Gıda Etiketleme ve Tüketici Bilgilendirme Yönetmeliği’nde, etiketlerdeki birtakım ifadeler değişecek. Katkı maddesi, aroma ve benzeri hiçbir bileşen içermeyen ürünlerde ‘doğal’ ifadesi yer alabilecek fakat; ‘Yüzde 100 doğal’ ifadesi kullanılamayacak. Ya da ‘doğal bileşenlerden üretilmiştir’ ifadesi yer alıyorsa cümlenin içindeki ‘doğal’ kelimesi büyük harfle veya farklı bir punto ile vurgulanıp öne çıkarılamayacak.
‘Taze’ terimi, üretim veya hasattan kısa sürede son tüketiciye satılan ürünler için kullanılabilecek. Ancak, modern dağıtım ve muhafaza yöntemleri ürünün kalitesini kaybetme süresini belirgin olarak artırabildiğinden ‘taze’ terimi tüketicide yanlış algıya neden olmayacak şekilde kullanılmalı. ‘Taze’ terimi işlenmemiş gıdaları tanımlamak için kullanılabilecek.
Meyve sebze: İşlenmemiş ve yakın zamanda hasat edilmiş meyve sebzelere kullanılabilir. Dondurulmuş, konserve, kurutulmuş, salamura gibi ürünler için kullanılmayacak.
Et: Kesimin ardından hijyen kuralı olarak soğutulmuş et için kullanılabilir. Dondurulmuş ve işlem görmüş etler için kullanılamaz.
Balık: Buzun üstünde soğutularak muhafaza edilen balıkçılık ürünleri için kullanılabilir. Dondurulmuş, tütsülenmiş veya marine edilmiş balıklar için kullanılamayacak.
Meyve suyu: Hiçbir bileşen içermeyen ve sıkma işlemi ile üretilmiş meyve sularına raf ömrü 24 saat olması koşulu ile ‘taze sıkılmış’ ifadesi kullanılabilecek.
Süt: Pastörize edilen sütler için ‘pastörize taze içme sütü’ ifadesi kullanılabilir. Fakat UHT ve sterilize ürünler için kullanılamayacak.