Son zamanlarda birçok okuyucumuz tarafından peynirlerde meydana gelen pembeleşme soruları soruluyor.
Özellikle doğal ürünlerde meydana gelen pembeleşme zararlı bir durum mu?
Peynirlerde Görülebilen Pembeleşme Hakkında…
Peynirlerimizde görülebilen pembeleşmenin kaynağı Rhodotorula adlı maya türü bir bakteridir. Doğada çok yaygın olarak bulunan bu bakteriler hava ve toz yardımıyla bulaşabileceği gibi çiğ meyve sebze yardımıyla da evlerimizde buzdolaplarına kadar gelirler. Özellikle buzdolabı kapısının körük ve hava sirkülasyon kanallarında saklanan bu bakteriler için en uygun ortam yağlı ama az tuzlu süt ve süt ürünleri ile taze kanatlı etleri, balık, sığır kıyması, salam, sosis vb ürünlerdir.
Problemin buzdolabı kaynaklı olduğunun teyidi için Sürmeli Peynir bulunan ortama koruyucu içermeyen doğal kaymak koyarak aynı etkiyi gözleyebilirsiniz. Bu görüntü ile karşılaşmamak için ürünü kendi suyunda bekletmek tercih edilmelidir çünkü ürün salamurası hava ile teması keseceği için bulaşmanın önüne geçilmiş olunur. Buzdolabının sık ve derinlemesine temizlenmesi hem peynirlerde hem de diğer et ve süt ürünlerinde problem yaşamanızın önüne geçecektir.
Pembeleşmeyi sigorta gibi de düşünmek lazım, çünkü eğer sağlığa zararlı koruyucular kullanılmış olsaydı pembeliği görmeden ürünler bu bakterilerle tüketilmiş olunurdu.
Yoğurtta Pembe Küf
Beyaz peynir‘de meydana gelen pembe küf konusu yine yopurtlar için de geçerlidir. Koruyucu katkı maddesi kullanılmayan endüstriyel yoğurtlarda meydana gelen pembe küf hakkında uzmanların görüşleri yukarıda pembeleşen peynir konusunda verilen bilgi ile örtüşmektedir. Aynı bakterinin neden olduğu yoğurtta pembeleşme beyaz peynirde meydana gelen pembe küf diye tabir edilen olay ile aynı nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Üstü pembeleşen yoğurt tüketilir mı?
Tüketilmesi durumlarda ne tür tedbirler alın malı?