21 Eylül 2024 Cumartesi

Şellak Nedir? (Shellac E 904)

Gıdalarda kullanılan katkı maddelerini araştırıp okuyucularımızla paylaşmaya devam ediyoruz. Malumunuz birçok gıdada renklendirici olarak kullanılan carmin diye bir böcek boyası var. Helal Platform ’un yayınları sonucu birçok firma ürünlerinde renklendirici olarak kullandıkları carmin böcek boyası yerine pancar kökü kırmızısı gibi doğal katkı maddeleri kullanmaya başladılar.
Şimdi sırada “şellak” var.
Unutmayınız ki gıdalardaki düzelmeler tüketicinin topyekûn gösterdiği tepki sayesinde oluşmaktadır.
Peki şellak nedir?
Şellak; Bir böcek Salgı Maddesidir!
Çilokatalı fındık kaplama, sakız, şekerlemelerde kullanılıyor. E904 olarak ve parlatma ajanı, şeker parlatıcı olarak etiketlerde ifade edilebilir.

ŞELLAK (SHELLAC) (E 904)

Şellak, Coccus lacca isimli bir böceğin dişisinin ( Gomalak Böceği) lak salgı maddesidir. Bu böcek gözenekleri arasından, lak adı verilen koruyucu bir örtünün içinde sertleşmiş zamklı bir madde çıkartır Lak kırılgan veya taneli olabilir. Sarı-Kahverengi tonlarında ince pulcuklar şeklindedir.

Bu böcek Hindistan ve Güney Asya’da yetişen Palas ağaçlarında beslenirler. Kanatlı ve küçük hayvanlardır. Yapıştıkları ağacın kabuklarını delerek, soymuk borular içinden geçen özsuyunu emerler. Binlercesinin üst üste yapışması ile kendilerini düşmanlardan korumak için bu maddeyi salgılarlar. Ağaçların kabukları zaman zaman kazınarak bu madde alınır.Bu lak maddesi biriktirilir, ezilir, yıkanır ve kurutulur.

Coccus lacca

Şellak, amonyak, sodyum borat, sodyum karbonat ve sodyum hidroksit gibi alkaliklerde ve çeşitli organik solventlerde eriyebilir. Alkolde eritildiği zaman, tipik olarak etanol ve metanolle sağlam ve sert bir tabaka oluşturur ki bu mobilyacılıkta kullanılan laklamayı sağlar Boyacılıkta, cilalamada, mürekkep yapımında, mühür mumu yapımında, ses kaydedicilerde kullanılır.

Bazı şellak çeşitli gıdalarda kaplama ve parlatma işlemlerinde kullanılır. Şellak gıda ve ilaç sektöründe, tablet, draje şekerleme, bonbon, çikolata vs. de parlatıcı ajan olarak kullanılır. Ayrıca yıkama işlemi esnasında kaybolan elmadaki doğal mum yerine de kullanılır. Bu İşlemlerde kullanılan şellakın içerisinde ezilmiş böceğin parçaları bulunabilir.

About admin

Check Also

Zararlı Katkı Maddeleri Ve Vücudumuza Etkileri Nelerdir?

Zararlı Katkı Maddeleri Ve Vücudumuza Etkileri Nelerdir?

Zararlı katkı maddeleri, gıda ürünlerine eklenebilen kimyasal maddelerdir ve sağlık açısından risk oluşturabilirler. Bu maddelerin …

2 comments

  1. 1 kg şellak için 300 bin lak böceği öldürülüyor

    Laccifer lacca (Şellak?ın elde edildiği böcek) boyut ve renk olarak elma çekirdeğine benzemektedir. Şellak, bu böceğin kırılgan veya taneli bir salgısıdır. Hindistan ve Tayland?ın belirli ormanlarında bulunur ve dişi böceğin ağaç gövdesinin üzerine bıraktığı yapışkan kalıntı kabuklardan çıkartılır. Bu böcek gözenekleri arasından, lak adı verilen koruyucu bir örtünün içinde sertleşmiş zamklı bir madde çıkartır. Bu lak maddesi biriktirilir, ezilir, yıkanır ve kurutulur. Bütün bu işlemlerden sonra, vernikleme işlerinde kullanılır. Şellak, amonyak, sodyum borat, sodyum karbonat ve sodyum hidroksit gibi alkaliklerde ve çeşitli organik çözücülerde eriyebilir. Alkolde eritildiği zaman, tipik olarak etanol ve metanol ile sağlam ve sert bir tabaka oluşturur ki bu mobilyacılıkta kullanılan parlaklığı sağlar? 1 kg şellak üretimi için 300 bin lak böceğinin öldürülmesi gerekmektedir ve yıllık üretimin 20 bin ton olduğu tahmin edilmektedir. Şellağın ana ithalatçıları Mısır, Almanya, Endenozya, İtalya ve ABD?dir.

  2. Yanii ???

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir