah’ın emrettiği ibadeti yerine getirmek hem de Fakire, Yoksula ve düşküne Yardım etmek amacıyla kesilmektedir. Bu nedenle Bir kurbanlıkta aranacak ilk özellik Oldukça besili ve sağlıklı olmasıdır.

  1.  Kurbanlık hayvanların sağlıklı, hastalıktan ve sakatlıktan uzak olması gerekir. Kesilecek hayvanların bedensel ve zihinsel olarak sağlıklı olmaları önemlidir.
  2.  İslam dinine göre kurbanlık hayvanların belirli bir yaşa ulaşmış olmaları gerekmektedir. Örneğin koyun ve keçilerin en az bir yaşına, sığır ve develerin ise en az iki yaşına ulaşmış olmaları tercih edilir.
  3.  Kurbanlık hayvanlar belirli bir büyüklükte olmalıdır. Bu, etin paylaşımı ve adil bir şekilde dağıtılabilmesi için önemlidir.
  4. Kurbanlık hayvanların fiziksel özellikleri de göz önünde bulundurulur. Hayvanın vücut yapısı, sağlıklı bir şekilde gelişmiş olması, dişlerinin tam olması gibi faktörler değerlendirilir.
  5. Kurbanlık hayvanlar, kesilecekleri zamana kadar iyi bir şekilde beslenmelidir. Bu, etin kalitesini etkileyebilecek bir faktördür.

kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz (Ebû Dâvûd, Dahâyâ,)

uyuz olan hayvanlar ile yem yemesini engelleyecek derecede dişlerinin bir kısmı dökülmüş olan hayvanların da kurban edilmesi caiz değildir (Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 399-404). Rivayet edilmiştir..

  • Keçi ve koyun 1 yaşını doldurmuş olmalı,
  • Deve  en az 5 yaşında olmalı,
  • Sığır ise 2 yaşını doldurduktan sonra kesilmesi uygundur.

Hasta olan, Ayağı topal olan, dişleri dökülmüş ve zayıf olan Hayvandan kurbanlık olmaz.

 

Check Also

helal sertifikalı restoranlar

Helal Sertifikalı Restoranlar 2024

 Dünya Çapında Tavsiyeler Dünya genelinde helal sertifikalı restoranlar, Müslümanlar için güvenli ve lezzetli yemekler sunan …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir