İslamiyet ile Finans ilişkisi birçok kişi için oldukça karmaşık bir konu olabiliyor. Çünkü İslamiyet’e dair hususlar oldukça detaylı ve bu hususlara hakim olmak başlı başına uzmanlık istiyor. Bunun yanında Finans ve Ekonomi alanları da gerçekten de uzmanlık isteyen konular diyebiliriz. Birbirinden tamamen farklı olan bu parçalar arasındaki ilişkiyi doğru bir şekilde anlamak da tabi ki de zor olabiliyor. Buna rağmen bazı kilit noktalar hakkında bilgi sahibi olmak, bu ilişkiyi anlamak adına faydalı olabilir. Bu kilit noktalardan birisinin İslami Bankacılığın Gelişmesini Etkileyen Faktörler olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
İslami Bankacılık, temel olarak Geleneksel Bankacılık anlayışıyla çok farklı. Bu farklar hakkında bilgi sahibi olmak da konu ile ilgili bilgileri kavrayabilmek adına son derece önemli. Sitemizde yer alan “İslami Bankacılık ve Geleneksel Bankacılık Anlayışının Farklılıkları” başlıklı yazıyı okuyarak bu farkları görebilirsiniz. Söz konusu farklılıklar neticesinde zaten Helal ve Haram olan hakkında bilgi sahibi olmak mümkün oluyor. Özellikle de günümüz ekonomik anlayışlarının çoğunda yer alan Faiz ile ilgili bilgi sahibi olmak çok önemli. Eğer Faiz ile ilgili yeterince bilgi sahibi değilseniz “Faizsiz Finans Sisteminin Temelleri Nelerdir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Bu yazı içerisinde faiz ile ilgili çeşitli detaylara yer verdik. Ayrıca Faizin neden bu kadar sakıncalı olduğunu da açıklamayı amaçladık.
Tüm bu bahsi geçen bilgilere sahip olmanız İslami Bankacılığın Gelişmesini Etkileyen Faktörler daha iyi bir şekilde anlamanız için son derece önemli. Bazı faktörler bu gelişimi olumlu bir şekilde etkilerken bazıları negatif yönlü etkiliyor. Şimdi bu faktörlerin neler olduğuna bir göz atalım ve konu ile ilgili daha net bilgilere sahip olalım!
İslami Bankacılığın Gelişimi ve Bu Gelişimi Etkileyen Negatif ve Pozitif Etkenler
- İlk olarak dünya genelinde çoğunlukla geleneksel yöntemlerin kullanıldığını ifade etmeliyiz. Bu durumun sonucunda İslami Bankacılık modelinin genel model ile uyumsuz kaldığını söyleyebiliyoruz. Yani arada farklılıklar oluyor ve bu farklılıklar görmezden gelinmiyor. İşte bundan kaynaklı olarak İslami Bankacılık negatif yönlü olarak etkilenebiliyor.
- İslami Bankacılık daha çok yatırım amaçlı çalışıyor. Bu şekilde çalışması ise bazen çok hızlı bazen ise çok yavaş ilerlemesine neden oluyor. Yine de faiz modeline göre daha az kazanç sağladığını biliyoruz. Bu durum dünyevi bakış açısıyla bankacılık adına kötü olabilimektedir. Ancak manevi bir bakış açısı için son derece önemli ve değerli. Bu anlamda faizsiz bir ekonomi yapısını pozitif bir etken olarak görmek gerekiyor.
- İslami Bankacılığın Gelişimi ile ilgili olarak en önemli negatif faktörlerin başında doğru bir şekilde uygulanamaması geliyor. Birçok İslam ülkesi bu modeli hakkını vererek uygulayamıyor. Bundan kaynaklı olarak da sorunlar ortaya çıkıyor. Uzun vade de birçok kişi istediği sonuçları alamıyor. Haliyle de İslami Bankacılık anlayışının ve İslami Ekonomi Modelinin kusurlu olduğu gibi bir yanılgı var. Ancak burada sorunlu olan şey ekonomi modeli değil, asıl sorun bu modelin uygulanışında!
İşte tüm bu faktörleri göz önüne aldığınız zaman şunu fark edeceksiniz: İslami Ekonomi Modelini negatif yönlü olarak etkileyen birçok faktör var. Bu nedenle de günümüzde hak ettiği değeri göremiyor. Yine de en azından Müslümanların bu konu hakkında bilgili olmaları çok büyük bir önem taşıyor. Eğer konu ile ilgili daha detaylı bilgiler bulmak istiyorsanız sitemizin Ekonomi kategorisine göz atmayı unutmayın!