20 Mayıs 2024 Pazartesi

2023 Asgari Ücret Ne Olacak??

Aralık ayına günler kala Ülkenin gündemini Tek başına meşgul eden 2023 Asgari ücret Ne olacak sorusuna merakla cevap bekleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Henüz toplanmadı fakat milyonlar Komisyondan Çıkacak kararı Dört gözle bekliyor. Peki 2023 için  Asgari Ücret ne kadar olacak? Beklentileri karşılayacak mı? İşte detaylar..

Aralığın İlk haftalarında toplanacağı beklenen komisyona gözler dikilmiş durumda. Komisyonun yaptığı Çalışmalarda  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın İşçi ve işverenlerle birlikte yaptığı beklenti araştırması Önemli bir rol oynayacak. Asgari ücret Komisyonunun Aralığın ilk haftalarında toplanacağının haberini veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin;

Talebin üzerinde bir büyümeyi gerçekleştirdiğimiz zaman enflasyona karşı ekonomik büyümeyi bir silah olarak kullanabiliriz. Asgari ücretin, 5500 lira olmasının nedeni enflasyona karşı duyarlı olduğumuzu göstermek içindi. Asgari ücreti belirlemede enflasyon etkisini geriletecek bir uygulama gerçekleştireceğiz. Aralık ayının ilk haftasında komisyonu toplayacağız. Tüm emekçiler enflasyon karşısında korunacak. Şeklinde Açıklama yaptı.

2023 Asgari Ücret Ne Olacak??

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ de Bir televizyon kanalında Şu açıklamalarda bulundu;

“2002 yılından bugüne kadar asgari ücretliler enflasyona ezdirilmedi. Bu yıl da enflasyon hedefimiz bu kadar değildi. Memur maaşları zaten 6 ayda bir güncelleniyor. Asgari ücretteki artış gelecek yılın enflasyon hedeflerine göre belirleniyor. Bu yıl enflasyon, hedeflerimizin üzerinde çıktığı için Temmuz ayında tekrar güncellemeye gittik. Şimdiye kadar asgari ücretliler enflasyona ezdirilmedi ve bu yıl da aynı şekilde bir artış olacak. Asgari ücretteki artış enflasyonun üzerinde olacak.”

2023 Asgari Ücret Ne Olacak??

Bilindiği üzere Asgari ücret, geçen yıl  yapılan yüzde 50’lik zam ile 4 bin 253 lira olmuştu. Enflansyondaki yüksek artışlar nedeni ile 1 temmuzda tekrar bir zam daha yapılmıştı. yapılan bu zam ile birlikte asgari ücret  5 bin 500 liraya ulaşmıştı.

 

Geçen yıl yapılan Yüzde 50’lik zamdan sonra bu yılda beklentiler yüzde 50 yönünde oluştu. İşçi ve İşverenler tahminlerini ve hesaplamalarını yaparken 2023 yeni yapılacak olan asgari ücretin yüzde 50 zam ile 8.250 lira olacağı söyleniyor ve bu rakam üst limit olarak görülüyor. Önümüzdeki günlerde Komisyonun toplanması ile birlikte kesin bir karar verilmiş olacak.

 

 

About Aslıhan Özkan

Check Also

29 Mayıs 1453 İstanbul'un Fethi Anlamı Ve Önemi

29 Mayıs 1453 İstanbul’un Fethi – Anlamı Ve Önemi

29 Mayıs 1453 tarihi, Bizans İmparatorluğu’nun başkenti olan ve o dönemdeki adıyla Konstantinopolis olan İstanbul’un …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir